În cadrul ședinței de ieri a Guvernului, membrii Cabinetului de miniștri s-au pomenit într-o dilemă. Subiectul a vizat scutirea de taxe vamale la importul unor autoturisme destinate istituțiilor de stat. În primul caz era vorba de o mașină donată de o organizație din Marea Britanie pentru Secția de ajutoare umanitare din cadrul Ministerului Muncii. În cel de-al doilea caz era vorba de un microbuz pentru deținutele Penitenciarului de la Rusca. Ambele proiecte urmau să primească avizul din partea Ministerului Finanțelor.
„Noi propunem ca acest proiect să fie acceptat cu titlu de excepție. Anual se distribuie circa 120 de tone de ajutoare umanitare la circa 6000 de beneficiari. Pe parcursul anilor 2014-2015 în Republica Moldova cu titlul de donație au fost recepționate circa 203 autovehicule dintre care 8 au fost admise în baza unor legi speciale și aveau temen de exploatare mai mare de 10 ani”, a declarat ministrul Muncii, Ruxanda Glavan.
Inițiativa, venită din partea deputatului democrat Valentina Buliga nu s-a bucurat de suținerea Ministerului Finanțelor. Motivația lui Anatol Arapu a fost că autovehiculul nu ar fi unul cu destinație specială, așa cum prevede legea, și că termenul de exploatare a acestuia este mai mare de 10 ani, mașina fiind fabricată în 2000.
Anatol Arapu a propus însă includerea suplimentară pe ordinea de zi a unui alt proiect ce viza la fel importul unui autoturism, de data aceasta pentru Departamentul Instituțiilor Penitenciare al Ministerului Justiției. Atenție! Autoturismul fiind fabricat în 1992.
„Microbuzul este o autospecială specială pentru transportarea deținuților”. Vladimir Grosu.
La întrebarea premierului de ce se face această diferență între Ministere într-o problemă similară, ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a argumentat că „microbuzul de pasageri este autospecială” și deci corespunde normelor legale.
„În Nota Informativă se spune că la Penitenciarul de la Rusca este un autorutism de 20 ani care are defecțiuni majore. Acum dvs importați un autoturism de 25 de ani?!”. Ruxanda Glavan.
Potrivit ministrului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, acest lucru nu reiese din actele prezentate. În același context Glavan a propus să fie creat cadrul legal necesar pentru ca mașinile confiscate de Fisc și Vamă să poată fi utilizate de instituțiile de stat. Potrivit șefului Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, un astfel de proiect a fost elaborat încă acum 2-3 ani.
„Probabil el stă undeva uitat pe rafturile Ministerului Finanțelor”, a subliniat Balițchi.
După mai multe discuții și replici contradictorii (vedeți video de mai sus), premeirul Chiril Gaburici a punctat: „Dle ministru Grosu o să ne aduceți documentele care arată că este autospecială. Dacă e așa, o să acceptăm ca excepție. Pentru mașinile ordinare o să le trecem așa cum trec toate Ministerele”.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
