Răspuns la sancțiunile europene: Belarus suspendă participarea la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană

Răspuns la sancțiunile europene: Belarus suspendă participarea la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană

Belarus suspendă participarea la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană, un proiect menit să contribuie la relații mai apropiate între blocul european și țările non-UE din regiunea Europei de Est, majoritatea țări fost sovietice. Conform autorităților bieloruse, decizia vine ca protest la sancțiunile impuse de UE împotriva regimului, notează digi24.ro.

„Nu ne putem îndeplini obligaţiile din acest acord în contextul sancţiunilor şi restricţiilor impuse de UE”, a transmis ministerul de externe de la Minsk într-un comunicat. De asemenea, ambasadorul Belarusului la Uniunea Europeană a fost rechemat pentru consultări.

Diplomația bielorusă a mai precizat și că cei responsabili de sancțiunile impuse țării vor avea interdicție de intrare pe teritoriul țării.

Publicitate

Uniunea Europeană a impus, joi, sancţiuni împotriva unor sectoare cheie ale economiei Belarusului. Noul set de măsuri a fost publicat cu puţin timp înainte de începutul summitului UE de la Bruxelles şi cuprinde restricţii asupra comerţului cu îngrăşăminte pe bază de potasiu, cu petrol, produse din tutun, şi limitează accesul Minskului pe pieţele de capital din UE.

Aceste sancţiuni economice se adaugă interdicţiei de zbor în UE pentru companiile aeriene din Belarus, în timp ce survolarea acestei ţări şi aterizarea pe aeroporturile sale sunt nerecomandate companiilor din UE.

Totodată, UE a inclus alte 78 de nume pe lista sa neagră, care numără acum 166 de persoane, printre care și Lukaşenko şi doi dintre fiii săi, şi 15 entităţi cu legături cu regimul.

În plus, noua rundă de măsuri restrictive a vizat şapte persoane şi o entitate care au fost desemnate în legătură cu aterizarea forţată şi ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai 2021, fapt care a pus în pericol siguranţa aviaţiei, şi cu reţinerea de către autorităţile belaruse a jurnalistului Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega. Printre cei vizaţi se numără, de asemenea, mai multe personalităţi importante din mediul de afaceri care sprijină regimul Lukaşenko şi beneficiază de pe urma acestuia.

Măsurile restrictive ale UE privind Belarusul se aplică în prezent unui număr total de 166 de persoane şi 15 entităţi. Cei desemnaţi fac obiectul îngheţării activelor, iar cetăţenilor şi întreprinderilor din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziţia persoanelor şi entităţilor incluse pe listă. Totodată, persoanelor fizice li se aplică o interdicţie de călătorie, care le împiedică să intre pe teritoriul UE sau să îl tranziteze.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal