Încercare eșuată: CEC a respins demersul Partidului NOI de a-l include pe Mihai Cristian în lista de candidați pentru scrutinul parlamentar

Încercare eșuată: CEC a respins demersul Partidului NOI de a-l include pe Mihai Cristian în lista de candidați pentru scrutinul parlamentar

Partidul NOI s-a adresat la Comisia Electorală Centrală cu o nouă solicitare de modificare a listei de candidați pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Schimbările prevăd includerea ex-deputatului român Mihai Cristian pe poziția doi în lista candidaților. Solicitarea, însă, a fost respinsă la ședința din 28 iunie a CEC. Iată motivul.

Președintele Partidului NOI a cerut membrilor CEC printr-un demers adresat la 25 iunie, modificări în lista candidaților pentru alegerile parlamentare prin includerea pe listă, pe poziția doi, a fostului deputat român Mihai Cristian (n.r cunoscut și sub numele de Cristian Rizea). La fel forța politică menționează că în caz că lista modificată nu este aprobată de comisie, să rămână valabilă lista anterioară din 4 iunie.

Concomitent, la 28 iunie, Mihai Cristian a depus o cerere la CEC în care a solicitat anexarea la setul de documente depus anterior de Partidul NOI a altor acte :

 • Cererea de suspendare a executării actelor administrative depuse la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la 2 iunie.
 • Cererea de suspendare a executării decretului fostului președinte al R. Moldova depus la Judecătoria Chișinău , sediul Râșcani, la 23 iunie
 • Încheierea judecătoriei menționate datate cu 16 iunie privind respingerea cererea de suspendare a executării decretului extras din Registrul de stat al populației ( în care se menționează că numărul IDNP este valabil la situația din 28 iunie 2021).

Publicitate

Cu alte cuvinte, Mihai Cristian invocă faptul că se regăsește în Registrul de Stat al populației, ceea ce ar demonstra că deține cetățenie a R. Moldova. Faptul, însă a fost negat de CEC.

„Conform Hotărârii Guvernului, numărului 333 din anul 2002, orice persoană, cetățean al unui alt stat, intrând pe teritoriul R. Moldova automat îi este atribuit un cod de identificare numeric personal, dar aceasta nu-l face cetățean al R. Moldova. Registrul de stat al populației duce evidența tuturor persoanelor intrate în R. Moldova”, a spus în cadrul ședinței de luni, secretarul Comisiei Electorale, Maxim Lebedinschi.

În rezultat, CEC constată că Mihai Cristian nu întrunește condițiile legale pentru a candida la scrutinul parlamentar din 11 iulie, așa cum nu deține cetățenia R. Moldova, aceasta fiind retrasă prin decretul președintelui țării din noiembrie 2020. Mai mult, CEC atrage atenție și la prevederile art.52 aliniat 3 din Codul Electoral prin care se interzice concurenților electorali implicarea persoanelor care nu sunt cetățeni ai R. Moldova în acțiuni de agitație electorală sub riscul de de a purta răspundere potrivit prevederilor din codul electoral.

Astfel, demersul partidului de modificare a listei a fost respins, iar ordinea în lista electorală rămâne cea anterioară.

Amintim că anterior, ex-deputatul român Mihai Cristian s-a adresat la Curtea de Apel după ce Comisia Electorală Centrală nu l-a inclus în listele Partidului NOI, motivul fiind că Rizea nu ar deține cetățenia moldovenească.

Potrivit hotărârii CA, contestația depusă de Rizea și Partidul NOI a fost declarată inadmisibilă. Ulterior și Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia CA.

Cristian Rizea este fost deputat român, membru al PSD-ului de peste Prut. El este condamnat în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins de la un om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Cristian Rizea a primit cetățenia moldovenească în 2017, susține el. În 2020, fostul președinte, Igor Dodon, i-a retras acestuia cetățenia, pentru că ar fi obținut-o în mod ilegal. Rizea spune că decretul emis de Dodon este la fel de ilegal și susține că actele sale moldovenești sunt în regulă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal