„Criza din Republica Moldova se datorează abuzului de putere din partea politicienilor din câteva partide, inclusiv celor care fac parte din actualul guvern proeuropean, cu scopul de a sustrage fonduri dintr-o serie de bănci moldovenești”, se spune în articol.
„La sfârșitul anului trecut, a izbucnit un scandal în urma declarațiilor făcute de mai mulți politicieni potrivit cărora circa un miliard de dolari a fost scos din trei bănci, inclusiv BEM.
Atunci erau învinuiți investitorii privați ai băncilor. Acuzațiile au generat o panică populară și retrageri în masă a depozitelor din băncile implicate. Criza a atins punctul culminant în luna februarie, când leul a scăzut aproape cu 40% față de euro și dolar”, reamintește autorul.
Sub presiunea societății civile, autoritățile au deschis fără mare dorință o investigație realizată de compania americană de consultanță Kroll, cărei Banca Națională a Moldovei a plătit de la 200.000 la 300.000 de dolari. Cu toate acestea, oficialii moldoveni au rămas nemulțumiți de rezultatele investigației Kroll declarând că raportul acesteia nu elucidează modul în care au fost pierduți banii și precum că a fost compus în mare parte din extrase din știrile din presa locală. Directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, a declarat că raportul realizat de Kroll este „beletristică”.
„Realitatea este că pierderile BEM sunt rezultatul jefuirii constante din ultimii 20 de ani. Absurditatea acuzațiilor oficialilor moldoveni ar rămâne amuzantă, dacă acest episod nu ar demonstra eșecul a ceea ce mulți considerau motivul principal pentru aderarea la UE. Într-adevăr, ceva timp în urmă, autoritățile europene considerau că Republica Moldova se află cu mult înaintea țărilor precum Ucraina și Georgia la capitolul reforme ale statului de drept și reglementarea (inclusiv financiară). Această impresie este acum distrusă, iar un cunoscut analist polonez a calificat procesele din Republica Moldova ca „euro-imitație”, notează Forbes.
„În timp ce mii de moldoveni au ieșit în stradă pentru a protesta, a cere condamnarea hoților și întoarcerea miliardului, confuzia din jurul BEM nu prevestește nimic bun pentru perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova. Situația de asemenea nu promite un climat favorabil pentru investiții și creșterea economică a țării, care exercită o influență nelimitată asupra justiției, organele de aplicare a legii și organele de anchetă”, conchide James Jatras.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.