Mai puține pierderi în sistemul de alimentare cu apă al Apă-Canal Chișinău au fost înregistrate de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, s-a stabilit că în jur de o treime din apa livrată în Chișinău se pierde până la consumator, scrie mold-street.com
Astfel ANRE a stabilit pentru anul 2021 un volum de 12,04 milioane metri cubi de apă la consum tehnologic şi pierderi în sistemul de alimentare cu apă al Apă-Canal Chișinău, ceea ce reprezintă 17,7% din volumul apei captate de către operator.
Pierderile reale de apă, de două ori mai mari
Totodată ANRE aprobat același volum și pentru anul 2020, revizuind radical decizia sa adoptată un an în urmă, când stabilea un consum tehnologic şi pierderi de apă de 7,53 milioane metri cubi, adică a majorat volumul pierderilor cu circa 4,5 milioane metri cubi, sau cu aproape 60%. Autoritatea de reglementare nu a comunicat motivele acestei ajustări.
Pe de altă parte volumul pierderilor și consumului tehnologic stabilit de ANRE este însă de circa două ori mai mic decât nivelul real și a constituit în 2020 circa 24 milioane metri cubi. Raportul anual al conducerii întreprinderii Apă-Canal Chișinău arată că în 2020 volumul total al apei extrase din sursele de apă s-a redus nesemnificativ comparativ cu anul precedent, constituind 68,1 milioane metri cubi.
66,6% din volumul captat a ajuns la consumatori, iar 33,3% - reprezintă consum tehnologic și pierderi de apă. În anul 2019 cota volumului comercializat a constituit 65,6%, iar a consumului tehnologic și pierderilor de apă - 34,3%.
Astfel în 2020, față de 2019 s-a atestat o reducere cu circa 900.000 metri cubi, sau cu 3,7% a consumului tehnologic și pierderilor de apă. Viteza pierderilor calculată de Apă-Canal Chișinău a fost în 2020 de 1,3 metri cubi pe oră la un kilometru de conductă. Volumul mare a consumului tehnologic și pierderilor de apă reprezintă unul dintre factorii principali ai rezultatelor financiare negative înregistrate de Apă-Canal Chișinău.
Astfel în 2020 întreprinderea a avut venituri din vânzări de 656,5 milioane lei, în scădere cu circa 4%, sau cu 26,8 milioane lei.
De la profit de 29 milioane lei în 2019 la pierderi de 62,7 milioane lei
Totodată Apă-Canal Chișinău a raportat pentru anul trecut pierderi de 62,7 milioane lei, inclusiv 13,1 milioane lei din activitatea operațională, în timp ce în 2019 raporta un profit de 28,9 milioane lei, inclusiv 22,5 milioane lei profit din activitatea operațională. Potrivit conducerii Apă-Canal Chișinău rezultatul financiar din anul 2020, a fost influențat semnificativ de instituirea stării de urgență în sănătate publică la nivel național ca urmare a pandemiei de Covid-19.
De exemplu, doar cheltuielile suportate de companie în legătură cu pandemia sunt estimate la 11,3 milioane lei, din care 8,4 milioane - ca urmare a staționării angajaților. De asemenea pandemia a dus la scăderea cu circa 10% a consumului de apă la consumatorii non-casnici, dar a stimulat consumul populației. Ținănd cont de faptul că tariful pentru consumatorii non-casnici este de 2,3 ori mai mare decât cel pentru populație, apoi întreprinderea a ratat venituri de peste 20 milioane lei.
Datoriile față de creditori au crescut cu 80%
Raportul mai relevă că Apă-Canal Chișinău avea la finele anului 2020 obligațiuni scadente față de funrnizori și creditori în valoare de 723 milioane lei, în creștere cu peste 320 milioane lei, față de 2019. Cota preponderentă, de 78,8% din totalul obligațiunilor scadente o constituie datoriile aferente derulării Programului de Investiții Prioritare (PIP) - în sumă de 585,8 milioane lei, care include 533,9 milioane lei - datorii față de finanțatorii externi (BERD și BEI) și 51,9 milioane lei - datorii față de furnizorii în cadrul PIP.
Programul de Investiții Prioritare (PIP), care a demarat în anul 2016 și urma a fi finalizat până la sfârșitul anului 2020, prevede îmbunătățirea calității serviciilor prestate; reducerea avariilor și intervențiilor la rețele; reducerea pierderilor de apă - ca rezultat al reabilitării rețelelor de apă și de canalizare și procurarea echipamentului de detectare a scurgerilor.
PIP a fost estimat la valoare totală de 61,8 milioane euro, fiind finanțat în baza acordurilor de împrumut și finanțare încheiate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI), pe data de 19 decembrie 2013.
Vezi și aceste știri

Rise Moldova: Șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău a comandat contoare inteligente, din bani publici, de la o companie condusă de un partener de al lui de afaceri

O stradă din sectorul Botanica, inundată. Reacția responsabililor de la Apă-Canal

Apa-Canal Chișinău îndeamnă consumatorii să izoleze termic rețelele de apă
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
