CSJ menține decizia Curții de apel: CEC obligată să examineze contestația Blocului PSRM-PCRM împotriva PAS

CSJ menține decizia Curții de apel: CEC obligată să examineze contestația Blocului PSRM-PCRM împotriva PAS

Magistrații Curții Supreme de Justiție au respins recursurile Comisiei Electorale Centrale și a Partidului Acțiune și Solidaritate și menține decizia Curții de Apel din 17 iunie prin care CEC este obligată să examineze contestația depusă de către Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Cei din urmă au acuzat PAS că ar folosi imaginea președintei țării în campania electorală.

În concluzia deciziei CSJ din 1 iulie se menționează că criticele expuse în cererile de recurs de către CEC şi de PAS sunt lipsite de substanță, de suport factologic și legal. Mai mult, magistrații menționează că Curtea de Apel Chişinău, ca instanță de fond, a examinat corect cauza, pronunțând o hotărâre legală şi întemeiată.

„Prin urmare, la caz, nu există circumstanțe care ar face instanţa de recurs să ajungă la o altă concluzie decât instanța inferioară. Din considerentele menționate, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi d e contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia necesității respingerii recursurilor depuse de către Comisia Electorală Centrală şi de către Partidul Politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate” și menținerii hotărârii din 17 iunie 2021 a Curţii de Apel Chișinău”, notează în decizie CSJ.

Publicitate

AGORA amintește că, totul a început când Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a depus o contestație la CEC, cerând instituției să aplice un avertisment Partidului Acțiune și Solidaritate pentru faptul că formațiunea a utilizat imaginea Maiei Sandu în buletinele electorale pe care le-a printat și împărțit alegătorilor.

În răspuns PAS a spus că va continua să promoveze programul propus de președinta țării, Maia Sandu, la început de mandat prezidențial.

la scurt timp, CEC a restituit contestația Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor în privința PAS motivând că nu ține de competența sa examinarea celor menționate de PCRM-PSRM și recomandă adresarea directă în judecată.

Forța politică s-a adresat la Curtea de Apel, iar magistrații au decis să oblige CEC să examineze contestațiile PCRM-PSRM. Fapt cu care nu sunt de acord membri CEC, care s-au la Curtea Supremă de Justiție, refuzând în continuare să examineze sesizarea prin care PAS e învinuit de utilizarea imaginii președintei țării în campanie electorală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal