Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)

Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)
colaj AGORA

La o populație de câteva milioane de oameni, Republica Moldova finanțează, astăzi, de la stat existența a 53 de partide. Doar câteva dintre ele trasează subiectele politice din țară, iar celelalte se activează, mai cu seamă, în ajunul scrutinelor electorale. Că avem o duzină de formațiuni ne demonstrează și buletinele de vot, care de-a lungul scrutinelor parlamentare au evoluat de la mari la și mai mari. Recordul îl deține buletinul de vot de la alegerile din 1998, atunci când majoritatea căsuțelor erau completate de candidați independenți.

1994

Comisia Electorală Centrală nu are date despre scrutinul parlamentar din 1994, întrucât instituția și-a început activitatea abia din 1997, iar toate arhivele păstrate în trecut la Parlament, au fost distruse odată cu protestele din 2009. Din ceea ce se cunoaște, la alegerile parlamentare din 27 februarie 1994 au participat 33 de concurenţi electorali: 4 blocuri electorale, nouă partide sau mişcări social-politice şi 20 de candidaţi independenţi. Nu există date despre lungimea buletinului de vot. 

Rezultate. Mandatele de deputat au fost distribuite în felul următor: Partidul Democrat Agrar din Moldova — 56 mandate, Blocul electoral „Partidul Socialist şi Mişcarea Unitate-Единство” — 28, Blocul electoral „Blocul Ţăranilor şi Intelectualilor” — 11 şi Blocul electoral „Alianţa Frontului Popular Creştin Democrat”  — 9. Ceilalţi 29 concurenţi electorali au acumulat împreună 18.08% din voturile alegătorilor, care au fost distribuite celor patru învingători în mod proporțional.

Rata de participare la vot: 79.31%

1998

Din datele conservate, scrutinul parlamentar din 1998 a fost marcat de cel mai mare număr de doritori de a ocupa un fotoliu de deputat. Buletinul de vot includea 82 de concurenţi electorali: șase blocuri electorale, nouă partide sau mişcări social-politice şi 67 de candidaţi independenți. Ca să facă loc tuturor participanților electorali, Comisia Electorală Centrală a dispus printarea unui carnet din hârtie albă, care urma să aibă șase foi cu dimensiunile de 13 cm pe 16,7 cm.

CITEȘTE ȘI: Avem pagină de alegeri: Găsești tot de ce ai nevoie printr-un singur click

Rezultate: În urma alegerilor din 22 martie 1998, mandatele de deputat au fost distribuite în felul următor: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova — 40 de mandate, Blocul electoral „Convenţia Democrată din Moldova” — 26, Blocul electoral „Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă” — 24 şi Partidul Forţelor Democratice — 11. Ceilalţi 71 de concurenţi electorali au acumulat împreună 23.57% din voturile alegătorilor, care au fost distribuite celor patru învingători în mod proporțional.

 Rata de participare la vot: 69.12%

Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)

2001

Alegerile parlamentare anticipate din 25 februarie 2001 au fost organizate ca urmare a incapacităţii Parlamentului de a alege şeful statului în decembrie 2000. La alegeri au participat 27 de concurenţi electorali, inclusiv cinci blocuri electorale, 12 partide şi mişcări social-politice şi 10 candidaţi independenţi. Buletinul de vot a avut atunci o lungime de 65 de cm.

Rezultate: În urma alegerilor din 25 februarie, trei concurenți electorali — Partidul Comuniştilor (71 mandate), Blocul electoral „Alianţa Braghiş” (19 mandate) şi Partidul Popular Creştin Democrat (11 mandate) — au depăşit pragul electoral. Ceilalţi 24 de concurenţi electorali au acumulat împreună 28.33% din voturile alegătorilor, care au fost distribuite celor trei învingători în mod proportional.

 Rata de participare la vot: 67.52%

Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)

 2005

La scrutinul parlamentar din 6 martie 2005 au participat 23 de concurenţi electorali: două blocuri electorale, nouă partide sau mişcări social-politice şi 12 candidaţi independenţi. Buletinul de vot măsura 57 de cm în lungime.

 

Rezultate: Mandatele de deputat au fost distribuite în felul următor: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova — 56 de mandate, Blocul electoral „Moldova Democrată” — 34 şi Partidul Popular Creştin Democrat — 11. Ceilalţi 20 de concurenţi electorali au acumulat împreună 16.42% din voturile alegătorilor, care au fost distribuite celor trei învingători în mod proportional.

 

Rata de participare la vot: 64.84%

Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)

Aprilie 2009

La 5 aprilie 2009, s-au înscris în cursă 21 de concurenți electorali: 15 partide și 6 candidați independeți. Buletinul de vot măsura 54,5 cm în lungime.

 Rezultate: În urma alegerilor din 5 aprilie, patru concurenți electorali — Partidul Comuniştilor (60 mandate), Partidul Liberal (15 mandate), Partidul Liberal Democrat (15 mandate) şi Alianţa „Moldova Noastră” (11 mandate) — au depăşit pragul electoral. Ceilalţi 13 de concurenţi electorali au acumulat împreună 15.19% din voturile alegătorilor, care au fost distribuite celor patru învingători în mod proportional.

Rata de participare la vot: 57.55%

Iulie 2009

Deoarece Parlamentul ales la 5 aprilie 2009 a fost dizolvat, pe motiv că nu a reuşit alegerea preşedintelui Republicii Moldova, la 29 iulie 2009 în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. La scrutin au participat opt concurenţi electorali, toți reprezentând partide. Buletinul de vot măsura atunci 24,5 cm.

POATE TE INTERESEAZĂ: Avem alegeri parlamentare: De ce, unde, cum,când? | #CeSpuneLegea 

 

Rezultate: În urma alegerilor din 29 iulie 2009, cinci concurenți electorali — Partidul Comuniştilor (48 de mandate), Partidul Liberal Democrat (18 mandate), Partidul Liberal (15 mandate), Partidul Democrat (13 mandate) şi Alianţa „Moldova Noastră” (șapte mandate) — au depăşit pragul electoral. Ceilalţi trei concurenţi electorali au acumulat împreună 4.17% din voturile alegătorilor, care au fost distribuite celor cinci învingători în mod proporțional.

 

 Rata de participare la vot: 58.77% 

2010

Deoarece Parlamentul ales la 29 iulie 2009 a fost dizolvat, pe motiv că nu a reuşit alegerea preşedintelui Republicii Moldova, la 28 noiembrie 2010 în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate, în cadrul cărora a fost aleasă noua componenţă a Parlamentului. La scrutin au participat 39 de concurenţi electorali: 20 de partide și 19 candidați independeți. Buletinul de vot avea o lungime de  94,5 cm.

Rezultate: În urma alegerilor din 28 noiembrie 2010, patru concurenți electorali — Partidul Comuniştilor (42 de mandate), Partidul Liberal Democrat (32 de mandate), Partidul Democrat (15 mandate) şi Partidul Liberal (12 mandate) — au depăşit pragul electoral. Ceilalţi 35 de concurenţi electorali au acumulat împreună 8.58% din voturile alegătorilor, care au fost distribuite celor patru învingători în mod egal.

 Rata de participare la vot: 63.37%.

Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)

2014

La parlamentarele din 30 noiembrie 2014 au participat 26 de concurenţi electorali: 22 de partide și patru independenți. Mărimea buletinului de vot, în lungime, era de 63 de cm.

Rezultate: În urma alegerilor din 30 noiembrie, cinci concurenţi electorali — Partidul Socialiştilor (25 de mandate), Partidul Liberal Democrat (23 de mandate), Partidul Comuniştilor (21 de mandate), Partidul Democrat (19 mandate) şi Partidul Liberal (13 mandate) — au depăşit pragul electoral. Ceilalţi 19 concurenţi electorali au acumulat împreună 16.38% din voturile alegătorilor, care au fost distribuite celor cinci învingători în mod egal.

Rata de participare la vot: 57.28%.

Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)

2019

Alegerile parlamentarele din 24 februarie 2019 au fost organizate după un nou sistem electoral, cel mixt. Pe circumscripția națională au participat 15 concurenți electorali: 14 partide și un bloc electoral. Buletinul de vot avea atunci o lungime de 38,5 cm. Totodată, fiecare circumscripție uninominală își avea propria listă cu participanți electorali, care a fost diferită de la o zonă la alta.

Rezultate: În rezultatul alegerilor parlamentare ordinare din 24 februarie 2019, primele organizate în baza unui sistem electoral mixt, în Parlament au acces trei partide politice, un bloc electoral și trei candidați independenți: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 35 de mandate, Partidul Democrat din Moldova – 30 de mandate, Blocul electoral „ACUM” – 26 de mandate, Partidul „Șor” – șapte mandate și candidații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic.

Rata de participare la vot: 50,57%.

Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)

2021

La parlamentarele anticipate din 11 iulie 2021 vor candida 23 de concurenți electorali: două blocuri electorale, 20 de partide politice și un candidat independent. Lungimea buletinului de vot va fi de 58 de cm.

VEZI ȘI: Podcastul „Bilet în Parlament”: Soluția? Sloganuri electorale, nu vorbe. Discutăm cu Cristian Saulea despre trendul din această campanie (AUDIO)

Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)Mărimea contează? Cel mai lung buletin de vot a luat forma unui carnețel cu șase foi. Cum a variat lungimea acestora de la un scrutin parlamentar la altul (FOTO)

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Peste trei milioane de buletine de vot vor fi disponibile la alegerile din 11 iulie. CEC a început deja tipărirea lor

Peste trei milioane de buletine de vot vor fi disponibile la alegerile din 11 iulie. CEC a început deja tipărirea lor

150 de secții de votare pentru diasporă. Decizia finală, luată de CEC într-o ședință extraordinară (VIDEO)

150 de secții de votare pentru diasporă. Decizia finală, luată de CEC într-o ședință extraordinară (VIDEO)

Susțin financiar cu mii de lei, dar nu declară niciun venit. CEC a semnat mai multe neconformități în listele donatorilor unor partide

Susțin financiar cu mii de lei, dar nu declară niciun venit. CEC a semnat mai multe neconformități în listele donatorilor unor partide

Advertoriale
Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

 „Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

„Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine
 • 2
  Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului la agentul termic. Compensațiile pentru consumul de gaz rămân neschimbate
 • 3
  Curtea Constituțională: Convenția de la Istanbul nu contrazice Constituțiile naționale care definesc căsătoria
 • 4
  Avocații anunță grevă japoneză pentru perioada 18 - 19 ianuarie. Cer retragerea amendamentului ce prevede excluderea imunității acestora
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.