Certificatele de vaccinare emise de Republica Moldova ar putea fi recunoscute în Uniunea Europeană. Precizările președintei Maia Sandu

Certificatele de vaccinare emise de Republica Moldova ar putea fi recunoscute în Uniunea Europeană. Precizările președintei Maia Sandu

Certificatele de vaccinare emise de Republica Moldova ar putea fi recunoscute în Uniunea Europeană, susține președinta Maia Sandu. Aceasta a declarat în cadrul emisunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, că Republica Moldova este printre cele 10 țări, cetățenii cărora vor putea intra în țările Uniunii Europene cu un certificat de vaccinare.

„Subiectul a fost discutat la nivelul țărilor UE. R. Moldova este printre cele 10 țări, dacă nu greșesc, cetățenii cărora pot intra în țările UE dacă au test negativ sau dacă au certificat de vaccinare cu un vaccin recunoscut în spațiul UE. Azi a fost prima ședință și asta va fi decizia. Cei care s-au vaccinat cu un vaccin recunoscut de către Agenția Europeană pentru Medicamente vor putea să prezinte acest certificat. Anume Agenția, dar trebuie verificat”, a declarat Maia Sandu.

La nivel internațional, certificatele de vaccinare nu sunt recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fapt pentru care fiecare țară își creează propriul mecanism de validare a acestora. În cazul Republicii Moldova, certificatul emis de Centrele de vaccinare din țară, include toate datele necesare unui astfel de document, cum ar fi datele personale, producătorul, seria vaccinului și lotul din care provine acesta, data administrării și elementele de securitate, cum ar fi QR Cod, semnătura și ștampila. Mai mult, aceste date sunt prezentate în limbile română, rusă și engleză.

Publicitate

Astfel, certificatul de vaccinare emis de R. Moldova, este recunoscut în baza acordurilor bilaterale și de recunoaștere reciprocă, în Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia. În acest mod, cetățenii moldoveni, imunizați cu ambele doze, vor putea călători în țările respective în baza acestui certificat, fără obligația de a intra în carantină sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIEIE) a mai precizat că Bulgaria, Regatul Spaniei și Muntenegru au recunoscut unilateral certificatele de vaccinare eliberate de către autoritățile Rpublicii Moldova.

Începând cu 1 iulie, moldovenii cu cetățenie română vor putea descărca certificatele digitale ale UE privind COVID-19, după ce la 29 iunie, Guvernul de la București a adoptat o Ordonanță de urgență în acest sens.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal