
AUR protestează la Președinție: Cer audieri la șefa țării și sesizează pretinse încălcări ale democrației
Membrii Partidului Politic Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR) își continuă protestul. La 30 iulie aceștia au mers la sediul Președinției. Concurenții electorali o acuză pe președinta țării, Maia Sandu, că ar avea tangențe cu o posibilă excludere AUR din cursa electorală. Iată reacția instituției.
・
Reprezentanții AUR, echipați cu drapele și boxe, au mers la Președinție. Aceasta pentru a-și manifesta dezacordul față de ultimele acțiuni ale Serviciului Informații și Securitate. Forța politică cere ca președinta țării să intervină în condițiile SIS este în subordinea sa.
„SIS admite anumite derapaje anti-democratice grave. Maia Sandu fiind șefa directă a SIS poate opri aceste abuzuri. Dacă campania electorală va continua în același ritm, nu vom putea să o numim onestă”, a spus liderul AUR, Vlad Bilețchi.
Pe finalul protestului, membrii partidului au adresat o scrisoare Maiei Sandu în care notează pretinse încălcări ale democrației în stat. La fel, membrii AUR au solicitat o audiență la șefa țării.
AGORA a contactat serviciul de presă al instituției. „Am luat act de caz. Nu comentăm”, se arată în răspunsul primit.
Amintim că, protestul AUR a început la 29 iunie în fața sediului Serviciului de Informații și Securitate. Forța politică susține că „SIS-ul este folosit politic pentru a scoate AUR din campania electorală”. Candidatul la alegerile parlamentare ar fi sesizat misiunile diplomatice acreditate în Moldova despre pretinsa imixtiune în campania electorală.
Citește și: Au dormit pe trotuar, în fața clădirii SIS. Cum au fost surprinși membrii AUR (FOTO)
Precizăm că, într-o scrisoare a Serviciului de Informații, adresată Comisiei Electorale, se menționează că liderul AUR, Vlad Bilețchi, ar fi recunoscut în cadrul unei conferințe de presă că în stafful electoral al partidului ar fi cetățeni români, în calitate de experți.
„Se constată o bănuială rezonabilă a imixiunii factorului extern în treburile interne ale statului”, notează SIS care astfel informează CEC pentru eventuale ulterioare decizii privind „înlăturarea cauzelor și condițiilor ce contribuie la realizarea amenințărilor securității în stat”.
Cât despre acuzațiile precum că ar acționa la indicații politice, SIS răspunde că nu monitorizează partide politice, dar corectitudinea acțiunilor acestora în scopul identificării și excluderii oricărei imixtiuni și influențe externe asupra proceselor democratice din R. Moldova. Iar acțiunile nu se realizează în baza unor indicații, ci în strictă conformitate cu cadrul legal ce reglementeaza activitatea serviciului special.