40:36 PAS-PSRM. Cum ar arăta Parlamentul dacă mandatele ar fi repartizate în baza rezultatelor de la prezidențialele din 2020 (GRAFIC)

40:36 PAS-PSRM. Cum ar arăta Parlamentul dacă mandatele ar fi repartizate în baza rezultatelor de la prezidențialele din 2020 (GRAFIC)

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe mandate, însă nu majoritatea, iar Partidul Șor - cele mai puține. În ipoteza distribuirii locurilor în Parlament în conformitate cu rezultatele turului I de la prezidențialele din 2020, în Legislativ ar accede patru formațiuni: PAS, PSRM, BE BERU și PP Șor. 

După efectuarea calculului de distribuire a mandatelor, obținem următoarele rezultate: PAS ar avea 40 de mandate, PSRM - 36, Blocul Electoral Renato Usatîi - 19, iar Partidul Șor 6 mandate.

Cum a fost făcută distribuirea?

Publicitate

Pentru început trebuie să știi că, la distribuirea celor 101 mandate de deputați au participat doar concurenții electorali ce au depășit pragul electoral. Acesta este de: 2% pentru candidații independenți, 5% pentru partidele politice și de 7% pentru blocurile electorale.

Pentru o estimare preliminară a numărului de mandate obținute de concurenții electorali în calculul ipotetic, în primul rând, vom avea nevoie de numărul total de voturi acumulate de formațiunile care au trecut pragul electoral. În cazul nostru, în total, concurenții au obținut 1.242.382 de voturi.

Ulterior, numărul de voturi obținute de fiecare formațiune care a trecut pragul electoral, îl înmulțim cu 101, și îl împărțim la suma voturilor obținute de formațiunile participante la distribuire.

PAS (Maia Sandu)- 487 635, PSRM (Igor Dodon) - 439.866, BERU (Renato Usatîi) - 227.939, PP Șor (Violeta Ivanov) - 87.542.

La final, pentru verificare, vom aduna numărul de mandate ale concurenților.

Pentru că suma a depășit numărul de 101, am scăzut consecutiv câte un mandat de la formațiunile care au obținut cele mai puține voturi.

De menționat este faptul că, în cursa electorală pentru scrutinul parlamentar din acest an, socialiștii au făcut front comun cu comuniștii și au creat Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, iar Partidul Nostru și-a unit forțele cu Partidul Patria formând Blocul Electoral Renato Usatîi.

Astfel, pentru ca aceste formațiuni să acceadă în Legislativ, va fi nevoie să treacă pragul electoral de 7%.

*AGORA precizează că acest calcul este unul ipotetic și nu reflectă în niciun fel rezultatele alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021.

Formula de distribuire a mandatelor în Parlament:

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal