Potrivit Comisiei, suspendarea scutirii de TVA a bunurilor cu o valoare mai mică de 22 de euro a fost dispusă, întrucât această prevedere era utilizată în mod abuziv. Scutirea va fi suspendată pentru toate bunurile care intră în UE, la fel care în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE.
„Studiile și experiența au arătat că această scutire este utilizată în mod abuziv, vânzătorii cu rea-credință din afara UE etichetând greșit transporturile de bunuri, de exemplu telefoanele inteligente, pentru a beneficia de scutire. Această lacună le permite societăților respective să submineze concurenții din UE și reprezintă o fraudă estimată la 7 miliarde EUR pe an în detrimentul bugetelor din UE, ceea ce duce la o sarcină fiscală mai mare pentru alți contribuabili”, se arată în comunicatul emis de instituție.
Sistemul actual permite ca bunurile cu o valoare mai mică de 22 de euro, care sunt importate în UE de către societăți din afara Uniunii să fie scutite de TVA. Totodată, în condițiile actuale, vânzătorii online trebuie să fie înregistrați în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care cifra lor de afaceri depășește un anumit prag general, care variază de la o țară la alta.
O altă prevedere introdusă de Comisie, va stabili un prag comun la nivelul UE de 10.00 de euro, iar în cazul în care acesta va fi depășit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile.
„Pentru a simplifica viața acestor societăți și pentru a le facilita vânzarea în alte state membre, comercianții online se pot înregistra acum pe un portal electronic denumit „Ghișeul unic”, unde își pot îndeplini toate obligațiile în materie de TVA pentru vânzările lor în întreaga UE. Acest prag de 10 000 de euro se aplică deja din 2019 pentru serviciile electronice vândute online”, scrie în comunicatul Comisiei.
Actuala legislație a UE în materie de TVA datează din 1993 – ceea ce le face irelevante și neadecvate în era digitală, marcată de o creștere a cumpărăturilor online, mai ales în perioada pandemiei de COVID-19.
Comisia Europeană susține că deși noile norme reprezintă o schimbare majoră a modului în care societățile online din Uniune își administrează necesitățile în materie de TVA, ele vor aduce beneficii suplimentare în ceea ce privește ușurința de a desfășura activități comerciale, vor contribui la reducerea fraudei și la îmbunătățirea experienței consumatorilor care cumpără online în UE.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.