
UPDATE: CA Chișinău a respins contestația AUR privind numărul secțiilor de votare din diaspora
UPDATE, ORA15:45: Curtea de Apel Chișinău a respins contestația AUR prin care formațiunea a cerut modificarea deciziei CEC privind deschiderea a 150 de secții de votare în diaspora.Știre inițială: Curtea de Apel (CA) Chișinău examinează duminică, 27 iunie, contestația depusă de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care au atacat decizia Comisiei Electorale Centrale care au decis să deschidă în străinătate 150 de secții de votare. Magistrații se vor întruni în ședință la ora 13:00.
・
„AUR a contestat hotărârea CEC de a deschide 150 de secții de vot în diasporă, deoarece decizia este ilegală, 150 este mai puțin decât 190, ori instanțele deja au stabilit că nu pot fi mai puțin de 190 de secții. E un abuz de putere ceea ce face CEC”, a declarat anterior pentru Ziarul de Gardă candidatul AUR la funcția de deputat Dorin Chirtoacă.
AUR este singurul concurent electoral care a contestat hotărârea CEC în instanță.
Amintim că, deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și a moldovenilor care se află în străinătate.
Mai mult, în fața CEC-ului au fost organizate proteste împotriva acestei decizii. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit întro altă ședință, unde au hotărât să mai deschidă încă șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, respectiv, un total de 146 de secții.
În consecință, au fost depuse demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot de către Blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN, PACE.
AGORA amintește: Curtea de Apel a admis parțial contestațiile partidelor privind decizia Comisiei Electorale Centrale ce vizează secțiile de vot în diasporă. A fost anulată partea ce vizează deschiderea a mai puțin de 190 de secții de vot. Ulterior, CEC a contestat hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins recursul CEC, obligând instituția să constituie cel puțin 191 de secții de votare.