Anul trecut au fost înregistrate peste 40.000 de cazuri de deces, cu 4.245 mai multe decât în 2019. Care sunt principalele cauze de deces

Anul trecut au fost înregistrate peste 40.000 de cazuri de deces, cu 4.245 mai multe decât în 2019. Care sunt principalele cauze de deces

Anul trecut au fost înregistrate peste 40.000 de cazuri de deces sau cu 4.245 mai multe decât în 2019. Principalele cauze de deces în rândul moldovenilor rămân a fi bolile aparatului circulator, digestiv dar și tumorile.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în anul 2020, rata mortalității generale a constituit 15.4‰, fiind în crește cu 1.8 p.p, față de anul 2019.Analiza pe sexe relevă un nivel al mortalității crescut pentru bărbați, care este de 17.1‰ și mai scăzut pentru femei, care se situează la 14.0‰.

...

Publicitate

sursa: Biroul Național de Statistică

Datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale relevă faptul că în 55% din cazuri, decesul a survenit ca urmare a bolilor aparatului circulator, în 14.6% cauza a fost reprezentată de tumorile maligne, 7.7% de bolile aparatului digestiv, 4.8% de accidente, intoxicații și traume. În urma bolilor aparatului respirator, au decedat 4% din moldoveni. Alți 12.6% au murit ca urmare a altor cauze.

Statistica constată că decesul ca urmare a bolilor aparatului circulator este mai cu 12.4 p.p mai des întâlnit la femei decât la bărbați. În cazul bărbaților, mortalitatea este cauzată mai des prin accidente, intoxicații și traume, precum și ca urmare a bolilor aparatului respirator, tumorilor maligne și a bolilor aparatului digestiv.

...

sursa: Biroul Național de Statistică

Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces diferă semnificativ și în profil teritorial. O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în zona de Nord a Republicii Moldova (60.3% din numărul total al decedaților în regiune). Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (17.3%) și municipiul Chișinău (16.4%).

Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 10% în zona de Centru și 9% în zona de Sud. De asemenea, în aceste zone a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de cauzele externe (accidente, intoxicații și traume), comparativ cu alte zone de dezvoltare (în regiunea de Sud (6.0%) și Centru (5.4%)). În clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost înregistrate de UTA Găgăuzia (4.6%) și municipiul Chișinău (4.3%).

...

sursa: Biroul Național de Statistică

Datele Agenției Servicii Publice arată că numărul de acte de deces, înregistrate de către organele stării civile în primele trei luni ale anului 2021, este în creștere din ianuarie până în martie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal