„Primul partid anticriză” sau cu ce promisiuni electorale vin fruntașii Congresului Civic, foști ideologi comuniști (FOTO, VIDEO)

„Primul partid anticriză” sau cu ce promisiuni electorale vin fruntașii Congresului Civic, foști ideologi comuniști (FOTO, VIDEO)

Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic este cu numărul doi în buletinul de vot la alegerile parlamentare anticiate din 11 iulie 2021. Înregistrat la Ageția Servicii Publice la 13 ianuarie 2020, partidul se poziționează ca fiind „primul partid anticriză din Republica Moldova”.  

Este un partid de stânga ce îi are printre fondatori pe Iurie Muntean, Mark Tkaciuk și Zurab Todua – foști comuniști, excluși din PCRM în 2014. 

Publicitate

Liderii Congresului Civic

...

Mark Tkaciuk, sursa foto: congresulcivic.md

Mark Tkaciuk a fost consilierul prezidențial al lui Vladimir Voronin, fiind numit deseori „ideologul”, „strategul”, „creierul” sau „eminența cenușie” a Partidului Comuniștilor. A fost deputat în Parlametul Republicii Moldova în perioada 2001–2002 și 2009–2014. 

Într-un interviu din 11 septembrie 2014, declara că se retrage definitiv din politică și că-și va consacra activitatea de mai departe lucrărilor științifice și că nu va mai colabora cu niciun politician.

...

Iurie Muntean

Iurie Muntean a deținut între 2010 și 2014 funcția de secretar executiv al Partidului Comuniștilor. În perioada anilor 2008-2009 a îndeplinit funcția de viceministru al Economei, în timpul mandatului de ministru al lui Igor Dodon, iar între 2009 și 2014 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

La 3 februarie 2012 Vladimir Voronin declara că, la următorul congres al partidului, va propune candidatura lui Muntean la președinția PCRM. Peste doi ani însă, Iurie Muntean a fost exclus din Comitetul Executiv al PCRM, apoi și din funcția de secretar executiv al partidului, ca în data de 23 decembrie 2014 să fie exclus definitiv din Partidul Comuniștilor. Despre excluderea sa din partid Muntean spunea ulterior: „am fost exclus din PCRM pentru viziuni de stânga, deși sunt comunist adevărat, de a treia generație”.

Fratele său, Ivan Muntean, este liderul asociației obștești „Eu sunt moldovan, eu grăiesc moldovenește”.

Atunci când au fost excluși din PCRM, Tkaciuk și Muntean erau suspectați că ar conduce din umbră gruparea Antifa, care își declara drept scop principal lupta cu fasciștii și unioniștii și ar fi pregătit acțiuni de destabilizare în țară, conform rapoartelor polițienești.

În ajunul revenirii în politică, Marc Tkaciuk a avut o întrevedere la Chișinău cu emisarul rus Dmitri Kozak, întâlnire care a generat speculații în legătură cu noul partid ce ar fi susținut de cercuri influente de la Kremlin. Tkaciuk a negat că formațiunea ar fi finanțată din exterior.

Promisiuni electorale 

Dacă ajung în Parlament, membrii formațiunii spun că vor pleda pentru detenție pe viață pentru persoanele corupte și venit de bază asigurat pentru pensionari și pentru cetățenii inapți de muncă.

De asemenea, partidul cere desființarea funcției de președinte al Republicii Moldova și scoaterea în afara legii a Partidului Democrat și Partidului Șor, considerându-le „grupări criminale”.

Pe primele cinci poziții în lista electorală a Congresului Civic se regăsesc:

Iurie Muntean

 • Ala Reajeva

 • Mark Tkaciuk

 • Zurab Todua

 • Mihail Poleanschi

  Cele mai populare

  Agora

  AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

  REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

  APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
  © 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal