Ouă, lapte și pedeapsa cu moartea: Prin ce s-a remarcat, de-a lungul anilor, Speranța-Nadejda, o formațiune cu un mandat de deputat în 2001 (VIDEO)

Ouă, lapte și pedeapsa cu moartea: Prin ce s-a remarcat, de-a lungul anilor, Speranța-Nadejda, o formațiune cu un mandat de deputat în 2001 (VIDEO)

Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда” este o organizație social-politică ce s-a constituit la 30 aprilie 1997, având drept scop protecţia şi promovarea drepturilor politice, economice, sociale ale cetăţenilor; crearea de condiţii favorabile în vederea valorificării potenţialului uman şi promovarea valorilor democratice.

Până în anul 2018, a fost condusă de Vladimir Florea, președintele Uniunii Transportatorilor și Drumarilor. Organizația social-politică a luat parte la scrutinele parlamentare din 1998 şi 2001, şi la alegerile locale din 1999 şi 2003.

La începutul istoriei sale era considerat un partid apropiat președintelui Petru Lucinschi.

Publicitate

În urma scrutinului parlamentar din 25 februarie 2001, a reuşit să obțină un mandat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Blocului Electoral „Alianţa Braghiş”.

Noul lider

La 9 octombrie 2018, în fruntea mișcării a fost ales Andrei Donică. Pe parcursul anilor, Donică s-a făcut remarcat prin mai multe acțiuni, considerate excentrice.

L-a filmat pe fostul primar general de Chișinău Dorin Chirtoacă, în centrul capitalei, și a pretins că edilul ar fi fost în stare de ebrietate.

În 2013, a aruncat cu ouă în timpul prezentării planurilor de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău, astfel exprimându-și nemulțumirea faţă de concesionarea aeroportului.

În 2016, Donică s-a remarcat prin faptul că a vărsat o găleată de lapte peste ministrul Finanțelor de atunci Octavian Armașu, actual guvernator al Băncii Naționale. Donică s-a arătat atunci revoltat de adoptarea memorandumului de recuperare a celor aproape 14 miliarde de lei din creditele de urgență acordate pentru Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Pentru acțiunea sa, activistul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru huliganism. Procesul penal a fost, însă, ulterior încetat.

Activitatea electorală

La alegerile parlamentare din februarie 2019, Mișcarea Profesioniștilor Sprența - Nadejda a acumulat mai puțin de 3.000 de voturi (0,19%). Și atunci, dar și acum, liderul mișcării susține că singura salvare a țării de corupți e introducerea pedepsei cu moartea.

În noiembrie 2019, Andrei Donică a fost ales primar de Condrița, acumulând peste 70% din voturile localnicilor.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Mișcarea Profesioniștilor Speranța-Надежда a desemnat 53 de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Lista cuprinde 28 de bărbați și 25 de femei, cu vârsta medie de 39 de ani.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2020, formațiunea va fi a șaptea în buletinul de vot.

Atât la parlamentarele din 2019, cât și în actuala campanie electorală, formațiunea pledează pentru includerea pedepsei cu moartea pentru funcționarii corupți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal