Localitățile conduse de primari afiliați guvernării primesc cu peste 40% mai mulți bani pentru cheltuielile capitale (STUDIU)

Localitățile conduse de primari afiliați guvernării primesc cu peste 40% mai mulți bani pentru cheltuielile capitale (STUDIU)

În 2021, localitățile cu edili care sunt reprezentanți ai partidelor de la guvernare urmează să beneficieze de transferuri inter-bugetare ce sunt cu 40,2% (48,8 milioane de lei) mai mari decât sursele bănești care vor fi acordate orașelor și satelor care au administrații neafiliate guvernării. Este concluzia unui studiu realizat de centrul analitic independent Expert-Grup, care a cercetat problema clientelismului politic. 

Studiul relevă că, de regulă, partidele aflate la guvernare încearcă să direcționeze sursele financiare după principiul partizanatului politic. 

Astfel, în cazul transferurilor pentru cheltuieli capitale, prevăzute de bugetul de stat pentru 2021, există o diferență foarte mare dintre mediile pentru localitățile cu primari afiliați guvernării și cele în care edilii nu fac parte din partidele de la putere. În cazul orașelor aceasta diferență depășește 640%, iar în sate e mai mult de 133%. 

În anul curent, 120,9 milioane de lei au fost alocate pentru 281 de primări administrate de persoane neafiliate guvernării și 169,6 milioane pentru 162 de localități cu primari afiliați majorității formate de PSRM+PPȘOR+deputații neafiliați. 

Ajutorul unic și preferințele de vot

Potrivit studiului, partidele politice aflate la guvernare beneficiază de un avantaj în fața celorlalte partide, ca urmare a practicilor clientelare, în special în segmentele vulnerabile ale societății.

Un exemplu, ar fi ajutorul unic acordat pensionarilor în ajunul sărbătorilor, dar, în mod special, în ajunul campaniilor electorale. Potrivit celor care au realizat studiul, această condiționare reprezintă o formă de clientelism politic. 

Totodată, a fost observată o relație dintre ajutorul acordat pensionarilor și preferințele de vot. Astfel, intenția de vot a pensionarilor este mai ridicată în favoarea PSRM+PCRM (31,5%), decât în favoarea PAS (27,6%). Totodată, grupul de persoane de peste 60 de ani este cel care înregistrează cel mai mare activism politic, peste 73 la sută au spus că sigur că se vor prezenta la alegeri. 

Potrivit experților, practicile clientelare permit exploatarea neuniformităților electoratului în funcție de vârstă și preferințe politice. 

Partidele iau locurile instituțiilor publice

Potrivit studiului, o altă implicație a clientelismului politic este substituția instituțiilor publice, în cazul în care un partid e cel care implementează proiecte de infrastructură. Potrivit studiului, o parte din funcțiile exclusive ale autorităților publice sunt prezentate nemilocit ca succese a partidului aflat la guvernare. 

Experții au adus drept exemplu primăria Orhei. Analizând comunicatele de presă emise de această instituție, cercetătorii au ajuns la concluzia că „toate proiectele de infrastructură sunt implementate de echipa partidului, șantierele de construcție sunt inspectate de vicepreședinții partidului, iar întreprinderile din Orhei participă la activitățile organizate de către partid”. 

Totodată, experții notează că problema clientelismului politic a fost adus în discuție în cadrul ședințelor Parlamentului din ultimii doi ani, de trei ori și doar de partidele de opoziție. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.