Directorul ASP a denunțat presiuni din partea Președinției în cazul achiziției blanchetelor pentru actele oficiale: „Mi s-a sugerat cu titlu deschis să anulez licitația”. Reacția instituției

Directorul ASP a denunțat presiuni din partea Președinției în cazul achiziției blanchetelor pentru actele oficiale: „Mi s-a sugerat cu titlu deschis să anulez licitația”. Reacția instituției

Directorul Agenției Servicii Publice, Veaceslav Zara a denunțat presiuni din partea Președinției. Mai exact, oficialul a declarat că a fost chemat de două ori la președinție, unde doi dintre consilierii prezidențiali i-au sugerat „cu titlu deschis” să anuleze licitația privind blanchetele personalizate. Se întâmplă după ce reprezentanții mai multor partide au solicitat anularea acesteia.

„Interesul sporit al unor persoane din cadrul Președinției, așa-numiții oameni buni. Pe parcursul lunii iunie, am fost invitat de două ori la Președinție de către Ana Revenco, consiliera președintelui RM. Pe lângă discuții referitor la procedură și alte aspecte ce țin de licitație, mi s-a sugerat deschis că ASP trebuie să anuleze această licitație demarată deja. Aceleași sugestii au venit și de la consilierul prezidențial dl Negruță dar nimeni nu mi-a dat nici o indicație la subiectul dat în scris”, a declarat Zara în cardul unui briefing de presă.

În replică, Președinția a confirmat că directorul ASP a fost chemat în cadrul a două ședințe protocolare.

Publicitate

„Confirmăm că directorul ASP a fost invitat la două ședințe protocolare, pornind de la informațiile parvenite în adresa Președinției privind riscurile identificate în raport cu securitatea actelor oficiale. Scopul ședințelor a fost de a-i aduce la cunoștință elementele de acțiuni concertate, cu riscuri majore de corupție, în cazul licitației blanchetelor pentru actele oficiale. I s-a recomandat să nu demareze achiziția până nu vor fi elucidate toate riscurile care planează asupra acesteia. Cel mai probabil reacția dânsului a venit ca urmare a faptului că Președinția a sesizat Procuratura pe acest caz”, a declarat pentru AGORA, purtătoarea de cuvânt a instituției prezidențiale, Sorina Ștefârță.

Aceasta a mai menționat că Președinția a sesizat procuratura în acest caz iar în cadrul ședințelor protocolare, directorului i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP, justificarea acestuia fiind prezentată ca fiind „neconvingătoare”.

La 29 aprilie 2021, Agenția Servicii Publice a anunțat că a inițiat o licitație în valoare de aproape 500 de milioane de lei pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate, permisele de conducere și certificate de înmatriculare. În acest sens, deputatul PAS, Radu Marian, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a trimis demersuri către prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și șeful ASP - Vladislav Zara, prin care a solicitat stoparea achiziției.

Pe 7 mai, fostul premier, Ion Chicu spunea că instituția în cauză ar fi autonomă din punct de vedere financiar și prin urmare aceasta nu beneficiază de transferuri din bugetul de stat. În același timp, Chicu susținea că tarifele au fost ridicate pentru a acoperi cheltuielile înregistrate în realitate, dând exemplu prețul perceput pentru înregistrarea unui teren, care era de 57 de lei pe când în realitate costurile s-ar fi ridicat la peste 131 lei.

Pe de altă parte, pe 8 mai, Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, a decis să pornească o anchetă parlamentară asupra acestui subiect, motivând prin faptul că „majorarea recentă a prețurilor pentru servicii bate puternic la buzunarele cetățenilor și agenților economici”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal