Greva foamei, principii și nervi la dezbaterile electorale și adresări publice către Putin. Drumul Partidului Regiunilor din Moldova

Greva foamei, principii și nervi la dezbaterile electorale și adresări publice către Putin. Drumul Partidului Regiunilor din Moldova


Cu numărul 18 în buletinul de vot la alegerile din data de 11 iulie este Partidul Regiunilor din Moldova. Formațiunea a apărut pe arena politică moldovenească în 2011 și se poziționează drept un partid de centru-stânga. În prezent, lider al Partidului Regiunilor este Alexandr Kalinin, care în trecut, dar și în actualul scruin electoral a apărut în spațiul public cu mesaje și în situații echivoce. Despre parcursul politic și retorica electorală a PRM, îți relatăm în continuare.  Greva foamei, în plină campanie electorală

Recent, președintele Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin a anunțat greva foamei. Întâmplător sau nu, pe ultima sută de metri a campaniei electorale, Kalinin s-a declarat solidar cu angajații de la Calea Ferată și a anunțat că i-a convins pe aceștia să nu declanșeze proteste ample (așa cum, după spusele lui, promiteau lucrătorii de la CFM, care nu și-au primit de luni bune lefurile). În semn de susținere a oamenilor rămași fără salarii de atâta timp, Kalinin a spus, într-o confefrință de presă, că își va instala un cort chiar în Piața Marii Adunări Naționale și va sta acolo, fără mâncare, până când autoritățile vot lua o decizie clară în cazul achitării salariilor pentru angajații de la CFM. Politicianul a mai promis că va ieși zilnic în live pe rețelele de socializare pentru a ține la curent oamenii cu tot ce se întâmplă. 

La dezbateri electorale, cu principii neclintite

De altfel, acest gest nu este unicul care a atras atenția opiniei publice în actualul scrutin asupra Partidului Regiunilor. O situație mai neordinară a făcut ca formațiunea și, implicit,  liderului acesteia, Alexandr Kalinin să intre în ”gura lumii” la sfârșitul lunii iunie. Participarea la dezbaterile electorale la postul de televiziune ProTV a lui Kalinin, s-a lăsat cu scandal, atunci când liderul de partid s-a arătat nemulțumit de faptul că întrebările nu-i sunt adresate în limba rusă și, supărat pe situație, a aruncat cu sticla de apă în panoul din studio. Incidentul a fost criticat dur și de ONG-urile de media, care la moment au condamnat comportamentul agresiv al reprezentantului Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin și au solicitat tuturor politicienilor să adopte o conduită adecvată în raport cu jurnaliștii, iar postul TV a informat CEC despre faptul ca Alexandr Kalinin nu mai este acceptat in calitate de invitat la dezbaterile electorale.

Istorie

Partidul Regiunilor a fost înregistrat la 18 octombrie 2011 de un grup de iniţiativă în frunte cu fostul başcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal. Emblema partidului reprezintă imaginea a trei palme împreunate, de culoare roșie, galbenă și albastră. Pe margini semnul are inscripția - în partea de sus, în limba română – ”Partidul Regiunilor din Moldova”, iar în partea de jos, în limba rusă ” Партия регионов Молдовы”.

Retorică

Din 2016, șefia formațiunii politice a fost preluată de Preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti din Federaţia Rusă, Alexandr Kalinin. În acea perioadă, Kalinin s-a remarcat prin adresarea sa către președintele rus, Vladimir Putin prin care i-a cerut să „salveze poporul Moldovei”. Într-un video postat pe o rețea de socializare acesta a invocat faptul că autoritățile de la Chișinău „au o înțelegere” cu autoritățile României și Ucrainei ca forțele armate să intervină în Moldova. „Domnule Vladimir Vladimorici aveți un rol - să salvați ultimul „popor slav”. Din numele poporului moldovenesc vă cerem să salvați poporul nostru și să nu ne lăsați să dispărem din istorie”, spunea atunci Kalinin. Mesajul a stârnit n umeroase reacții în spațiul mediatic, find criticat atât de analiștii politici, cât și de internauți. 

Trepte electorale

- Primul scrutin, la care a participat Partidul Regiunilor din Moldova au fost alegerile prlamentare din 30 noiembrie 2014. Atunci PRM a făcut front comun cu  Partidul Social Democrat și au creat Blocul electoral “Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” (BeAMUV). Denunțarea Acordului de Asocierea cu Uniunea Europeană, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică, federalizarea țării, interzicerea partidelor și organizaților unioniste, interzicerea dublei cetățenii pentru persoanele care ocupa funcții înalte în stat - acestea au fost reperele programului propus de blocul electoral, care, toțuși nu a reușit să treacă pragul electoral și a obținut obținând 3,45% din voturile alegătorilor (de altfel, cel mai bun scor de până acum).

- Partidul Regiunilor din Moldova a participat și la alegerile partlamentare din 24 februarie 2019 cu o listă de  43 de persoane pe circumscripția națională, iar pentru circumscripțiile uninominale nu a înregistrat niciun candidat. În acel scrutin, președintele PRM, Alexandr Kalinin declara că partidul său va reglementa conflictul transnistrean prin federalizarea Moldovei și va declara limba rusă a doua limbă de stat. Noi suntem o adevărată forță pro-rusă, putere care pledează clar pentru federalizarea Republicii Moldova, pentru o astfel de soluție a conflictului transnistrean. Și noi vom învinge în aceste alegeri, menționa Kalinin. În rezultat, Partidul Regiunilor a acumulat 0,26% din sufragii sau 3.645 de voturi.

Și-a dorit să fie președinte

Liderul Partidului Regiunilor a avut intenția de a candida la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Acesta a făcut două tentative de a înregistra grupul de inițiativă la CEC, însă Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea pe motiv că procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă nu au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens. Atunci ședința CEC s-a lăsat cu scandal. La rugămintea membrilor Comisiei Electorale Centrale să vorbească în limba română, Kalinin a refuzat și a calificat decizia CEC de a refuza înregistrarea grupului de inițiativă drept un show.

Într-un final, Kalinin a renunțat la cursa prezidențială, motivându-și decizia prin faptul că membrii echipei sale ar fi fost amenințați și abuzați fizic, invocând că în spatele acestor atacuri ar sta președintele de atunci al statului, Igor Dodon (acuzașii respinse de Dodon și susținătorii lui).

Mesaj de campanie, 2021

Revenind la actuala campanie electorală... În data de 23 iunie, a avut loc lansarea în campanie a Partidului Regiunilor în cursa pentru loc în Parlament. Președintele PRM, Alexandr Kalinin a anunțat dezideratele de bază - demilitarizarea țării, introducerea în școli a disciplinei Istoria Moldovei și a limbii ruse ca intrument de comunicare interetnică, dar și interdicția pentru funcționari de a deține mai multe cetățenii. PRM mai întenționează să organizeze un referendum, prin care să declare limba rusă a doua limbă de stat.

Primii cinci candidați de pe lista Partidului Regiunilor din Moldova

Alexandr Kalinin

Ruslan Grigoraș

Ion Buzinschii

Serghei Pașcov

Pavel Kalinin

O nouă adresare câtre Putin

Și în această campanie electorală, liderul Partidului Reghiunilor a lansat o adresare publică președintelui Federației Ruse. De această dată, Kalinin a rugat ca liderul de la Kremlin să favorizeze  întoarcerea în Republica Moldova a cetățenilor moldoveni aflați în centrele de detenție temporară din Rusia.” Aceasta va fi acea decizie necesară pentru noi, cetățenii Moldovei”, a punctat Kalinin. Putin nu a venit, deocamdată cu un răspuns la acest apel.

Fără interviu de la 11...

Precizăm că jurnaliștii AGORA l-au invitat pe liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin să participe la o discuție în cardul ciclului de interviuri electorale cu genericul ”De la 11”, unde, pe parcursul actualei campanii, au participat majoritatea concurenților și au răspuns la întrebări care vizau programul și poziția formațiunii lansate în cursă. După ce a condiționat participarea prin cerința de a i se pune întrebări în limba rusă, Kalinin a refuzat invitația, invocând faptul că se află în deplasare în teritoriu. 

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Partidul Oamenilor Muncii: 23 de ani de (in)activitate

Partidul Oamenilor Muncii: 23 de ani de (in)activitate

Lupta împotriva sistemului, accent pe dezvoltarea tinerilor și un candidat neacceptat de CEC. Drumul partidului NOI

Lupta împotriva sistemului, accent pe dezvoltarea tinerilor și un candidat neacceptat de CEC. Drumul partidului NOI

Excluderi din curse, trecut controversat și declarații tari. Drumul „Partidului Nostru”, de la „Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova” la „Bloc electoral”

Excluderi din curse, trecut controversat și declarații tari. Drumul „Partidului Nostru”, de la „Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova” la „Bloc electoral”

Advertoriale
Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
 • LIVE cu Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării
 • De la 11, cu Vasile Ceban candidat la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății
Cele mai populare
 • 1
  Bodyguarzii din Moldova, printre cei mai buni din lume. Ofițerii SPPS au cucerit medalia de argint la campionatul internațional al gărzilor de corp
 • 2
  Concedierea angajaților din funcție pe motivul refuzului de a se vaccina este ilegală. Precizările Avocatului Poporului
 • 3
  Pașaportul de vaccinare: În ce țări din Europa este obligatoriu pentru cei care vor să meargă în locurile publice
 • 4
  Câți din deputații legislaturii a XI-a sunt la primul mandat
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.