Imunitate pe viață? Un nou studiu relevă faptul că imunitatea după vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna ar putea dura ani de zile

Imunitate pe viață? Un nou studiu relevă faptul că imunitatea după vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna ar putea dura ani de zile

Un nou studiu relevă faptul că imunitatea după vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna ar putea dura ani de zile. Mai mult, în cazul persoanelor care au trecut prin boală înainte de vaccinare, imunitatea ar putea fi prezentă întreaga viață, scrie Digi24.

Cei care au fost imunizați cu unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager ar putea să nu mai aibă nevoie de noi rapeluri, câtă vreme virusul nu evoluează foarte mult. În cazul persoanelor care au trecut prin boală înainte de vaccinare, imunitatea ar putea dura întreaga viață, scrie New York Times.

Aceste constatări se adaugă dovezilor deja existente, tot mai puternice că majoritatea persoanelor imunizate cu vaccinurile ARNm ar putea să nu aibă nevoie de o a treia doză, atât timp cât virusul nu devine mai virulent, iar variantele noi nu sunt mai contagioase, ceea ce însă nu este garantat că nu se va întâmpla.

Publicitate

„Este un semn bun pentru cât de durabilă este imunitatea noastră față de vaccin”, a spus Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington din St. Louis, care a coordonat echipa ce a realizat studiul publicat apoi în revista Nature.

Dr. Ellebedy și colegii săi au obținut aceste rezultate după ce au urmărit reacția imună a 14 de persoane, inclusiv opt care au avut boala și care au fost imunizate cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Cercetătorii au analizat probe luate din ganglionii limfatici la trei, patru, cinci, șapte și 15 săptămâni după prima doză de vaccin administrată.

Cercetătorii au constatat că la 15 săptămâni după prima doză de vaccin, centrul germinal era încă activ la toți cei 14 participanți și că numărul celulelor care au recunoscut coronavirusul nu a scăzut.

„Faptul că reacțiile au continuat timp de aproape patru luni după vaccinare - este un semn foarte, foarte bun”, a spus dr. Ellebedy.

Un alt studiu, derulat în Marea Britanie, arată că amestecarea vaccinurilor oferă o protecție puternică. O doză de AstraZeneca, urmată de o doză Pfizer sunt aproape la fel de puternice ca două doze de ser Pfizer. Dacă ordinea administrării este inversată, se obține un rezultat mai slab, care însă tot este mai bun decât cel rezultat după două doze de AstraZeneca.

Un alt studiu, făcut în paralel, arată că o a treia doză de AstraZeneca, la șase luni de la cea de-a doua, sporește imunitatea inclusiv împotriva noilor variante de SARS-CoV-2.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal