Ex-ministra Sănătății, Svetlana Cebotari, acuzată de abuz în serviciu, a fost eliberată sub control judiciar. Ce înseamnă asta

Ex-ministra Sănătății, Svetlana Cebotari, acuzată de abuz în serviciu, a fost eliberată sub control judiciar. Ce înseamnă asta

Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Filip și actuala directoare a Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a fost eliberată sub control judiciar, după ce a stat 30 de zile în arest, în izolator. Acest lucru înseamnă că ea se află la libertate, dar trebui să respecte anumite condiții, cum ar fi nepărăsirea țării.

„Procuratura Anticorupție a solicitat cercetarea învinuitei in stare de arest la domiciliu, instanța a decis liberarea provizorie sub control judiciar pentru 60 de zile”, a declarat Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii.

Liberarea provizorie sub control judiciar se poate aplica de către judecătorul de instrucţie sau de către instanţă pe un termen de cel mult 60 de zile. Liberarea provizorie sub control judiciar este însoţită de una sau mai multe din următoarele obligaţii:

Publicitate

  1) să nu părăsească localitatea unde îşi are domiciliul decît în condiţiile stabilite de către judecătorul de instrucţie sau, după caz, de către instanţă;

  2) să comunice organului de urmărire penală sau, după caz, instanţei de judecată orice schimbare de domiciliu;

  3) să nu meargă în locuri anume stabilite;

  4) să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de cîte ori este citată;

  5) să nu intre în legătură cu anumite persoane;

  6) să nu săvîrşească acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal;

  7) să nu conducă autovehicule, să nu exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit la săvîrşirea infracţiunii;

  8) să predea paşaportul judecătorului de instrucţie sau instanţei de judecată.

Svetlana Cebotari este acuzată pe mai multe capete de acuzare ce ține de abuzul de serviciu „săvârșit de către ea în exercitarea funcției deținute ca director a Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui”.

Procuratura Anticorupție a efectuat luni, 7 iunie, mai multe percheziții, pe faptul abuzului de serviciu, „comis de persoane publice din cadrul Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui (CRTS) și a factorilor de decizie ai Agenției Achiziții Publice”.

În urma descinderilor, procurorii au reținut trei persoane. Este vorba despre șefa Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui, fostă ministră a Sănătății în Guvernul Filip, Svetlana Cebotari, și juristul acesteia, precum și Ghenadie Grib, un vicedirector al Agenției Achiziții Publice.

Svetlana Cebotari a deținut funcția de ministră a Sănătății în Guvernul Filip. Ea a înlocuit-o în funcție pe Stela Grigoraș în anul 2017, iar în 2018 a fost dată afară și înlocuită cu Silvia Radu. De atunci, Cebotari a revenit la șefia Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal