Avocatul poporului sesizează PG: Solicită să examineze acțiunile CEC și MAEIE în procesul de determinare a numărului de secții de vot în străinătate

Avocatul poporului sesizează PG: Solicită să examineze acțiunile CEC și MAEIE în procesul de determinare a numărului de secții de vot în străinătate

Avocatul poporului sesizează Procuratura Generală. În demersul expediat, ombudsmanul solicită examinarea acțiunilor și inacțiunilor Comisiei Electorale Centrale(CEC) și ale Ministerului Afacerilor Externe (MAEIE) prin prisma întrunirii semnelor constitutive ale componentelor de infracțiuni „împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral” şi „neglijență în serviciu”.

Avocatul poporului notează în demersul adresat Procuraturii Generale că menționează că CEC, având la bază hotărârea Curții de Apel Chișinău din 17 iunie şi decizia Curții Supreme de Justiție din 22 iunie curent și urmare a organizării consultărilor suplimentare cu factorii de decizie din cadrul MAEIE, la revizuirea listei secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, nu ar fi ținut cont de argumentele invocate în favoarea instituirii numărului suficient al secțiilor de votare în afara țării, astfel încât să fie acoperit în deplin volum solicitările cetățenilor R.Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

În demers se face referință la hotărârea Curții de Apel Chișinău din 17 iunie curent, în care se menționează că, având în vedere materia în care avizul prealabil al MAEIE este impus de legiuitor, precum interesul public major şi scopul urmărit, autoritățile, în persoana CEC și MAEIE, aveau obligația să coopereze efectiv şi eficient pentru a asigura desfășurarea normală a procesului de votare în străinătate şi a garanta accesul la urnele de vot în mod nestingherit a compatrioților aflați peste hotarele țării.

La fel se menționează că CEC şi MAEIE ar fi desconsiderat sau ar fi tratat superficial şi formal importanța informațiilor care urmau să se regăsească în avizul prealabil al MAEIE.

Avocatul poporului amintește de constatările Curții de Apel Chișinău și ulterior ale Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție care au punctat că CEC şi MAEIE au conlucrat în mod defectuos şi, în consecință, nu au atins scopul urmărit, adică nu au identificat informația impusă de legiuitor pentru a fixa cu o precizie maximală numărul necesar de secții de votare în străinătate, în scopul unei bune desfășurări a scrutinului parlamentar și asigurării dreptului la vot, prin crearea condițiilor decente pentru alegători, fără a ține cont de experiența negativă acumulată la alegerile precedente şi fără a lua în mod serios situația pandemică, afectată de virusul COVID-19.

Avocatul poporului reiterează că voința poporului stă la baza puterii de stat. Această voință își găsește expresia în alegerile libere desfășurate periodic pe baza votului universal, egal şi direct prin vot secret şi liber. Iar statul garantează libertatea de exprimare a voinței cetățenilor prin protejarea principiilor şi normelor democratice ale dreptului electoral.

La fel, ombudsmanul subliniază că cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în afara granițelor sale beneficiază de drepturi electorale depline în conformitate cu Codul electoral. Guvernul Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice şi consulatele sunt obligate să creeze condiții pentru exercitarea liberă de către cetățeni a drepturilor lor electorale.

Astfel, în baza prevederilor legislative care împuternicesc avocatul poporului să intervină pe lângă autoritățile competente cu un demers pentru intentarea unei proceduri disciplinare sau penale în privința persoanei cu funcție de răspundere care a comis încălcări ce au generat lezarea drepturilor şi libertăților omului, Ombudsmanul a intervenit către Procuratura Generală cu demersul pentru examinarea circumstanțelor expuse prin prisma întrunirii semnelor constitutive ale componențelor de infracțiuni  „împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral” şi „în serviciu” .

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ar fi atacat polițiștii cu un cuțit. Pentru a-l opri, oamenii legii l-au împușcat în abdomen

Ar fi atacat polițiștii cu un cuțit. Pentru a-l opri, oamenii legii l-au împușcat în abdomen

Grupul de Luptă NATO din România este oficial constituit

Grupul de Luptă NATO din România este oficial constituit

Modernizare de 776 de mii de euro. Depozitul național de vaccinuri a fost renovat cu suportul UE și OMS

Modernizare de 776 de mii de euro. Depozitul național de vaccinuri a fost renovat cu suportul UE și OMS

Advertoriale
Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Reacția socialistului Vlad Batrîncea, după ce PG a început urmărirea în dosarul „Kuliokul”: Se pornește o campanie în stilul lui Plahotniuc
 • 2
  Politicieni europeni i-ar fi sugerat Ucrainei să facă unele concesii în fața Rusiei, declară Podoliak
 • 3
  Ultima oră! Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber
 • 4
  Un copil de opt ani a rămas paralizat, după ce dentistul i-a injectat anestezia. La 11 ani distanță, mama caută dreptate la CtEDO
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.