
Șefi de promoție 2021 USM. Cu ce gânduri au absolvit tinerii și cum își apreciază parcursul studențesc
La încheierea anului de studiu, la Universitatea de Stat din Moldova are loc tradiționalul eveniment „Gala Performanțelor 2021”, în cadrul căruia sunt premiate meritele deosebite, dedicația și implicarea de care dau dovadă studenții. În acest an, 45 de tineri au primit titlul de „Șef(ă) de promoție”. Am discutat cu unii absolvenți pentru a descoperi istoriile lor, cum își descriu parcursul studențesc și ce planuri de viitor au. Printre cei 45, și colega noastră Ilinca Fiodorov.
・
Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării
Performanțele obținute sunt într-o strânsă legătură cu motivația personală și susținerea celor care cred în mine. Aceste reușite sunt dovada că determinarea te face imună la piedicile externe și încununează trei ani de muncă asiduă.
Ilinca Fiodorov, absolventa Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării
Autor:
Ilinca Fiodorov susține că pentru transformarea reușitelor în realitate trebuie să ne propunem scopuri și să ne conturăm clar obiectivele, pe care trebuie să le îndeplinim.
„Niciodată nu m-am bazat pe noroc și am muncit pentru fiecare pas făcut înainte. Cei trei ani de studenție au fost ani frumoși, dar cu multe evenimente tumultoase, dezamăgiri și nopți nedormite, dar toate acestea au contribuit la formarea caracterului meu rezistent și m-am ambiționat să demonstrez capacitățile pe care le dețin”, spune tănâra.
Absolventa susține că pe lângă studiile din cadrul facultății, o contribuție aparte o are și angajarea în câmpul muncii până la absolvire.
„Este complicat să fii prezentă la toate orele, să te pregătești pentru toate seminarele și să încerci să mai și muncești. Totuși, posibilitatea de a fi angajată concomitent cu studiile îți fortifică cunoștințele și contribuie la dezvoltarea profesională”, a conchis tânăra.
Facultatea de limbi și literaturi străine
Una e când primești o notă maximă la un examen, dar altceva e atunci când ești apreciat pentru munca depusă în toți anii de studiu și când înțelegi că te afli printre cei mai buni studenți ai universității.
Diana Nistreanu, absolventa Facultății de limbi și literaturi străine
Autor:
Diana Nistreanu mărturisește că anii de studenție au fost cu zile bune și mai puțin bune, nopți nedormite, teme pentru acasă, lucrări de control, examene, dar pe alocuri și distracții cu colegele.
„Niciodată nu m-am plâns că e greu. De multe ori am depus maxim efort, am mai băut o cafea, am rescris textul care tocmai se ștersese din greșeală și am mers înainte. Așa a fost de fiecare dată. Am luptat pentru visul meu, cel de a absolvi și de a avea cu ce mă mândri”, spune tânăra.
Totuși, Diana regretă că din cauza pandemiei nu a putut simți adevărata viață de student în ultimul an.
„Au fost limitate programele de mobilitate academică, stagiile de practică, voluntariatul, reducând la minim șansa de a acumula experiență. Mi-a lipsit foarte mult interacțiunea fizică cu colegele mele, cu profesorii, sălile de curs, dar și programul de studiu în sine”, mai spune tânăra.
În viitor, Diana își doresc să se concentreze și mai mult asupra ei și să își construiască o carieră.
„Mi-aș dori să continuu cu studiile de masterat, dar încă nu am luat o decizie definitivă în ceea ce privește țara. Mi-ar plăcea foarte mult să experimentez ceva nou, să îmi lărgesc orizonturile, să studiez într-o țară europeană. Totuși mă gândesc și la oferta de studii din cadrul Universității de Stat, mai cu seamă a Facultății de Litere. Datorită unei colaborări cu Universitatea din Suceava, studenții pot primi diplomă dublă, de la USM și USV. E o oportunitate tare faină care-mi face din ochi”, afirmă absolventa.
Dorește să se angajeze pe măsura pregătirii sale, pentru că a învățat ceea ce îi place și nu regretă nicio clipă domeniul de studiu ales.
„Pentru mine traducerea este o provocare, o artă şi o măiestrie. După ce voi acumula experiența necesară, mai mult decât sigur voi opta pentru obținerea autorizației de traducător și interpret”, ne-a mai spus Diana.
Facultatea de drept
Aceste reușite sunt o reconfirmare a capacităților și abilităților personale, dar și responsabilizează pentru viitor. Cred cu tărie că fundamentul unei construcții este absolut important în durabilitatea și rezistența ei.
Svetlana Bratescu, absolventa Facultății de Drept
Autor:
Svetlana Bratescu susține că a fost onorată pentru aprecierea conferită și meritocrație, dar și plăcut surprinsă de grandoarea evenimentului din acest an.
„Parcursul meu a fost constant începând cu primul an de studii, marcat de rezultate academice înalte, implicare extracurriculară activă și dezvoltare personală”, afirmă tânăra.
Cei patru ani de studii au venit la pachet atât cu momente frumoase alături de colegi, cât și cu unele provocări.
„Momentele neplăcute le-am privit ca experiențe și fără excepție mi-au adus plus valoare în ultimă instanță”, a mai adăugat ea.
În privința studiilor, Svetlana planifică să pășească către noi trepte universitare. Este ferm convinsă că va urma programele de master, tot în Republica Moldova.
„Îmi doresc o carieră în domeniul dreptului, pentru că mă definește, dar cu siguranță voi încerca să păstrez un echilibru între viața profesională, personală, dar și alte pasiuni adiacente pe care le am”, a conchis absolventa.
Facultatea de științe economice
Petru Scutari susține că a trăit emoții de fericire și mândrie, pentru că a simțit cum munca depusă în decursul anilor a început să aducă roade.
„Muncind, doar prin muncă poți să iți atingi scopurile pe care le ai. O să aplic la USM și la masterat. Cred că dacă ai anumite priorități și scopuri și Republica Moldova există posibilitatea să obții succesul dorit”, este de părere absolventul.
În prezent, tânărul este angajat într-o companie de contabilitate si Audit.
„Regrete cred că nu sunt, dar ceea ce ține de momente frumoase, chiar sunt multe și se datorează colegilor de grupă”, mai spune acesta.
Facultatea de Chimie
Premiul primit pentru efort, muncă, nopți nedormite, lacrimi, nervi și răbdare. Aceastea au fost investițiile în viitorul meu. Privind diploma de licență și diploma de onoare cu adevărat pot să spun că aceasta nu a fost în zadar.
Ana Ungurean, absolventa Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică
Autor:
Ana Ungurean mărturisește că la început nici nu conştientiza de reuşita obținută și considera că anii de studii se finalizează cu diploma de licenţă.
„Personal, aș spune că parcursul meu de student seamănă cu „rollercoaster”. O mulțime de căderi, dar și ridicări, de la care poți rămâne fără aere. Nu a fost un traseu ușor. Erau unele momente, câte o cotitură la dreapta sau stânga, de pe care părea că iată-iată cad, dar eu nu eram gata să cedez”, susține absolventa.
Tânăra este de părere că anii de studenție i-au adus experiență de viață.
„Dintr-un om ce se temea de societate, am devenit încrezătoare în ceea ce fac și cum procedez. În final, am obținut nu doar o profesie, ci o părticică din personalitatea mea. Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale a devenit pentru mine o descoperire, având posibilitate de a studia activitatea unor principii active în organismele vii și toate etapele de obținere a acestor principii. Eu am văzut în această specialitate mari perspective și sper să le realizez în viitor”, mai spune absolventa.
Șefi de promoție sunt desemnați studenții care au cea mai mare medie pentru anii de învățământ, dintre toți studenții de la o anumită specialitate. În 2020, au fost premiați 52 de studenți din cele 11 facultăți ale instituției de învățământ superior.