Amazon rămâne fără Jeff Bezos. Cel mai bogat om din lume se retrage de la conducerea companiei pe care a fondat-o în urmă cu 27 de ani

Amazon rămâne fără Jeff Bezos. Cel mai bogat om din lume se retrage de la conducerea companiei pe care a fondat-o în urmă cu 27 de ani

Cel mai bogat om din lume a anunțat că se retrage din conducerea companiei pe care a fondat-o în urmă cu un sfert de secol. Această decizie nu presupune că miliardarul nu va mai avea nici o legătură cu activitățile companiei, el urmând să fie în continuare președinte executiv și cel mai mare acționar al companiei, scrie Digi24.

Retragerea lui Jeff Bezos la 5 iulie nu este întâmplătoare. Luni se împlinesc 27 de ani de la înregistrarea magazinului online de cărți Amazon. Între timp, Amazon com. Inc a devenit cel mai mare retailer online din lume.

Cât primește Andy Jassy, succesorul lui Jeff Bezos

Publicitate

Miliardarul îl va lăsa la conducerea companiei-mamă pe fostul șef al Amazon Cloud Web Computing (AWC), Andy Jassy.  Acesta va primi acţiuni suplimentare la Amazon de peste 200 milioane de dolari, care vor fi plătite într-un termen de 10 ani.

Remuneraţia de bază a lui Jassy va fi de 175.000 de dolari. Pe lângă această sumă, el mai are 45,3 milioane de dolari în acţiuni acordate anterior, pe care le-a dobândit în 2021, şi 41,5 milioane de dolari în acţiuni pe care le-a obţinut în 2020. Sumele sunt mai reduse decât cele primite de directorii generali rivali din industria tehnologiei, menționează Agerpres. Capitalizarea bursieră a Amazon se ridică în prezent la 1.770 miliarde de dolari.

Ce va face Jeff Bezos

„Niciodată nu am avut mai multă energie și asta nu este o pensionare”, i-a asigurat Jeff Bezos pe „tovarășii amazonieni”, cum își numește el angajații. Jeff Bezos, cu o avere personală de peste 200 de miliarde de dolari, se va axa pe noi produse şi iniţiative. Contul său de Instagram stă mărturie pentru noile domenii care îi stârnesc interesul, remarcă Reuters.

Prioritară va fi compania sa de nave spaţiale - Blue Origin - , dar miliardarul deține din 2013 și publicația The Washington Post, pe care a conectat-o cu era digitală, și e interesat și de industria filmului. Amazon a cumpărat de curând studiourile MCM.

Spațiul, ultima frontieră

Jeff Bezos este un fan science-fiction și plănuiește o ieșire în spațiu împreună cu fratele său, Mark, chiar în această lună, pe 20, la bordul capsulei New Shepard. „Voi merge în cea mai mare aventură, cu cel mai bun prieten”, a spus el.

Bezos a investit miliarde de dolari în compania Blue Origin pentru a promova turismul în spațiu.

Când a absolvit liceul, în 1982, ca șef de promoție, Bezos, pe atunci în vârstă de 18 ani, declara într-un interviu pentru Miami Herald că vrea „să construiască hoteluri spațiale, parcuri de distracții și colonii pentru 2 sau 3 milioane de oameni, care să fie pe orbită. Ideea este de a conserva Pământul. Scopul este de a putea evacua oamenii. Planeta ar deveni un parc”, își expunea el visul.

Filantropia

Jeff Bezos vrea, totodată, să-și intensifice acțiunile filantropice. El este singurul dintre cei mai bogați cinci oameni din lume care nu a semnat Giving Pledge, o inițiativă filantropică creată de Bill Gates și investitorul Warren Buffett pentru a-i încuraja pe cei mai bogați oameni din lume să se angajeze să doneze cel puțin jumătate din averea lor în scopuri caritabile, reamintește The Guardian.

În schimb, în 2018, Bezos a donat 2 miliarde de dolari, puțin peste 1% din averea sa de la acea vreme, către Bezos Day One Fund pentru a contribui la soluționarea problemei persoanelor fără adăpost și la îmbunătățirea educației pentru copiii din familiile cu venituri mici.

De asemenea, el a creat Bezos Earth Fund, o inițiativă de 10 miliarde de dolari pentru a sprijini oamenii de știință, activiștii și organizațiile caritabile care lucrează pentru a aborda criza climatică.

Salvarea Pământului

„Schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa planetei noastre", a spus el. „Putem salva Pământul. Va fi nevoie de o acțiune colectivă din partea marilor companii, a companiilor mici, a statelor, a organizațiilor globale și a indivizilor. Pământul este singurul lucru pe care îl avem cu toții în comun - haideți să îl protejăm, împreună”, a îndemnat el.

De altfel, a discutat recent și cu președintele francez Emmanuel Macron despre eforturile acestuia în domeniul climei. În curând, se spune, Bezos va deveni și posesorul unui iaht mare cât un teren de fotbal, care va avea și heliport atașat. Partenera sa actuală, Lauren Sanchez, este pilot de elicopter.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal