Expert-Grup: Datoria publică va „exploda” dacă împrumutul celor trei bănci problematice va fi transformat în valori mobiliare

Expert-Grup: Datoria publică va „exploda” dacă împrumutul celor trei bănci problematice va fi transformat în valori mobiliare
Foto: mexicoinstitute.wordpress.com


Principalele riscuri interne derivă din criza de la cele 3 bănci aflate sub administrare specială, care formează circa o treime din activele întregului sistem bancar și pentru recapitalizarea cărora sunt necesare circa 14-15 miliarde lei. Transformarea în valori mobiliare a garanțiilor de stat, asociate împrumutului din parte BNM în favoarea celor 3 bănci problematice, va fi principala cauză ce va determina „explozia” datoriei publice.

Potrivit Indicelui Compozit Anticipator calculat de Expert-Grup recesiunea se transformă treptat în stagnare, stabilizându-se la 89 puncte după o perioadă de 7 luni de regres continuu. Principalii factori care mențin presiunile asupra economiei rămân a fi de sorginte externă. Astfel, în martie 2015 volumul remiterilor a scăzut cu 26% față de anul precedent, iar volumul exporturilor a scăzut cu 18% față de 2014.

Deși, cele mai mari constrângeri provin din partea crizei economice din Federația Rusă și Ucraina, anumite presiuni provin și din partea economiilor UE. Astfel, în martie 2015, exporturile au scăzut atât spre CSI (-36,2% față de 2014), cât și spre UE (-10% față de 2014), iar remiterile au scăzut atât din Rusia (-34% față de 2014), cât și din UE (-11% față de 2014).

Expunerea la șocurile externe este alimentată de vulnerabilitățile interne
Principalele riscuri derivă din criza de la cele 3 bănci aflate sub administrare specială (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) care formează circa o treime din activele întregului sistem bancar și pentru recapitalizarea cărora sunt necesare circa 14-15 miliarde lei. În particular, aceasta ar putea afecta economia cel puțin prin intermediul a 3 canale majore: (i) erodarea încrederii populației pentru întregul sistem bancar, cu repercusiuni asupra nivelului lichidităților și, respectiv, al creditării din alte bănci; (ii) restricționarea politicii bugetare în plină criză economică în rezultatul unei eventuale convertiri în datorii de stat a creditelor preferențiale acordate celor 3 bănci (circa 10 miliarde lei); (iii) restricționarea politicii monetare în plină criză economică cu scopul stimulării economisirii în monedă națională, însă în detrimentul creditării.

Una din prioritățile imediate ale autorităților publice ține de identificarea și eliminarea lacunelor instituționale și legale care au permis celor 3 bănci (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) să se implice în scheme financiare frauduloase. Deși autoritățile au ajustat parțial cadrul regulator, o serie de lacune legale și instituționale rămân actuale și prezintă în continuare riscuri pentru repetarea unor scenarii similare în viitor. Spre exemplu, instanțele judecătorești de nivel inferior pot și în continuare să emită decizii care pot afecta guvernanța corporativă și interesele deponenților băncilor, verificarea calității acționarilor se face în continuare doar pentru cei care dețin pachete de acțiuni ce depășesc 5% din capitalul social, noțiunea de activitate concertată rămâne destul de vag definită de cadrul normativ, iar independența BNM rămâne afectată de posibilitatea imixtiunii din partea instanțelor judecătorești de nivel inferior.

Sistemul bancar

Dinamica sectorul bancar se caracterizează prin evoluții contradictorii. Cu excepția celor 3 bănci problematice (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank), majoritatea instituțiilor financiare acumulează active lichide. În martie 2015 nivelul lichidității curente pe sector era de 25,2%, în scădere cu 9,4 % față de 2014. Pe de altă parte, cu excepția celor 3 bănci problematice, nivelul lichidității curente per sector este de 35,6 % ceea ce reprezintă o creștere cu 4,7 %  față de anul precedent.

BNM continuă să promoveze măsurile de înăsprire a politicii monetare și majorează ratele asociate diferitor instrumente. Scopul unei politicii monetare mai dure se referă la sporirea atractivității plasamentelor în lei moldovenești pentru a reduce influențele monetare asupra inflației, precum și pentru a scădea cererea pentru valută, în vederea diminuării presiunilor valutare asupra creșterii prețurilor. Deși se atestă o anumită stabilizare a cursului de schimb al leului moldovenesc creșterea prețurilor se intensifică, iar înăsprirea politicii monetare nu oferă efectele scontate. Totodată, înrăutățirea condițiilor economice face oportună, cel puțin, temperarea „avântului” BNM în majorarea ratelor de politică monetară pentru a nu suprima și mai tare perspectivele de creștere economică, de care depinde și stabilitatea monedei naționale.

Majorarea datoriei publice
Conform uni raport al FMI, datoria publică a Republicii Moldova va crește exponențial în 2015 și va reprezenta 48% în raport cu PIB-ul țării.

Transformarea în valori mobiliare a garanțiilor de stat, asociate împrumutului din parte BNM în favoarea celor 3 bănci problematice, va fi principala cauză ce va determina „explozia” datoriei publice. Creșterea semnificativă a datoriei publice reprezintă un risc major pentru economia națională. Sporirea gradului de îndatorare va determina creșterea cheltuielilor ce țin de deservirea datoriei și concomitent va deveni mult mai dificil de obținut finanțări externe. În acest context, statul va fi impus să promoveze politici fiscale-bugetare mai severe pentru a putea acoperi cheltuielile publice. Totuși o posibilă creștere cu ritmuri mai mari decât sporirea cheltuielilor asociate deservirii obligațiunilor va reduce povara datoriei publice asupra economiei. În această ordine de idei, Guvernul este obligat să realizeze cât mai urgent și într-o manieră autentică reformele necesare pentru a asigura o creștere economică robustă.

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Prevenire, în loc de tratament. Despre violența împotriva femeilor

Prevenire, în loc de tratament. Despre violența împotriva femeilor

Sheriff Tiraspol joacă azi cel de-al treilea meci din Liga Campionilor cu echipa Italiei, Inter Milano

Sheriff Tiraspol joacă azi cel de-al treilea meci din Liga Campionilor cu echipa Italiei, Inter Milano

Cât costă strugurii de viță de vie la piață și la vinărie

Cât costă strugurii de viță de vie la piață și la vinărie

Advertoriale
Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Managerul Glovo Moldova, la un an de activitate: Cele mai frecvente produse livrate și ce l-au învățat moldovenii (INTERVIU)

Managerul Glovo Moldova, la un an de activitate: Cele mai frecvente produse livrate și ce l-au învățat moldovenii (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  „Ultima șansă a Moldovei”: Mitropolitul Vladimir, mesaj critic către guvernanți, după ratificarea Convenției de la Istanbul
 • 2
  A uitat unde și-a parcat Toyota, iar acum riscă doi ani de pușcărie. Isprava unui șofer din capitală
 • 3
  Moldova va începe să procure gaz din „surse alternative”, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița. Negocierile cu Gazprom continuă
 • 4
  Ministrul desemnat la MAE România: „Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.