Nostalgii sovietice, cuțite în spate și împăcări electorale. Drumul Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (VIDEO)

Nostalgii sovietice, cuțite în spate și împăcări electorale. Drumul Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (VIDEO)


Cu numărul șase în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie figurează Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, din care face parte Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte Igor Dodon, și cel al Comuniștilor, al cărui lider este Vladimir Voronin. De fapt, nu este pentru prima oară când liderii celor două partide sunt pe același front.  

PCRM, o extensie a fostei URSS...

Partidul Comuniștilor a fost înființat în octombrie 1993, cu scopul de a continua ideile partidului comunist al Uniunii Sovietice. Printre autorii ideii și primii membri se numărau atunci Vladimir Voronin, Eugenia Ostapciuc și Victor Stepaniuc. 

Între anii 1998 - 2009, PCRM a fost partidul cu cei mai mulți membri în Parlament având 40 de mandate în 98, 71 în 2001, 56 în 2005 și 60 de deputați în 2009.   

Cu o majoritate parlamentară asigurată, PCRM a guvernat țara în perioada anilor 2001 - 2009, Vladimir Voronin fiind ales în funcția de președinte al Republicii Moldova, două mandate consecutiv, timp în care șefia Guvernului și Parlamentului, era asigurată, de asemenea, de comuniști. 

De menționat este și faptul că în perioada guvernării comuniste au fost privatizate o serie de companii de stat.     

PSRM și calea spre vizibilitate...

De cealaltă parte, Partidul Socialiștilor, deși s-a constituit încă în 1997, nu a avut reprezentanți în Legislativ mai bine de 12 ani. 

În 2009, partidul și-a anunțat susținerea pentru comuniști, iar, în consecință, președinta de atunci a socialiștilor, Veronica Abramciuc, a fost aleasă în calitate de deputată în Parlamentul RM pe listele PCRM, scenariu repetat și la alegerile parlamentare anticipate din 2010.

Un an mai târziu, în noiembrie 2011, aceeași Veronica Abramciuc, împreună cu deputații comuniști Zinaida Greceanîi (fostă prim-ministră) și Igor Dodon (fost viceprim-ministru și ministru al Economiei pe timpul comuniștilor) părăsesc fracțiunea parlamentară a PCRM și formează grupul parlamentar al socialiștilor.

Igor Dodon, președinte al PSRM...

La 18 decembrie 2011 - în funcția de președinte al partidului este ales Igor Dodon, funcție pe care o deține până în 2016, când ajunge șef de stat, interimatul la partid fiindu-i asigurat de Zinaida Greceanîi. 

Cu votul celor trei foști comuniști, după mai bine de doi ani de criză politică, în martie 2012, se reușește alegerea unui nou președinte de țară - Nicolae Timofti.

O inițiativă de rezonanță lansată de socialiști în primăvara anului 2012 a vizat federalizarea Republicii Moldova, ca unică soluție viabilă de rezolvare a problemei transnistrene. Propunerea socialiștilor a fost reiterată în 2013, când a fost prezentat conceptul de federalizare a țării, dar și înainte de alegerile parlamentare din 2014.

În cadrul acestui scrutin -  socialiștii au surprins cu rezultatele înregistrate, acumulând peste 20% din sufragii obținând în final 25 de mandate. Astfel, PSRM a devenit cea mai mare fracțiune parlamentară.

Socialiștii și coalițiile lor periodice...

De-a lungul anilor, socialiștii au coalizat periodic cu diferite formațiuni.

În septembrie 2015, de exemplu, în pofida mai multor neînțelegeri, taberele de protestatari, conduse de Igor Dodon și Renato Usatîi, au format un orășel de corturi în fața clădirii Parlamentului Republicii Moldova, numindu-l „Orășelul Victoriei”. Printre revendicări s-au numărat atunci demisia procurorului general și a președintelui țării, exprimarea votului de neîncredere pentru Guvernul Streleț și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

O lună mai târziu - socialiștii, alături de deputați ai PCRM înregistrează o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Streleț, pe care reușesc să-l demită.

Anul în care Dodon a ajuns președinte...

În anul 2016, Igor Dodon este ales președinte al Republicii Moldova. 

După alegeri, - cu participarea socialiștilor au fost votate mai multe proiecte inițiate de Partidul Democrat. Unul dintre acestea a fost cel de modificare a Constituției cu privire la numirea Procurorului general de către președintele țării. La scurt timp după adoptarea modificărilor, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat în calitate de procuror general pe Eduard Harunjen, despre care în spațiul public s-a scris că ar fi susținut de conducerea PDM. 

În anul 2017, Partidul Democrat a relansat inițiativa cu privire la schimbarea sistemului electoral, inițial din sistem proporțional în uninominal, ulterior, la propunerea președintelui țării, Igor Dodon, a fost acceptat și votat de socialiști și democrați - sistemul electoral mixt.

În urma alegerilor din 24 februarie 2019 - socialiștii obțin 35 de mandate în Parlament.

După mai bine de trei luni de negocieri și discuții, Pe 8 iunie 2019 - deputații Partidului Socialiștilor și cei din blocul ACUM au reușit să ajungă la o înțelegere și să formeze un nou Guvern, condus de Maia Sandu. Tot atunci, Zinaida Greceanîi a fost votată în funcția de președintă a Parlamentului, iar Vlad Bătrâncea vicepreședinte. PDM cedează puterea abia peste o săptămână.

Socialiștii și cârma capitalei...

În 2019 socialiștii reușesc să câștige și capitala. La 4 noiembrie Ion Ceban este ales primar de Chișinău. Pentru prima dată în istorie, edil al capitalei devine un reprezentant al partidelor de stânga. 

În luna noiembrie 2019, socialiștii depun o moțiune de cenzură și, cu ajutorul democraților, dau jos Guvernul votat în iunie. Motiv de ceartă a servit atunci concursul pentru alegerea procurorului general. În doar două zile, socialiștii reușeșc să voteze un nou Guvern, în frunte cu Ion Chicu, fost ministru al finanțelor pe timpul guvernării PDM, iar ulterior consilier al președintelui Igor Dodon.

În perioada martie-noiembrie 2020 - PSRM a votat mai multe legi împreună cu PDM (alături de care au semnat și un acord de alianță la un moment dat), iar în perioada noiembrie 2020-aprilie 2021 - PSRM a votat legi împreună cu Partidul Șor.

Presupusa sechestrare a unui deputat...

Guvernarea socialiștilor a fost marcată și de o presupusă sechestrare a unui deputat. În vara anului 2020, atunci când în Parlament mai mulți deputați au migrat de la un partid la altul, - Ștefan Gațcan anunța că pleacă de la PSRM și aderă la Pro Moldova. Au urmat acuzații, proteste și coroane funerare depuse de socialiști în fața clinicii lui Gațcan. 

Medicul dispare câteva zile din spațiul public, dar apare la scurt timp, într-un video filmat într-o vie, în care susține că nu e sechestrat, dar are nevoie de reabilitare.  Plecarea lui din PSRM nu a mai fost finalizată. 

Eșecul la prezidențiale și revenirea la partid...

În noiembrie 2020 - Igor Dodon a pierde cursa pentru prezidențiale și revine la cârma PSRM. De-a lungul timpului, socialiștii s-au făcut remarcați și prin mai multe Controverse și situații amuzante:

Alla Dolința - deputata care mânca zeamă în timpul ședinței unei comisii și vota legi. Acum se regăsește sub numărul 7 în lista pretendenților la fotoliul de deputat. În ce doi ani de mandat nu a pronunțat niciun cuvânt în cadrul ședințelor de plen. 

Alla Pililețcaia - autoarea expresiei „Fericiun Crecit”, care a devenit virală în mediul online, este cu numărul 8 în lista propusă de socialiști. În cei doi ani de mandat a vorbit doar 47 de secunde în plenul Legislativului. 

Igor Dodon - campion la fraze înnaripate și controversate, eroul a sute de meme-uri și video-uri în care ține în mâini celebrul culioc. 

Vasile Bolea a ieșit în evidență prin intermediul limbajului agresiv de care a făcut uz în ședințele Parlamentului. Recent, socialistul a țintit spre funcția de judecător al Curții Constituționale.

Revenirea la geneză...

Pe 12 mai 2021, PSRM și PCRM au creat un bloc comun pentru alegerile din 11 iulie. Chiar dacă în ultimii ani liderii celor două formațiuni și-au adresat în repetate rânduri replici acide.

Cap de listă este însuși Vladimir Voronin. 

Majoritatea sondajelor prognozează că Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor s-ar putea clasa pe locul doi în urma acestui scrutin electoral.  

*

Materialul face parte dintr-o serie de articole informative de prezentare a partidelor înscrise în cursa electorală pentru alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. 

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Juriștii și inginerii, cei mai mulți: Profesiile candidaților BECS care râvnesc să ajungă în Parlament (GRAFIC INTERACTIV)

Juriștii și inginerii, cei mai mulți: Profesiile candidaților BECS care râvnesc să ajungă în Parlament (GRAFIC INTERACTIV)

Sondaj: Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, PAS și BECS s-ar afla la o distanța de sub 2%

Sondaj: Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, PAS și BECS s-ar afla la o distanța de sub 2%

Sondaj: Sandu, Dodon și Voronin, în top trei cei mai de încredere politicieni. PAS și BECS, diferență de un procent, la parlamentare

Sondaj: Sandu, Dodon și Voronin, în top trei cei mai de încredere politicieni. PAS și BECS, diferență de un procent, la parlamentare

Dubiile lui Dodon legate de cele 600 de milioane de euro acordate Moldovei: „Să facă show politic înainte de alegeri?”

Dubiile lui Dodon legate de cele 600 de milioane de euro acordate Moldovei: „Să facă show politic înainte de alegeri?”

„Eram sigur că odată și odată soarta ne va apropia din nou.” Mesajul de felicitare a lui Dodon cu ocazia celor 80 de ani ai lui Voronin

„Eram sigur că odată și odată soarta ne va apropia din nou.” Mesajul de felicitare a lui Dodon cu ocazia celor 80 de ani ai lui Voronin

Dodon și Plahotniuc vor fi cercetați penal în dosarul energiei electrice din 2008: Republica Moldova ar fi fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari

Dodon și Plahotniuc vor fi cercetați penal în dosarul energiei electrice din 2008: Republica Moldova ar fi fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari

VIP Magazin, despre desemnarea lui Vladimir Voronin drept „omul secolului”: „Trebuia să ne disociem pentru că suntem în epoca Maia Sandu?”

VIP Magazin, despre desemnarea lui Vladimir Voronin drept „omul secolului”: „Trebuia să ne disociem pentru că suntem în epoca Maia Sandu?”

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 23 iulie, trei acorduri de colaborare și înfrățire cu autoritățile locale din România

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 23 iulie, trei acorduri de colaborare și înfrățire cu autoritățile locale din România

 Banca Națională va modifica reglementările privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate

Banca Națională va modifica reglementările privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate

Advertoriale
Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
 • LIVE cu Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării
 • De la 11, cu Vasile Ceban candidat la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății
Cele mai populare
 • 1
  Bodyguarzii din Moldova, printre cei mai buni din lume. Ofițerii SPPS au cucerit medalia de argint la campionatul internațional al gărzilor de corp
 • 2
  Concedierea angajaților din funcție pe motivul refuzului de a se vaccina este ilegală. Precizările Avocatului Poporului
 • 3
  Pașaportul de vaccinare: În ce țări din Europa este obligatoriu pentru cei care vor să meargă în locurile publice
 • 4
  Câți din deputații legislaturii a XI-a sunt la primul mandat
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.