CC: Sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul electoral, inadmisibilă. Dosarul secțiilor de vot pentru Transnistria revine la Curtea de Apel

CC: Sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul electoral, inadmisibilă. Dosarul secțiilor de vot pentru Transnistria revine la Curtea de Apel

Magistrații Curții Constituționale au declarat inadmisibilă sesizarea Platformei DA privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul electoral. Dosarul ce se referă la numărul de secții de vot pentru stânga Nistrului la scrutinul din 11 iulie revine pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel.

Pe 7 iunie 2021, Platforma Demnitate şi Adevăr a formulat, prin intermediul avocatului Ion Botnarenco, o acțiune în contencios administrativ împotriva Comisiei Electorale Centrale. Reclamantul a solicitat anularea parțială a Hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4965 din 5 iunie 2021 în partea deschiderii numărului de 44 secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului. 

În procesul examinării cauzei, pe 24 iunie 2021, reprezentantul Platformei DA a ridicat excepția de neconstituționalitate a articolului 32 din Codul electoral.

Publicitate

Printr-o încheiere din 25 iunie 2021, Curtea de Apel Chișinău a admis ridicarea excepției de neconstituționalitate și a sesizat, în acest sens, Curtea Constituțională, în vederea examinării acesteia.

Examinând admisibilitatea sesizării privind excepția de neconstituționalitate, Curtea constată: „Se declară inadmisibilă sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 32 din Codul electoral, ridicată de către avocatul Ion Botnarenco, în interesele Platformei DA, parte în dosarul nr. 3-93/2021, pendinte la Curtea de Apel Chișinău. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”.

AGORA amintește că Platforma DA s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție după ce Curtea de Apel Chișinău a încheiat o hotărâre prin care acțiunea depusă de Platforma DA împotriva deciziei CEC în privința secțiilor de votare din stânga Nistrului a fost declarată inadmisibilă.

Precizăm că CSJ a amânat examinarea cauzei în ordine de recurs, până la pronunțarea Înaltei Curți asupra excepției de neconstituționalitate.

Citește și: CEC anunță lista celor 41 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului

Amintim că, anterior Comisia Electorală Centrală a votat pentru amenajarea a 44 de secții de votare în stânga Nistrului.

Serviciul de Informații și Securitate atenționa că există riscul de fraudare a scrutinului din 11 iulie la trei secții de votare din stânga Nistrului și anume la cea din comuna Corjova, raionul Dubăsari și la alte două din municipiul Bender și spune că acele localități nu sunt controlate de autoritățile de la Chișinău, respectiv nu poate fi asigurată activitatea imparțială a reprezentanților de acolo.

Ulterior, Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că nu exclude să se intervină în decizia cu privire la constituirea secțiilor de votare din stânga Nistrului: „Urmează să cântărim argumentele organelor de forță și să venim cu o revedere în privința acestor localități. Deja există un proiect de modificare a acestei hotărâri și urmează să dezbatem.” 

La data de 15 iunie Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.  Astfel, a fost decis amenajarea a 41 de secții de votare, iar deschiderea secțiilor de vot la Bender și Corjova a fost anulată. Decizia a fost luată cu șapte voturi pentru.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal