Moldoveancă revenită acasă după opt ani în Canada: „Diferența între țări vine de la oameni care sunt mai implicați social. Fiecare vot și acțiune e importantă” (VIDEO)

Moldoveancă revenită acasă după opt ani în Canada: „Diferența între țări vine de la oameni care sunt mai implicați social. Fiecare vot și acțiune e importantă” (VIDEO)

După opt ani petrecuți în Canada, cu succese profesionale într-un domeniu complicat, moldoveanca Cristina Guțan a revenit acasă. Întâmplarea face ca gândul chinuitor pentru cei dragi, rămași în Moldova, dar și o ofertă atractivă de muncă, să „recupereze” o familie de moldoveni plecați peste hotare. Cristina a luat cu ea din țara îndepărtată o parte din atitudinea străinilor. E convinsă că implicarea socială aduce schimbarea, iar ziua scrutinului este o astfel de oportunitate.

În 2014, calea străinătății avea să fie bătătorită de încă o familie de moldoveni. Cristina Guțan și soțul său, specialiști în domeniul bancar în R. Moldova, au decis să plece în Canada.

Soțul a obținut primul viza de rezident permanent al Quebecului, iar un an mai târziu și Cristina a ajuns în Montreal.

Publicitate

„Primul an m-am certat cu toți prietenii canadieni explicându-le că nu este chiar atât de bine în Canada, că și în Moldova se poate de trăit și este foarte bine când toți cei dragi sunt alături. După care, peste un an m-am simțit mai bine”, recunoaște moldoveanca.

De acasă tânăra a plecat cu o îndrumare de la părinți. Și anume, să continue să lucreze în domeniul în care este specializată - cel bancar. Și intuiția părinților nu a dat greș, așa cum, prin multă muncă și răbdare, Cristina Guțan a ajuns unul dintre cei mai buni specialiști în ramura de activitate.

„Din start am mers la o școală în contabilitate de unde am învățat aspectele financiare ale Canadei. După care am reușit să fiu angajată la una dintre cele mai mari bănci a Canadei. Procesul a fost greu. Am aplicat de foarte multe ori. Am mers la multe interviuri. Am fost și dezamăgită, au fost și lacrimi, ca până la urmă să înțeleg că aplicam la pozițiile care nu erau conform profilului meu. Dar am reușit. După trei ani de lucru la bancă am obținut premiul de cel mai bun lucrător al băncii, eu fiind premiată cu o vacanță de vis în partea de vest a Canadei”, spune Cristina.

Apoi și-a dorit să crească profesional și mai mult. Următoarea etapă prevedea lucru în domeniul „creditelor comerciale”. Așa a ajuns angajată a altei bănci mari din Canada.

„Dar gândul de casă niciodată nu m-a lăsat. În fiecare an noi reveneam acasă în vacanță. În fiecare zi vorbeau cu părinții prin telefon, Skype și fotografii. Orice sărbătoare era în regim online. Și gândul de a reveni acasă niciodată nu ne-a părăsit”, spune moldoveanca.

„Dacă compara Canada și Moldova, sunt țări total diferite. Economic nici nu e rezonabil să comparăm pentru că sunt țări de categorii diferite. Dar ce vreau să vă zic este că diferența vine de la oameni. Ei sunt mult mai implicați în viața socială a țării. Lumea organizează diferite evenimente nonprofitabile, susțin cauze nobile, ceea ce la noi încă nu e la acest nivel”, observă Cristina.

Întâmplarea face ca în aprilie 2020 să obțină o ofertă de angajare convenabilă de la una dintre băncile din R. Moldova. A urmat un interviu online la ora trei noaptea, după ora Canadei, și angajarea. 

Așa Cristina a revenit acasă. Dar deja cu o familie mai mare.

„Mi-am luat băiatul de un an și șase luni, am convenit cu soțul că acum este momentul să ne întoarcem. Și acum vă transmit acest mesaj după opt ani de Canada, fiind în R. Moldova. Ce v-a fi pe viitor nu știu și unde voi fi peste ani e greu de spus, dar cred că orice vrei poți să obții, contează dorință să fie. Și haideți să ne implicăm mai mult în viața socială în țara noastră. Fiecare vot și acțiune e importantă și de aceea să nu fim indiferenți în ziua de mâine”, îndeamnă Cristina Guțan.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal