Deputații nu s-au putut înțelege din nou în privința unui proiect legat de 7 aprilie. De această dată este vorba de un document care vine să pună în aplicare hotărârirea Curții Constituționale care a declarat nule prevederile unei legi ce anula termenul de prescripție pentru persoanele care au săvârșit abuz de putere, abuz de serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie. Proiectul nu a acumulat voturile necesare după ce liberal-democrații, liberalii și socialiștii s-au abținut, informează Agora.
Proiectul care inițial arăta mai mult a unul tehnic a stârnit replici dure între deputatul PD, Dumitru Diacov și deputatul PLDM, Valeriu Streleț.
„Chiar și dacă luăm în calcul verdictul Curții Constituționale rămânem în convingerea că ar fi o nedreptate ca să nu fie prelungit termenul de prescripție”, a precizat deputatul.
„Voi ați aprins Parlamentul”, s-a auzit pe fundal deputatul PCRM, Vladimir Voronin.
Replica a fost dată de deputatul Dumitru Diacov, care a precizat că este doar un proiect de natură tehnică. „Proiectul vine de la Minsiterul Justiției. Noi ne conformăm unei situații concrete. Este decizia Curții Cosntituționale. Se crează o situație foarte neclară juridică. Eu înțeleg principialitatea, dar trebuia de discutat și de votat”
„Domnul Diacov, eu înțeleg despre ce este vorba. Eu am subliniat poziția fracțiunii. Noi considerăm că ar fi o nedreptate ca cei vinovați de 7 aprilie să se spele pe mîini. Decizia Curții Constituționale deja produce efecte. Cei care s-au făcut vinovați de evenimentele din 7 aprilie se pot considera liberi de răspundere”
7 aprilie și termenul de prescripție
Amintim că, în aprilie 2014, Parlamentul a aprobat proiectul PLDM, care presupunea ca „Dosarul 7 aprilie” să fie fără termen de valabilitate. Inițiativa legislativă a fost susținută de 54 de deputați, inclusiv de deputații PL.
Totuși în luna mai a anului trecut Curtea Constituţională a decis că eliminarea termenului de prescripţie în dosarul „7 aprilie” este neconstituțională.
Sesizarea a fost depusă la CC de către deputații comuniști, care și-au argumentat acțiunea prin faptul că "actuala guvernare nu a găsit metoda spre a deplasa răspunderea pe cea comunistă, din perioada 2001-2009".
Condamnări
Până în prezent doar două persoane au fost condamnate în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009. Este vorba de fostul Ministru de Interne, Gheorghe Papuc și fostul polițist Ion Perju. Ambii s-au făcut dispăruți la scurt timp după pronunțarea sentințelor de condamnare.