De'afară pentru țară: „Susțin țara prin participarea la vot. Sper să ofer șansa la o viață mai bună, așa cum mi s-a oferit și mie”. Povestea Linei, stabilită cu traiul în Danemarca (VIDEO)

De'afară pentru țară: „Susțin țara prin participarea la vot. Sper să ofer șansa la o viață mai bună, așa cum mi s-a oferit și mie”. Povestea Linei, stabilită cu traiul în Danemarca (VIDEO)

Nu avea nici 20 de ani când a plecat din R. Moldova. În cinci ani, moldoveanca Lina Gorea a devenit studentă ambițioasă în Danemarca unde își urmează visul în domeniul arhitecturii. Și nu doar atât, tânăra este convinsă că prin votul său, rostit din diasporă, poate „oferi o șansă la o viață mai bună” pentru cei rămași acasă.

Lina cunoaște cuvântul „străinătate” din copilărie. Când avea doar șapte ani, la fel ca sute de părinți cu inimile frânte, mama sa a plecat în Italia, „pentru un viitor mai bun” fiicei și fiului său.

„Nu am vrut ca efortul, timpul și munca ei să fie în zadar. De aceea am decis să emigrez și eu ca să-i pot oferi mai târziu un nivel de viață mai bun”, spune tânăra. Cu acest gând, în 2016, încheind  un an de studenție la facultatea de Arhitectură la UTM, Lina a pornit în Danemarca. 

Publicitate

„Până în ultima clipă nu îmi venea să cred că totuși plec”, spune tânăra.

La Copenhaga a fost înscrisă la universitate, din nou studentă la Arhitectură. Din prima săptămână și-a găsit și un loc de muncă, job deloc ușor, combinat cu orele de curs și lecții d daneză.

„După opt luni de muncă în housekeeping am decis că vreau schimbări. Am urmat cursuri despre istoria și tehnologia alcoolului și lucruri necesare în bar”, spune tânăra. 

Așa a ajuns să lucreze bartender (barmen) cu program complicat pe timp de noapte, dar bucuroasă că-și poate aduna bani de chirie, cumpărturi și poate strânge și ceva economii.

A urmat politehnica din Madrid, cu facultatea de arhitectură  și cursuri de spaniolă. Iar mai apoi -o experiență cu o companie populară în Danemarca, pentru care a mers în Germania. 

 „Am lucrat cu disigneri de interior pentru trei luni și apoi cu echipa de arhitectură pentru cinci luni și am vrut să continui, dar trebuia să fiu responsabilă și să mă întorc în Danemarca”, spune moldoveanca. Revenită a scris și a susținut teza de licență la finele anului 2020.  Apoi a urmat pandemia. Piața munci a fost pusă pe stop și văzut nevoită ca toată perioada să lucreze bartender.

Moldoveanca spune că va continua să-și urmeze visul, să se încrie la un curs de master și să se angajeze în domeniul studiat. 

„Nu regret că am plecat din R. Moldova, fiind că realizez că m-am dezvoltat, am crescut, m-am maturizat, nu doar fizic, dar și mental. Am cunoscut foarte mulți oameni de pretutindeni. Am călătorit în aproape 20 de țări. Am văzut locuri și lucruri minunate”, spune Lina.

Ceea ce-și dorește acu, într-un nou scrutin electoral, e ca votul său să aducă schimbarea în bine în țara în care a crescut și de unde a plecat în lume.

„Indiferent că nu sunt acasă încerc să particip la susținerea și dezvoltarea țării prin participarea la vot și sper ca în viitor să particip mai intens la dezvoltarea socială a R. Moldova. Sper să pot ajuta cât mai mulți oameni și să le ofer șansa la o viață mai bună așa cum mi s-a oferit și mie”, spune Lina.

AGORA și New Media Platform au lansat o campanie de informare despre și pentru conaționalii noștri. Este o campanie a oamenilor frumoși care, oriunde s-ar afla, nu uită de unde au pornit. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal