Expert-Grup: Datoria publică va „exploda” dacă împrumutul celor trei bănci problematice va fi transformat în valori mobiliare

Expert-Grup: Datoria publică va „exploda” dacă împrumutul celor trei bănci problematice va fi transformat în valori mobiliare
Foto: mexicoinstitute.wordpress.com

Principalele riscuri interne derivă din criza de la cele 3 bănci aflate sub administrare specială, care formează circa o treime din activele întregului sistem bancar și pentru recapitalizarea cărora sunt necesare circa 14-15 miliarde lei. Transformarea în valori mobiliare a garanțiilor de stat, asociate împrumutului din parte BNM în favoarea celor 3 bănci problematice, va fi principala cauză ce va determina „explozia” datoriei publice.

Potrivit Indicelui Compozit Anticipator calculat de Expert-Grup recesiunea se transformă treptat în stagnare, stabilizându-se la 89 puncte după o perioadă de 7 luni de regres continuu. Principalii factori care mențin presiunile asupra economiei rămân a fi de sorginte externă. Astfel, în martie 2015 volumul remiterilor a scăzut cu 26% față de anul precedent, iar volumul exporturilor a scăzut cu 18% față de 2014.

Deși, cele mai mari constrângeri provin din partea crizei economice din Federația Rusă și Ucraina, anumite presiuni provin și din partea economiilor UE. Astfel, în martie 2015, exporturile au scăzut atât spre CSI (-36,2% față de 2014), cât și spre UE (-10% față de 2014), iar remiterile au scăzut atât din Rusia (-34% față de 2014), cât și din UE (-11% față de 2014).

Expunerea la șocurile externe este alimentată de vulnerabilitățile interne
Principalele riscuri derivă din criza de la cele 3 bănci aflate sub administrare specială (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) care formează circa o treime din activele întregului sistem bancar și pentru recapitalizarea cărora sunt necesare circa 14-15 miliarde lei. În particular, aceasta ar putea afecta economia cel puțin prin intermediul a 3 canale majore: (i) erodarea încrederii populației pentru întregul sistem bancar, cu repercusiuni asupra nivelului lichidităților și, respectiv, al creditării din alte bănci; (ii) restricționarea politicii bugetare în plină criză economică în rezultatul unei eventuale convertiri în datorii de stat a creditelor preferențiale acordate celor 3 bănci (circa 10 miliarde lei); (iii) restricționarea politicii monetare în plină criză economică cu scopul stimulării economisirii în monedă națională, însă în detrimentul creditării.

Una din prioritățile imediate ale autorităților publice ține de identificarea și eliminarea lacunelor instituționale și legale care au permis celor 3 bănci (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) să se implice în scheme financiare frauduloase. Deși autoritățile au ajustat parțial cadrul regulator, o serie de lacune legale și instituționale rămân actuale și prezintă în continuare riscuri pentru repetarea unor scenarii similare în viitor. Spre exemplu, instanțele judecătorești de nivel inferior pot și în continuare să emită decizii care pot afecta guvernanța corporativă și interesele deponenților băncilor, verificarea calității acționarilor se face în continuare doar pentru cei care dețin pachete de acțiuni ce depășesc 5% din capitalul social, noțiunea de activitate concertată rămâne destul de vag definită de cadrul normativ, iar independența BNM rămâne afectată de posibilitatea imixtiunii din partea instanțelor judecătorești de nivel inferior.

Sistemul bancar

Dinamica sectorul bancar se caracterizează prin evoluții contradictorii. Cu excepția celor 3 bănci problematice (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank), majoritatea instituțiilor financiare acumulează active lichide. În martie 2015 nivelul lichidității curente pe sector era de 25,2%, în scădere cu 9,4 % față de 2014. Pe de altă parte, cu excepția celor 3 bănci problematice, nivelul lichidității curente per sector este de 35,6 % ceea ce reprezintă o creștere cu 4,7 %  față de anul precedent.

BNM continuă să promoveze măsurile de înăsprire a politicii monetare și majorează ratele asociate diferitor instrumente. Scopul unei politicii monetare mai dure se referă la sporirea atractivității plasamentelor în lei moldovenești pentru a reduce influențele monetare asupra inflației, precum și pentru a scădea cererea pentru valută, în vederea diminuării presiunilor valutare asupra creșterii prețurilor. Deși se atestă o anumită stabilizare a cursului de schimb al leului moldovenesc creșterea prețurilor se intensifică, iar înăsprirea politicii monetare nu oferă efectele scontate. Totodată, înrăutățirea condițiilor economice face oportună, cel puțin, temperarea „avântului” BNM în majorarea ratelor de politică monetară pentru a nu suprima și mai tare perspectivele de creștere economică, de care depinde și stabilitatea monedei naționale.

Majorarea datoriei publice
Conform uni raport al FMI, datoria publică a Republicii Moldova va crește exponențial în 2015 și va reprezenta 48% în raport cu PIB-ul țării.

Transformarea în valori mobiliare a garanțiilor de stat, asociate împrumutului din parte BNM în favoarea celor 3 bănci problematice, va fi principala cauză ce va determina „explozia” datoriei publice. Creșterea semnificativă a datoriei publice reprezintă un risc major pentru economia națională. Sporirea gradului de îndatorare va determina creșterea cheltuielilor ce țin de deservirea datoriei și concomitent va deveni mult mai dificil de obținut finanțări externe. În acest context, statul va fi impus să promoveze politici fiscale-bugetare mai severe pentru a putea acoperi cheltuielile publice. Totuși o posibilă creștere cu ritmuri mai mari decât sporirea cheltuielilor asociate deservirii obligațiunilor va reduce povara datoriei publice asupra economiei. În această ordine de idei, Guvernul este obligat să realizeze cât mai urgent și într-o manieră autentică reformele necesare pentru a asigura o creștere economică robustă.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti

Guvernul a transmis Ucrainei cel de-al doilea lot de ajutor umanitar

Guvernul a transmis Ucrainei cel de-al doilea lot de ajutor umanitar

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Interviu cu bărbatul care și-a pierdut familia într-un atac cu rachete în Odesa: Singurul meu sentiment este ura
 • 2
  Echipamentul militar sustras din dotarea Armatei Naționale valorează un milion de lei. Noi detalii de la PG
 • 3
  Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
 • 4
  Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost „evacuați”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.