Ministerul de Externe de la Chișinău despre reținerea lui Cavcaliuc: „Circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări realizate premeditat”(VIDEO)

Ministerul de Externe de la Chișinău despre reținerea lui Cavcaliuc: „Circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări realizate premeditat”(VIDEO)

Ministerul de Externe de la Chișinău confirmă că, într-adevăr, liderul Partidului „Acasă Construim Europa” a fost reținut pe aeroportul din Moscova. Motivul ar fi fost nerespectarea regulilor de intrare pe teritoriul Rusiei. Gheorghe Cavcaliuc urma să aibă astăzi, 4 iulie, o întâlnire electorală cu cetățenii moldoveni din Sankt Petersburg. Diplomația de la Chișinau mai dă de înțeles că această reținere ar fi fost pusă la punct premeditat.

UPDATE 17.00 Reacție la reacție. Ministerul de Externe publică o nouă declarație după acuzațiile PACE:

„Potrivit informației operative recepționate de la autoritățile ruse, unul din cei trei cetățeni moldoveani cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii. Respectiv, toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală. Ministerul de Externe mai precizează că nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate. La momentul de față toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în Republica Moldova în seara zilei de astăzi, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50. În aceste circumstanțe, reprezentanții concurentului electoral au încercat să atragă și cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Federația Rusă în amenajarea provocării respective. Astfel, pretinsă întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului. Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă, fapt care va fi comunicat cu titlu separat în adresa Comisiei Electorale Centrale.”

Publicitate

UPDATE 16.30 CEC solicită Ministerului de Externe și Ambasadei Rusiei în Moldova să explice, în regim de urgență, motivele reținerii președintelui PACE, Gheorghe Cavcaliuc. 

...

UPDATE 13.00: Membrii PACE pun la îndoială declarațiile Ministerului de Externe: „Cerem MAEIE să explice opiniei publice de urgență de când nerespectarea regulilor de călătorie se soldează cu reținerea unor persoane, de ce din tot avionul care a făcut deplasarea de la Chișinău la Moscova, au fost reținute doar persoanele din delegația PACE, dar mai ales cum poate susține că nu s-au respectat regulile de călătorie în condițiile  în care nu a avut funcționari consulari prezenți la fața locului.”

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcavcaliuc.gheorghe.md%2Fvideos%2F351548593234698%2F&show_text=false&width=560&t=0

„Preliminar, se constată nerespectarea premeditată a regulilor de intrare pe teritoriul Federației Ruse. Responsabilii de la ambasadă actualizează săptămânal informația despre regulile de intrare în Federația Rusă, pe fundalul aplicării de către autoritățile acestei țări a unor restricții de călătorie în legătură cu răspândirea covid-19, alerta de călătorie fiind publicată pe pagina web a ambasadei și a MAEIE. Totodată, urmare a informațiilor publicate pe rețelele sociale despre pretinsa reținere, în regim prioritar a fost dispusă deplasarea funcționarilor consulari ai ambasadei pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor implicate și întreprinderea acțiunilor consulare necesare în astfel de cazuri”, a scris serviciul de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Cronologia evenimentelor o puteți citi aici: PACE: Gheorghe Cavcaliuc ar fi fost reținut pe aeroportul din Moscova

Agora amintește că  Partidul „Acasă Construim Europa”, al cărui lider este Gheorghe Cavcaliuc, este înscris în cursa electorală pentru parlamentarele anticipate din 11 iulie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal