Partidul Oamenilor Muncii: 23 de ani de (in)activitate

Partidul Oamenilor Muncii: 23 de ani de (in)activitate

Partidul Oamenilor Muncii a fost fondat în anul 1998 iar primul președinte al formațiunii a fost istoricul Ion Țurcanu. Denumirea inițială a formațiunii, „Noul Partid Național Moldovenesc” a fost aleasă pentru a marca faptul că acesta ar fi continuarea fostului Partid Național Moldovenesc din Basarabia anului 1917. Alături de Țurcanu, în conducerea noii formațiuni, a fost Ghenadie Sajin, cunoscut ulterior ca administrator al firmelor oligarhului Vladimir Plahotniuc și Iurie Topală, ex-consilier municipal al PL și fost șef al Căii Ferate a Moldovei.

În 2011 formațiunea își schimbă denumirea în „Partidul pentru Unirea Moldovei”, după ce acesteia i s-a alăturat o grupare desprinsă din Partidul „Moldova Unită” în frunte cu Ana Tcaci. În cadrul alegerilor locale din 2011, noua forță politică a acumulat doar 0.02% din sufragii sau de zece ori mai puțin decât numărul oficial de membri.

Trei ani mai târziu, formațiunea își schimbă conducerea când președinte al partidului devine omul de afaceri Ghenadie Calaraș. În ajunul alegerilor parlamentare din 30 octombrie 2014, acesta anunță că formațiunea sa va susține Partidul Democrat. Calaraș a figurat și în mai multe investigații jurnalistice, numele acestuia fiind prezent și într-o investigație jurnalistică legată de comerțul ilegal al produselor petroliere.

Publicitate

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fagora.md%2Fvideos%2F516673969548003%2F&show_text=false&width=560&t=0

În ajunul localelor din 2019, conducerea partidului și denumirea acestuia se schimbă din nou. Astfel, medicul veterinar Serghei Toma, revenit acasă în țară după mai mulți ani în care a muncit în Rusia și Marea Britanie, devine noul lider al formațiunii, care va purta numele de Partidul Oamenilor Muncii. Acesta a candidat la funcția de primar general al capitalei, unde a acumulat un scor de 0.14%.

În cadrul actualei campanii electorale, noul lider propune adoptarea unei legi a lustrației care să nu permită accederea la conducerea țării a tuturor politicienilor care au guvernat țara în ultimii 20 de ani. În opinia sa, o soluție mai bună pentru a stârpi corupția sistemică, nu ar exista.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Partidul Oamenilor Muncii a desemnat 62 de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal