Venituri ratate, proprietăți administrate defectuos și rezerve materiale lipsă. Curtea de Conturi a depistat mai multe abateri la Ministerul Afacerilor Interne

Venituri ratate, proprietăți administrate defectuos și rezerve materiale lipsă. Curtea de Conturi a depistat mai multe abateri la Ministerul Afacerilor Interne

Mai multe venituri ratate, proprietăți administrate defectuos sau neînregistrate și rezerve materiale lipsă. Acestea sunt concluziile Curții de Conturi după audierea uni raport de audit asupra gestionării mijloacelor bugetare de către Ministerul Afacerilor Interne.

În anul 2020, Ministerul Afacerilor Interne a executat venituri de circa 2.934,8 miliarde lei și cheltuieli de 2.913,4 miliarde lei, aceste sume constituind 1.4% din PIB sau cu 0.2% mai mult decât în 2019.

Auditul a constatat mai multe subevaluări ale rapoartelor financiare consolidate. Astfel, raportul financiar consolidat privind cheltuielile legate de regulament a fost subevaluat cu suma de 51.8 milioane lei, iar cel legat de „acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării” a fost subevaluat cu suma de 10.7 milioane lei.

În același timp, s-a stabilit că veniturile raportate către Serviciul Medical, ce provin din „Donații voluntare”, au fost încasate nejustificat din salariile unor angajați ai Ministerului, în rezultat fiind calculat un venit de 4.9 milioane de lei. În cazul Agenției Rezerve Materiale, s-a constatat raportarea neregulamentară a operațiunilor ce țin de comercializarea rezervelor materiale de stat, în două conturi distincte, cu clase economice diferite.

O altă problemă constatată în cadrul instituției, este legată și de identificarea a 789 de poziții de mărfuri în valoare de 5.5 milioane de lei cu termenul de păstrare expirat. În acest caz, potrivit reprezentanților instituției, este vorba de produse care datează din anii 70 - 80, ce nu mai pot fi vândute. Membrul Curții de Conturi, Victor Munteanu a mai declarat că „rezerva nu e completată nici la nivelul care e în nomenclator, nici la nivelul intangibil al stocurilor. Zeci de poziții nu sunt completate deloc”.

Astfel, contravaloarea mărfurilor comercializate în sumă de un milion de lei, a fost raportată la un cont iar veniturile efective la un alt cont. În replică, reprezentanții Agenției Rezerve Materiale au invocat prevederile cadrului legal, chiar dacă acest lucru cauzează subevaluarea veniturilor cu un milion de lei. În același timp, instituția continuă să activeze cu o datorie în valoare de 98.2 milioane lei către Ministerul Finanțelor.

Nevalorificarea alocațiilor bugetare a fost o altă observație indicată de membrii Curții de Conturi, fiind precizat faptul că unele instituții nu au valorificat banii de la buget. Spre exemplu, Inspectoratul General al Poliției nu a valorificat 14.1 milioane lei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a folosit cele 14.5 milioane de lei iar Agenția Rezerve Materiale 13.1 milioane de lei.

A fost înregistrată depășirea cheltuielilor de personal cu 27 de milioane de lei. Alte 1.5 milioane lei au fost înregistrate la grupa de conturi „Prestații sociale”. În total, pentru anul 2020, Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat 2.047,2 miliarde de lei în calitate de cheltuieli de personal, fiind constatată și o creștere a acestora cu 250.6 milioane lei, influențată de majorările salariale.

Pe de altă parte, Ministerul nu a contabilizat datorii în sumă de 21.8 milioane de lei, aferente procesului de instruire la studii superioare de licență pentru 220 de funcționari publici cu statut special, care au încetat raporturile de serviciu cu MAI în primii cinci ani de activitate.

Probleme au fost semnalate și la capitolul gestiunii bunurilor imobile, fiind constatate 444 de clădiri cu o suprafață totală de 110 mii m2 și 56 de terenuri cu o suprafață totală de 31.8 ha, neînregistrate la organele cadastrale. Mai mult, o parte din imobilele instituțiilor din subordinea MAI, cu valoarea de 16 milione de lei, sunt în proces de deteriorare avansată, iar altele sunt contabilizate la valoarea zero.

Un exemplu în acest sens este și baza de odihnă „Jemciujina”, amplasată în localitatea Coblevo, Ucraina, care are o valoare de 3.1 milioane lei. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani aceasta nu se exploatează și se află într-o stare de degradare avansată, fiind necesare lucrări de reparații capitale. În acest caz, reprezentanții Ministerului au menționat că au fost inițiate procedurile pentru înregistrarea tuturor bunurilor imobile, iar la moment se așteaptă sosirea specialiștilor cadastrali în teren. O problemă semnalată de aceștia, se referă la personalul insuficient din subdiviziunile Ministerului responsabile cu aceste operațiuni.

Cu toate acestea, raportul menționează că din cele 15 recomandări formulate anterior, 7 au fost implementate integral iar 8 parțial.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.