
Aplicarea Directivei UE privind evaluarea impactului asupra mediului – o nouă restanță pentru Republica Moldova
Aplicarea directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, a devenit o nouă restanță pentru Republica Moldova. Cel puțin asta prevăd cererile motivate depuse de Secretariatul Comunității Energiei pe 23 iunie 2021, în adresa Consiliului Ministerial, scrie mold-street.com
・
Termenul limită prevăzut de acquis-ul Comunității Energiei pentru transpunere a fost 1 ianuarie 2019, adică Republica Moldova are o întârziere de doi ani și jumătate.
Dirk Buschle, Director adjunct/consilier juridic la Secretariatul Comunității Energiei a precizat pentru Mold-Street.com că acest caz se referă la transpunerea de către Republica Moldova a așa-numitei directive de evaluare a impactului asupra mediului din UE sau, mai exact, a modificărilor aduse directivei respective în UE în 2014.
O directivă obligatorie pentru Republica Moldova
„Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului necesită o evaluare cuprinzătoare a impactului proiectelor de o anumită amploare asupra mediului, precum și participarea publicului în cauză la o procedură dedicată. Atât Directiva inițială, cât și modificările au devenit obligatorii pentru Moldova în cadrul Tratatului comunitar al energiei.
Moldova nu a transpus amendamentele în legislația sa națională”, a precizat Dirk Buschle.
Totodată, el susţine că Guvernul de la Chişinău a informat că un proiect de lege privind modificarea legislației existente este, încă, în curs de elaborare de către experți.
Potrivit oficialului de la Secretariatul Comunității Energiei, cazul inițiat împotriva Molodva nu este specific proiectului și se referă doar la lipsa transpunerii directivei, nu la aplicarea (greșită) a acesteia într-un caz specific, iar cazuri similare au fost inițiate și împotriva altor părți contractante.
Consiliul ministerial al organizației va hotărî dacă Republica Moldova încalcă sau nu obligațiile, care îi revin în temeiul Tratatului privind Comunitatea Energiei.
Deocamdată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului nu a comentat anunţul Secretariatului Comunității Energiei.
Precedente
Anterior, în februarie 2019, Secretariatul Comunității Energetice emitea avize motivate împotriva Kosovo și a Republicii Moldova din cauza lipsei transpunerii legislației privind controlul emisiilor, făcând un pas în procedurile de soluționare a litigiilor contra celor două state pentru lipsa de transpunere și implementare a legislației referitoare la emisiile instalațiilor mari de ardere de dimensiuni mari.
În avizele sale motivate, secretariatul concluziona că „legislația națională privind mediul lipsă sau incompletă în ambele părți contractante reprezintă o încălcare a obligațiilor care decurg din Tratatul Comunității Energiei, și anume Directivele mari de ardere și directivele privind emisiile industriale”.
Pe 5 septembrie 2018, Secretariatul Comunității Energetice a inițiat o procedură din oficiu de soluționare a litigiilor împotriva Republicii Moldova, pentru lipsa de transpunere și implementare a legislației referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră la instalațiile mari de ardere.
În scrisoarea sa de deschidere a procedurii, Secretariatul susţinea că lipsa legislației naționale de mediu în Moldova privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră reprezintă o încălcare a obligațiilor din Tratatul de instituire a Comunității Energetice.