Nostalgii sovietice, cuțite în spate și împăcări electorale. Drumul Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (VIDEO)

Nostalgii sovietice, cuțite în spate și împăcări electorale. Drumul Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (VIDEO)

Cu numărul șase în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie figurează Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, din care face parte Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte Igor Dodon, și cel al Comuniștilor, al cărui lider este Vladimir Voronin. De fapt, nu este pentru prima oară când liderii celor două partide sunt pe același front.  

PCRM, o extensie a fostei URSS...

Partidul Comuniștilor a fost înființat în octombrie 1993, cu scopul de a continua ideile partidului comunist al Uniunii Sovietice. Printre autorii ideii și primii membri se numărau atunci Vladimir Voronin, Eugenia Ostapciuc și Victor Stepaniuc. 

Între anii 1998 - 2009, PCRM a fost partidul cu cei mai mulți membri în Parlament având 40 de mandate în 98, 71 în 2001, 56 în 2005 și 60 de deputați în 2009.   

Cu o majoritate parlamentară asigurată, PCRM a guvernat țara în perioada anilor 2001 - 2009, Vladimir Voronin fiind ales în funcția de președinte al Republicii Moldova, două mandate consecutiv, timp în care șefia Guvernului și Parlamentului, era asigurată, de asemenea, de comuniști. 

De menționat este și faptul că în perioada guvernării comuniste au fost privatizate o serie de companii de stat.     

PSRM și calea spre vizibilitate...

De cealaltă parte, Partidul Socialiștilor, deși s-a constituit încă în 1997, nu a avut reprezentanți în Legislativ mai bine de 12 ani. 

În 2009, partidul și-a anunțat susținerea pentru comuniști, iar, în consecință, președinta de atunci a socialiștilor, Veronica Abramciuc, a fost aleasă în calitate de deputată în Parlamentul RM pe listele PCRM, scenariu repetat și la alegerile parlamentare anticipate din 2010.

Un an mai târziu, în noiembrie 2011, aceeași Veronica Abramciuc, împreună cu deputații comuniști Zinaida Greceanîi (fostă prim-ministră) și Igor Dodon (fost viceprim-ministru și ministru al Economiei pe timpul comuniștilor) părăsesc fracțiunea parlamentară a PCRM și formează grupul parlamentar al socialiștilor.

Igor Dodon, președinte al PSRM...

La 18 decembrie 2011 - în funcția de președinte al partidului este ales Igor Dodon, funcție pe care o deține până în 2016, când ajunge șef de stat, interimatul la partid fiindu-i asigurat de Zinaida Greceanîi. 

Cu votul celor trei foști comuniști, după mai bine de doi ani de criză politică, în martie 2012, se reușește alegerea unui nou președinte de țară - Nicolae Timofti.

O inițiativă de rezonanță lansată de socialiști în primăvara anului 2012 a vizat federalizarea Republicii Moldova, ca unică soluție viabilă de rezolvare a problemei transnistrene. Propunerea socialiștilor a fost reiterată în 2013, când a fost prezentat conceptul de federalizare a țării, dar și înainte de alegerile parlamentare din 2014.

În cadrul acestui scrutin -  socialiștii au surprins cu rezultatele înregistrate, acumulând peste 20% din sufragii obținând în final 25 de mandate. Astfel, PSRM a devenit cea mai mare fracțiune parlamentară.

Socialiștii și coalițiile lor periodice...

De-a lungul anilor, socialiștii au coalizat periodic cu diferite formațiuni.

În septembrie 2015, de exemplu, în pofida mai multor neînțelegeri, taberele de protestatari, conduse de Igor Dodon și Renato Usatîi, au format un orășel de corturi în fața clădirii Parlamentului Republicii Moldova, numindu-l „Orășelul Victoriei”. Printre revendicări s-au numărat atunci demisia procurorului general și a președintelui țării, exprimarea votului de neîncredere pentru Guvernul Streleț și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

O lună mai târziu - socialiștii, alături de deputați ai PCRM înregistrează o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Streleț, pe care reușesc să-l demită.

Anul în care Dodon a ajuns președinte...

În anul 2016, Igor Dodon este ales președinte al Republicii Moldova. 

După alegeri, - cu participarea socialiștilor au fost votate mai multe proiecte inițiate de Partidul Democrat. Unul dintre acestea a fost cel de modificare a Constituției cu privire la numirea Procurorului general de către președintele țării. La scurt timp după adoptarea modificărilor, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat în calitate de procuror general pe Eduard Harunjen, despre care în spațiul public s-a scris că ar fi susținut de conducerea PDM. 

În anul 2017, Partidul Democrat a relansat inițiativa cu privire la schimbarea sistemului electoral, inițial din sistem proporțional în uninominal, ulterior, la propunerea președintelui țării, Igor Dodon, a fost acceptat și votat de socialiști și democrați - sistemul electoral mixt.

În urma alegerilor din 24 februarie 2019 - socialiștii obțin 35 de mandate în Parlament.

După mai bine de trei luni de negocieri și discuții, Pe 8 iunie 2019 - deputații Partidului Socialiștilor și cei din blocul ACUM au reușit să ajungă la o înțelegere și să formeze un nou Guvern, condus de Maia Sandu. Tot atunci, Zinaida Greceanîi a fost votată în funcția de președintă a Parlamentului, iar Vlad Bătrâncea vicepreședinte. PDM cedează puterea abia peste o săptămână.

Socialiștii și cârma capitalei...

În 2019 socialiștii reușesc să câștige și capitala. La 4 noiembrie Ion Ceban este ales primar de Chișinău. Pentru prima dată în istorie, edil al capitalei devine un reprezentant al partidelor de stânga. 

În luna noiembrie 2019, socialiștii depun o moțiune de cenzură și, cu ajutorul democraților, dau jos Guvernul votat în iunie. Motiv de ceartă a servit atunci concursul pentru alegerea procurorului general. În doar două zile, socialiștii reușeșc să voteze un nou Guvern, în frunte cu Ion Chicu, fost ministru al finanțelor pe timpul guvernării PDM, iar ulterior consilier al președintelui Igor Dodon.

În perioada martie-noiembrie 2020 - PSRM a votat mai multe legi împreună cu PDM (alături de care au semnat și un acord de alianță la un moment dat), iar în perioada noiembrie 2020-aprilie 2021 - PSRM a votat legi împreună cu Partidul Șor.

Presupusa sechestrare a unui deputat...

Guvernarea socialiștilor a fost marcată și de o presupusă sechestrare a unui deputat. În vara anului 2020, atunci când în Parlament mai mulți deputați au migrat de la un partid la altul, - Ștefan Gațcan anunța că pleacă de la PSRM și aderă la Pro Moldova. Au urmat acuzații, proteste și coroane funerare depuse de socialiști în fața clinicii lui Gațcan. 

Medicul dispare câteva zile din spațiul public, dar apare la scurt timp, într-un video filmat într-o vie, în care susține că nu e sechestrat, dar are nevoie de reabilitare.  Plecarea lui din PSRM nu a mai fost finalizată. 

Eșecul la prezidențiale și revenirea la partid...

În noiembrie 2020 - Igor Dodon a pierde cursa pentru prezidențiale și revine la cârma PSRM. De-a lungul timpului, socialiștii s-au făcut remarcați și prin mai multe Controverse și situații amuzante:

Alla Dolința - deputata care mânca zeamă în timpul ședinței unei comisii și vota legi. Acum se regăsește sub numărul 7 în lista pretendenților la fotoliul de deputat. În ce doi ani de mandat nu a pronunțat niciun cuvânt în cadrul ședințelor de plen. 

Alla Pililețcaia - autoarea expresiei „Fericiun Crecit”, care a devenit virală în mediul online, este cu numărul 8 în lista propusă de socialiști. În cei doi ani de mandat a vorbit doar 47 de secunde în plenul Legislativului. 

Igor Dodon - campion la fraze înnaripate și controversate, eroul a sute de meme-uri și video-uri în care ține în mâini celebrul culioc. 

Vasile Bolea a ieșit în evidență prin intermediul limbajului agresiv de care a făcut uz în ședințele Parlamentului. Recent, socialistul a țintit spre funcția de judecător al Curții Constituționale.

Revenirea la geneză...

Pe 12 mai 2021, PSRM și PCRM au creat un bloc comun pentru alegerile din 11 iulie. Chiar dacă în ultimii ani liderii celor două formațiuni și-au adresat în repetate rânduri replici acide.

Cap de listă este însuși Vladimir Voronin. 

Majoritatea sondajelor prognozează că Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor s-ar putea clasa pe locul doi în urma acestui scrutin electoral.  

*

Materialul face parte dintr-o serie de articole informative de prezentare a partidelor înscrise în cursa electorală pentru alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Juriștii și inginerii, cei mai mulți: Profesiile candidaților BECS care râvnesc să ajungă în Parlament (GRAFIC INTERACTIV)

Juriștii și inginerii, cei mai mulți: Profesiile candidaților BECS care râvnesc să ajungă în Parlament (GRAFIC INTERACTIV)

Sondaj: Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, PAS și BECS s-ar afla la o distanța de sub 2%

Sondaj: Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, PAS și BECS s-ar afla la o distanța de sub 2%

Sondaj: Sandu, Dodon și Voronin, în top trei cei mai de încredere politicieni. PAS și BECS, diferență de un procent, la parlamentare

Sondaj: Sandu, Dodon și Voronin, în top trei cei mai de încredere politicieni. PAS și BECS, diferență de un procent, la parlamentare

Dubiile lui Dodon legate de cele 600 de milioane de euro acordate Moldovei: „Să facă show politic înainte de alegeri?”

Dubiile lui Dodon legate de cele 600 de milioane de euro acordate Moldovei: „Să facă show politic înainte de alegeri?”

„Eram sigur că odată și odată soarta ne va apropia din nou.” Mesajul de felicitare a lui Dodon cu ocazia celor 80 de ani ai lui Voronin

„Eram sigur că odată și odată soarta ne va apropia din nou.” Mesajul de felicitare a lui Dodon cu ocazia celor 80 de ani ai lui Voronin

Dodon și Plahotniuc vor fi cercetați penal în dosarul energiei electrice din 2008: Republica Moldova ar fi fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari

Dodon și Plahotniuc vor fi cercetați penal în dosarul energiei electrice din 2008: Republica Moldova ar fi fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari

VIP Magazin, despre desemnarea lui Vladimir Voronin drept „omul secolului”: „Trebuia să ne disociem pentru că suntem în epoca Maia Sandu?”

VIP Magazin, despre desemnarea lui Vladimir Voronin drept „omul secolului”: „Trebuia să ne disociem pentru că suntem în epoca Maia Sandu?”

Dumitru Robu crede că sunt șanse ca Ilan Șor să fie extrădat. Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Plahotniuc, Platon și Andronache

Dumitru Robu crede că sunt șanse ca Ilan Șor să fie extrădat. Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Plahotniuc, Platon și Andronache

În luna mai, producția de autoturisme s-a prăbușit cu 97% în Federația Rusă

În luna mai, producția de autoturisme s-a prăbușit cu 97% în Federația Rusă

Advertoriale
JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șeful Roscosmos publică imagini din satelit și coordonatele clădirilor în care se desfășoară summitul NATO: „În caz că e nevoie”
 • 2
  ANSA scoate din comerț un lot de brânză de vaci. Ar fi identificat grăsimi străine
 • 3
  Procurorii și ofițerii SIS au descins cu percheziții la domiciliul ex-ministrului Alexandru Jizdan: Acesta e bănuit de îmbogățire ilicită
 • 4
  Boris Johnson afirmă că Putin n-ar fi declanșat războiul din Ucraina „dacă era femeie”. Peskov dă replica: „Freud visa la un asemenea obiect de studiu”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.