Peste trei miliarde de doze de vaccin anti-COVID, administrate la nivel global. 40% din ser a fost utilizat în China

Peste trei miliarde de doze de vaccin anti-COVID, administrate la nivel global. 40% din ser a fost utilizat în China

aPeste trei miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost administrate la nivel global. Aproximativ 40% dintre doze au fost utilizate în China. Țara europeană cu cea mai mare rată de imunizare este Malta, cu peste 70% din populaţie complet vaccinată, notează digi24.ro.

În timp ce primul miliard de doze administrate a fost atins la 20 de săptămâni după debutul din decembrie 2020 al primelor campanii de vaccinare în masă, iar al doilea miliard a fost atins după alte şase săptămâni, de această dată a fost nevoie de mai puţin de alte patru săptămâni pentru atingerea pragului de trei miliarde de doze administrate la nivel mondial. Datele sunt furnizate de o numărătoare realizată de jurnaliştii de la AFP marţi, în baza informaţiilor provenite din surse oficiale.

Aproximativ 40% dintre dozele administrate în lumea întreagă - 1,2 miliarde de doze - au fost injectate în China. India (329 de milioane de doze) şi Statele Unite (324 de milioane de doze) completează podiumul ţărilor cu cele mai multe doze administrate.

Publicitate

Dar, raportat la populaţiile naţionale, dintre ţările cu peste un milion de locuitori, Orientul Mijlociu este zona geografică în care se află „campionii” vaccinărilor anti-COVID-19: Emiratele Arabe Unite (153 de doze la 100 de locuitori), Bahrain (124 de doze la 100 de locuitori) şi Israel (124 de doze la 100 de locuitori). Aceste ţări se apropie sau chiar au depăşit 60% din populaţia naţională vaccinată cu schema completă de imunizare.

În acest clasament urmează Chile (118 doze la 100 de locuitori), Marea Britanie (113/100), Mongolia (111/100), Uruguay (110/100), Ungaria (107/100), Qatar (107/100) şi Statele Unite (98/100). Aceste ţări au vaccinat cu schemă completă aproximativ jumătate din populaţia lor totală (între 46% şi 54%).

UE: 50% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin

Uniunea Europeană a administrat 357 de milioane de doze, ajungând la o acoperire vaccinală cu cel puţin o doză pentru 50% din populaţia sa. Aproximativ 32% din locuitorii blocului european au fost vaccinaţi cu schemă completă. Malta, cea mai mică ţară din UE, se află de departe în fruntea acestui clasament, întrucât peste 70% din populaţia sa este deja complet vaccinată.

Cele mai populate state din UE - Germania, Franţa, Italia şi Spania - gravitează în jurul procentului de 50% din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză, iar aproximativ o treime din populaţiile lor naţionale sunt vaccinate cu schemă completă.

Deşi majoritatea ţărilor sărace au început şi ele să îşi vaccineze rezidenţii, în principal graţie mecanismului COVAX (creat de OMS, alianţa GAVI şi coaliţia CEPI), vaccinarea anti-COVID-19 rămâne marcată de inegalităţi puternice: ţările cu venituri mari (aşa cum sunt ele definite de Banca Mondială) au administrat, în medie, 79 de doze la 100 de locuitori, în contrast cu ţările cu venituri mici, care au administrat o singură doză la 100 de locuitori.

Cinci țări încă nu au început vaccinarea

Cinci ţări încă nu şi-au început campaniile de vaccinare: Tanzania, Burundi, Eritreea, Haiti şi Coreea de Nord.

În pofida polemicilor care l-au vizat, vaccinul AstraZeneca-Oxford, administrat în aproape 80% din ţările şi teritoriile care îşi vaccinează rezidenţii (171 din 216 ţări şi teritorii - 79%), este cel mai utilizat în lume, devansându-i pe concurenţii săi Pfizer-BioNTech (102 ţări şi teritorii - 47%), Sinopharm şi Moderna (48 de ţări şi teritorii - 22%), Sputnik V (41 ţări şi teritorii - 19%), Johnson & Johnson (31 ţări şi teritorii - 14%) şi Sinovac (24 ţări şi teritorii - 11%).

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal