Juriștii și inginerii, cei mai mulți: Profesiile candidaților BECS care râvnesc să ajungă în Parlament (GRAFIC INTERACTIV)

Juriștii și inginerii, cei mai mulți: Profesiile candidaților BECS care râvnesc să ajungă în Parlament (GRAFIC INTERACTIV)

Cei mai mulți sunt juriști, ingineri și economiști, iar cei mai puțini - contabili, biologi sau psihologi. Vorbim despre candidații Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) care aspiră la fotoliile de deputat. În total, pe listele propuse de aceștia sunt înscriși 102 candidați. Ce profesii au fiecare dintre ei și cu ce se ocupă, potrivit datelor furnizate Comisiei Electorale Centrale (CEC), vezi în analiza realizată de AGORA. 

Această analiză este a doua dintr-o serie de materiale în care venim să-ți arătăm componența listelor electorale ale concurenților înscriși în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Vezi aici cine sunt oamenii PAS.

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor se va poziționa cu numărul șase în buletinul de vot. Profesia cea mai populară în rândul candidaților BECS este cea de jurist, pe listă regăsindu-se 28 de persoane cu această pregătire. Printre ei se regăsește și socialistul Vasile Bolea, care din noiembrie 2019 a ocupat funcția de președinte al Comisiei juridice numiri și imunități.

Publicitate

Apropo, conform unui studiu, Bolea face parte din grupul celor mai vocali deputați din legislatura a-X-a. Deputatul a luat cuvântul de peste 800 de ori și a vorbit cumulativ circa 18 ore.

Vlad Batrâncea, Alla Dolința sau Grigore Novac sunt alte câteva nume sonore care sunt juriști de meserie.

Inginerii și economiștii, în top trei

Pe poziția a doua după număr se plasează inginerii, care sunt 22 la număr. Printre persoanele cu această meserie se numără Vladimir Voronin,  Eduard Smirnov și Alla Pilipețcaia. 

Pe locul trei sunt economiștii, în număr de 21. Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Petru Burduja, Alla Darovnaia sau Elena Bodnarenco sunt câteva dintre numele din lista BECS care au la bază această specialitate. 

Printre candidați se mai numără nouă pedagogi, opt politologi, cinci agronomi, patru jurnaliști, doi medici veterinari, un psiholog, un biolog, un sociolog și un student la medicină.

Vezi și: Cine sunt oamenii PAS sau ce profesii se regăsesc pe lista candidaților care râvnesc să ajungă în Parlament 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal