
De la vremurile când conta cum vorbești, la cele în care astăzi contează cum arăți: Sloganurile electorale, prin sita unui specialist în relații publice
Nici sloganurile electorale nu mai sunt ce au fost odată. Într-o analiză pentru AGORA, specialistul în relații publice, Cristian Saulea, ne-a explicat cum funcționează acestea și care e menirea lor într-o campanie. Potrivit lui, mesajele partidelor trebuie, în primul rând, să se plieze pe așteptările susținătorilor, abia apoi strategia să fie orientată pe segmentul indecișilor și cel al opozanților. Saulea consideră că astăzi, politicienii se focusează mai degrabă pe imagine, decât pe capacitățile oratorice, lucru care ar putea crea așteptări ce nu corespund cu realitatea.
・
„Dacă e să comparăm anii 90 cu ceea ce este acum, noi putem vedea un trend care e numit retorica digitală. Înainte era retorica propriu-zisă și tu ca și concurent electoral trebuia să ai, cel puțin, niște calități oratorice, ca să convingi electoratul. Astăzi, partidele folosesc instrumente ca să se ascundă după niște sloganuri și vizualuri. Și nu neapărat să meargă în teritoriu, pentru că merg, în mare parte, oamenii care au niște capacități. Noi am trecut de la retorică, unde trebuia să vorbești ca să convingi, la o retorică digitală, unde contează cum arăți, iar lucrurile pot fi aranjate în photoshop”, explică fondatorul agenției de relații publice „Parsec”.
Câteva din sloganurile electorale din actuala campanie:
Blocul Electoral Renato Usatîi: „Mână de fier în mănușă de catifea”
Partidul Șor: „Noi lucrăm pentru oameni”
Partidul Acțiune și Solidaritate: „Pornim vremurile bune”
Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor: „Împreună vom învinge”
Cristian Saulea este de părere că o campanie electorală ar trebui să dureze 60 de zile și nu doar 30, așa cum este acum. Asta pentru că a lucra cu cuvintele este o muncă migăloasă, spune el.
„Sloganul e produsul și tot ceea ce înseamnă comunicare și tot ceea ce înseamnă sociologie. În mod normal, un slogan bun trebuie trecut prin focus grupuri și testat. În politică avem trei direcții spre care lucrează campania electorală: sunt oponenții care nu te vor vota niciodată, respectiv nu merită să pierzi energia pentru ei, sunt indecișii, pentru care se bat toți și sunt alegătorii tăi care te votează. Atunci când începi campania electorală, primul scop nu este să mergi la indeciși, dar să îți păstrezi bazinul propriu de votanți, ca ei să nu plece în altă parte. Respectiv, trebuie să te asiguri că mesajele spuse în campania electorală rezonează cu ceea ce așteaptă ei de la tine. Mai departe, testezi sloganul și pe cei indeciși ca să vezi cum le câștigi voturile. Și dacă tare, tare vrei, îl testezi și pe oponenții tăi. Deseori se întâmplă că gândurile din partid, puse cap în cap cu realitatea din regiune a votanților diferă. Și atunci asculți ce spun oamenii și îți adaptezi sloganul după realitate”, mai explică specialistul.
Saulea a oferit un interviu pe larg pentru podcastul „Bilet în Parlament”, acolo unde jurnaliștii Ștefan Grigorița de la Radio Europa Liberă și Felicia Nedzelschi de la AGORA „au trolit” sloganurile acestei campanii. Cristian Saulea a muncit în domeniul relațiilor publice mai bine de zece ani și a lucrat cu mai multe partide politice, politicieni și instituții de stat, dar și cu organizații internaționale pentru care a făcut consultanță.
23 de concurenți au fost înregistrași la CEC și au intrat în cursa electorală pentru fotoliile de deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Între aceștia, două blocuri electorale, 20 de partide politice și un candidat independent.
Este vorba despre: Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, Partidul Politic „Democraţia Acasă”, Partidul Politic „NOI”, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, Partidul Politic Alianța Pentru Unirea Românilor, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”, Partidul Politic „Puterea Oamenilor”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Politic „Partidul Schimbării”, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii și Veaceslav Valico (candidat independent).
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în data de 11 iulie, 2021.