Avocatul poporului sesizează PG: Solicită să examineze acțiunile CEC și MAEIE în procesul de determinare a numărului de secții de vot în străinătate

Avocatul poporului sesizează PG: Solicită să examineze acțiunile CEC și MAEIE în procesul de determinare a numărului de secții de vot în străinătate

Avocatul poporului sesizează Procuratura Generală. În demersul expediat, ombudsmanul solicită examinarea acțiunilor și inacțiunilor Comisiei Electorale Centrale(CEC) și ale Ministerului Afacerilor Externe (MAEIE) prin prisma întrunirii semnelor constitutive ale componentelor de infracțiuni „împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral” şi „neglijență în serviciu”.

Avocatul poporului notează în demersul adresat Procuraturii Generale că menționează că CEC, având la bază hotărârea Curții de Apel Chișinău din 17 iunie şi decizia Curții Supreme de Justiție din 22 iunie curent și urmare a organizării consultărilor suplimentare cu factorii de decizie din cadrul MAEIE, la revizuirea listei secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, nu ar fi ținut cont de argumentele invocate în favoarea instituirii numărului suficient al secțiilor de votare în afara țării, astfel încât să fie acoperit în deplin volum solicitările cetățenilor R.Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

În demers se face referință la hotărârea Curții de Apel Chișinău din 17 iunie curent, în care se menționează că, având în vedere materia în care avizul prealabil al MAEIE este impus de legiuitor, precum interesul public major şi scopul urmărit, autoritățile, în persoana CEC și MAEIE, aveau obligația să coopereze efectiv şi eficient pentru a asigura desfășurarea normală a procesului de votare în străinătate şi a garanta accesul la urnele de vot în mod nestingherit a compatrioților aflați peste hotarele țării.

Publicitate

La fel se menționează că CEC şi MAEIE ar fi desconsiderat sau ar fi tratat superficial şi formal importanța informațiilor care urmau să se regăsească în avizul prealabil al MAEIE.

Avocatul poporului amintește de constatările Curții de Apel Chișinău și ulterior ale Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție care au punctat că CEC şi MAEIE au conlucrat în mod defectuos şi, în consecință, nu au atins scopul urmărit, adică nu au identificat informația impusă de legiuitor pentru a fixa cu o precizie maximală numărul necesar de secții de votare în străinătate, în scopul unei bune desfășurări a scrutinului parlamentar și asigurării dreptului la vot, prin crearea condițiilor decente pentru alegători, fără a ține cont de experiența negativă acumulată la alegerile precedente şi fără a lua în mod serios situația pandemică, afectată de virusul COVID-19.

Avocatul poporului reiterează că voința poporului stă la baza puterii de stat. Această voință își găsește expresia în alegerile libere desfășurate periodic pe baza votului universal, egal şi direct prin vot secret şi liber. Iar statul garantează libertatea de exprimare a voinței cetățenilor prin protejarea principiilor şi normelor democratice ale dreptului electoral.

La fel, ombudsmanul subliniază că cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în afara granițelor sale beneficiază de drepturi electorale depline în conformitate cu Codul electoral. Guvernul Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice şi consulatele sunt obligate să creeze condiții pentru exercitarea liberă de către cetățeni a drepturilor lor electorale.

Astfel, în baza prevederilor legislative care împuternicesc avocatul poporului să intervină pe lângă autoritățile competente cu un demers pentru intentarea unei proceduri disciplinare sau penale în privința persoanei cu funcție de răspundere care a comis încălcări ce au generat lezarea drepturilor şi libertăților omului, Ombudsmanul a intervenit către Procuratura Generală cu demersul pentru examinarea circumstanțelor expuse prin prisma întrunirii semnelor constitutive ale componențelor de infracțiuni  „împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral” şi „în serviciu” .

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal