
Reacția Maiei Sandu la protestele AUR: Președinția nu verifică rapoartele financiare ale partidelor în campania electorală
„Președinția nu verifică rapoartele financiare ale partidelor în campania electorală”. Acesta este răspunsul președintei Maia Sandu la protestul Partidului Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR), vociferat la emisiunea „Secretele Puterii” la Jurnal TV. Șefa țării susține că acțiunile se întreprind de către concurent ca să atragă atenție în campania electorală.
・
Șefa țării a venit cu o reacție după ce membrii AUR au protestat pe pragul Președinției la 30 iunie.
„Înțeleg că au protestat. Din fericire, sau din nefericire, Președinția nu verifică rapoartele financiare ale partidelor politice în campanie. Această responsabilitate ține de alte instituții. Am spus și mai devreme că, e foarte important ca toate cheltuielile partidelor să fie reflectate în rapoarte și de asta se ocupă CEC. Proteste se fac ca să se atragă atenția la campania concurenților electorali”, a spsu Maia Sandu.
Amintim că membrii AUR și-au continuat protestul la 30 iulie. De la sediul SIS aceștia au mers la sediul Președinției. Concurenții electorali o acuză pe președinta țării, Maia Sandu, că ar avea tangențe cu o posibilă excludere AUR din cursa electorală. Iată reacția instituției.
„SIS admite anumite derapaje anti-democratice grave. Maia Sandu fiind șefa directă a SIS poate opri aceste abuzuri. Dacă campania electorală va continua în același ritm, nu vom putea să o numim onestă”, a spus liderul AUR, Vlad Bilețchi.
Precizăm că, într-o scrisoare a Serviciului de Informații, adresată Comisiei Electorale, se menționează că liderul AUR, Vlad Bilețchi, ar fi recunoscut în cadrul unei conferințe de presă că în stafful electoral al partidului ar fi cetățeni români, în calitate de experți.
„Se constată o bănuială rezonabilă a imixiunii factorului extern în treburile interne ale statului”, notează SIS care astfel informează CEC pentru eventuale ulterioare decizii privind „înlăturarea cauzelor și condițiilor ce contribuie la realizarea amenințărilor securității în stat”.
Alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura în R. Moldova la 11 iulie. În cursa electorală s-au înscris 23 de concurenți. Între aceștia, două blocuri electorale, 20 de partide politice și un candidat independent.