*Acest material este sponsorizat

Semnarea contractului de achiziție Gedeon Richter în Republica Moldova.  Dorian Berdos: „Am simțit că e o posibilitate excelentă de creștere pentru rețeaua de farmacii Felicia” (INTERVIU)

Semnarea contractului de achiziție Gedeon Richter în Republica Moldova.  Dorian Berdos: „Am simțit că e o posibilitate excelentă de creștere pentru rețeaua de farmacii Felicia” (INTERVIU)

Grupul de companii „Felicia” se extinde prin semnarea contractului de achiziție „RihPanGalFarma SRL” și „Gedeon Richter”. Astfel, pe piața farmaceutică are loc unirea forțelor celor două companii. Am discutat cu Dorian Berdos, fondatorul rețelei farmaceutice „Felicia”, ca să aflăm mai multe detalii despre procesul de achiziție, planurile de viitor și ce oportunități de dezvoltare sunt în această extindere.

Felicia este practic la un sfert de secol de experiență în afaceri. Prin ce se deosebește Dorian Berdos de azi cu Dorian Berdos de atunci?

În esență, cred că am rămas același tânăr entuziast, cu un bagaj imens de vise. Ce s-a schimbat? Știți, manuiesc mai iscusit și cu multă răbdare instrumentele prin care împlinesc aceste visuri.

Rețeaua de farmacii Felicia este una dintre cele mai mari și influente din țară. Cum și de ce ați hotărât să vă extindeți prin cumpărarea grupului de companii „Gedeon Richter” în Republica Moldova?

Creșterea și dezvoltarea sunt o etapă organică la un anumit stadiu de maturitate al afacerii. Noi am trecut print-o etapă de creștere intensivă în ultimii ani, în care am investit maxim efort în sistematizarea și eficientizarea proceselor interne, la toate nivelele. O decizie de dezvoltare extensivă era oarecum un pas natural. Probabil era doar o chestiune de timp, dar știți cum se zice – stelele s-au aranjat să facem pasul acesta acum.

Eu monitorizez mereu și sunt la curent cu toate schimbările de pe piața farmaceutică și medicală, pentru că acesta îmi e jobul. ”Gedeon Richter” a început să scoată la vânzare companiile din rețeaua sa de retail din diferite țări. Era evidentă cumva intenția de vânzare și pe piața din Moldova. Știind istoricul de creștere și reputația impecabilă a companiei „Gedeon Richter”, am inițiat dialogul cu conducerea, pentru că am simțit că e o posibilitate excelentă de creștere pentru rețeaua de farmacii „Felicia”.

Asta ar însemna că, după cumpărare, veți deveni una dintre cele mai mari rețele din țară. Vreți să impuneți un monopol?

Nu, în niciun caz. Monopolul nu permite dezvoltarea. Dacă veți analiza atent, în domeniile unde există concurență, mereu există și creștere. Pentru că acești concurenți depun eforturi să devină tot mai buni, au un stimulent. Atunci când încerci din răsputeri să scapi de concurenți, de fapt, îți tai singur calea spre progres. Eu cred că concurenții nu trebuie să lupte unii cu alții, ci să miște domeniul înainte pentru binele clienților.

Cum a devenit posibilă o astfel de achiziție?

 În afaceri există posibilitatea de creditare. Această achiziție a fost posibilă numai datorită finanțării în consorțiul în care au participat  doua bănci: BC ”Moldindconbank” S.A și „Eximbank”, parte a Grupului Intesa Sanpaolo. „Felicia” a trecut prin toate procedurile de verificare ca să obțină o astfel de finanțare.  Proiectul a fost prezentat și aprobat, inclusiv la Milano. Câștigarea încrederii la un astfel de nivel și a unor instituții financiare internaționale presupune un proces riguros și de durată de control și ajustare a proceselor la cei mai înalți indicatori.

„Farmacia Felicia”, după aproape 25 de ani pe piața farmaceutică, a ajuns la o maturitate în care poate să-și asume aceste decizii. Plus că rețeaua „Gedeon Richter” este într-o stare foarte bună, acționarii au investit mult în dotarea depozitelor din Bălți și Chișinău - ceea ce ar minimiza investițiile pe viitor. Cu un an în urmă, când am inițiat procesul de negocieri privind achiziția „Gedeon Richter” în Republica Moldova, am făcut procesul la maximum de transparent. Momentan, procesul este monitorizat de ambele companii, inclusiv de instituțiile UE. Am cerut, personal, implicarea părților terțe în proces, pentru asigurarea respectării celor mai bune practici de etică în afaceri.

„Gedeon Richter” puneau accent pe vânzările angro, pe când dvs. - pe vânzări la bucată. Cum explicați această discrepanță?

Oamenii ne-au asociat întotdeauna doar cu comerțul „la bucată”, dar vânzările angro au fost întotdeauna un aspect important în dezvoltarea noastră. „Gedeon Richter” s-a clasat pe locul trei pe piața vânzărilor angro, iar „Felicia” s-a clasat pe locul patru. La decizia de o așa anvergură nu am putut să nu cer sfatul analiștilor economici, a unor specialiști cu care lucrez de ani de zile și în care am încredere.

Orice model de business se adaptează la piață. Vom adapta rețeaua achiziționată la modelul nostru, dar acest lucru se va face, bineînțeles, treptat. Am un mare respect față de angajații „Gedeon Richter” și încredere în profesionalismul și experiența lor.

Ce oportunități de dezvoltare vedeți în această extindere?

Sunt mai multe avantaje în această extindere. „Felicia” își întărește relațiile cu producătorii și furnizorii. Deschidem porțile către jucătorii independenți de pe piață, cu care dorim să stabilim parteneriate puternice. Calitatea distribuției la nivel național se va îmbunătăți, deoarece o să avem două depozite mari, în Chișinău și Bălți, care sunt organizate conform standardului GDP. Toate aceste aspecte au un efect pozitiv asupra calității serviciilor pe care le oferim. Avantajul principal pe care îl văd în această asociere este posibilitatea creării unor noi locuri de muncă și inițierea campaniilor de susținere a sănătății.

„Farmacia Felicia” este o rețea 100% locală de farmacii, lucru de care eu și echipa mea suntem nespus de mândri. În 2022 vom face 25 de ani pe piața farmaceutică din Moldova. În tot acest timp, mereu ne-am implicat în inițiative benefice pentru oameni și societate.

Această extindere înseamnă o maturizare și mai mare pentru noi și o nouă etapă de dezvoltare. Cred că am ajuns la acel nivel, în care putem și trebuie să educăm societatea pentru adaptarea unui stil sănătos de viață. Aceste măsuri ar putea reduce riscul îmbolnăvirilor. Avem multe idei frumoase. Rămâne doar să le punem în practică. Dar aceasta va veni cu timpul

P.

Vezi și aceste știri
Grupul de companii „Felicia” a cumpărat „Gedeon Richter” și „RihPanGalFarma SRL”

Grupul de companii „Felicia” a cumpărat „Gedeon Richter” și „RihPanGalFarma SRL”

În premieră Farmacia Felicia lansează prima acțiune de colectare a medicamentelor expirate de la populație

În premieră Farmacia Felicia lansează prima acțiune de colectare a medicamentelor expirate de la populație

SUA ordonă ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul. Declarația Departamentului de Stat (VIDEO)

SUA ordonă ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul. Declarația Departamentului de Stat (VIDEO)

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia
 • 2
  Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”
 • 3
  De săptămâna viitoare taximetrele ar putea renunța la activitate . Care este motivul
 • 4
  Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.