#prieteniiAGORA | Anna Ceban, despre grijă și voluntariat: Construiesc o relație între cel care are o nevoie și cel care ar putea să ajute (AUDIO)

#prieteniiAGORA | Anna Ceban, despre grijă și voluntariat: Construiesc o relație între cel care are o nevoie și cel care ar putea să ajute (AUDIO)

Cufundată zilnic în povești de viață, istorii ce te cutremură, unele mai triste, alte - adevărate lecții ce inspiră, așa a fost să-i fie profesia Anei Ceban. Tânăra depune suflet la Diaconia, acolo unde vin copii, mame  și bătrâni să ceară ajutor. Și este, cu siguranță, omul potrivit la locul potrivit deja de 10 ani. De ceva ani a devenit prietena AGORA, iar odată ce am lansat opțiunea de abonamente nu a ezitat să ne susțină pe această cale.

„Construiesc o relație între cel care are o nevoie și cel care ar putea să ajute”

S-a născut și a crescut în Pererîta, Briceni, satul lui Grigore Vieru. Iar odată ce a absolvit școala din sat, Ana a decis că vrea să facă Comunicare. Așa a ajuns studentă la facultatea de Comunicare și Jurnalism din Chișinău. Încă din anul doi de facultate a început să facă voluntariat. S-a întâmplat să lucreze cu copiii în taberele de la Diaconia. Azi, Anna numără 10 ani de când ajută oameni în situații de viață dificile.

Publicitate

Fă clik aici și ascultă povestea chiar de la Anna.

Implicit ce fac eu zilnic e să fac cumva vizibil public poveștile de viață și nevoile pe care avem în proiecte legate de bătrâni, mame orfane, copii, voluntariat, comunități rurale. Și împreună cu echipa să convingem oamenii din Moldova că e important să fim o comunitate care ajută și care susținem aceste categorii sociale. Uneori primim donații financiare, alteori primim donații de bunuri, donații de timp sau acțiuni cu echipa”, spune tânăra.

...

Niciodată n-a știut să ceară. I-a fost dificil să o facă chiar și în raport cu părinții, recunoaște Anna. Însă atunci când la mijloc e nevoia altui om, acest blocaj dispare.

În momentul în care am conștientizat că eu nu cer pentru mine, dar construiesc o relație între cel care are nevoie și cel care ar putea să ajute, mă motivez să am curajul să cer. Și chiar atunci când se închide ușa, sau cineva refuză, nu înseamnă că ne oprim aici”, spune Anna.

Donația de la Ungheni: 100 de lei din pensia unei bătrâne pentru mamele singure

Zilnic, tânăra cunoaște poveștile de viață și oameni care inspiră, fie prin modul în care reușesc să înfrunte greutăți, fie prin modul în care reușesc să se implice și să ajute, fie prin modul în care celebrează ceea ce au reușit să facă. Așa a fost și cazul unei bătrâne, doamna Claudia.

Mi-au rămas multe istorii ale donatorilor. Mi-amintesc o bătrânică de la Ungheni care ne-a sunat că vrea să facă o donație de 100 de lei din pensia ei și cum ar putea să ne-o transmită prin rutieră sau cum să vină ca să o dea pentru mamele pe care le ajutăm în centrul maternal. Ni se făcuse atâta milă de ea că-mi venea să-i spun că nu trebuie pentru că știu cuum trăiesc bătrânii de azi, ca să mă pomenesc la serviciu a doua zi dimineața, colegul fiind din Ungheni, să ne aducă acești 100 de lei de la doamna Claudia care a decis că vrea să facă această donație”, ne spune Anna.

Tânăra este marcată de poveștile de viață și spune că este emoționată mult de poveștile bătrânilor pe care-i întâlnește la cantinele sociale ale organizației.

„Sunt oameni care au fost profesori, medici și care acum când ar trebui la bătrânețe să se odihnească, pur și simplu să trăiască bătrâneți liniștite, din păcate sunt condamnați să n-aibă de pâine, medicamente, să le stea ușile cu lacăt zile la rând”, mărturisește tânăra.

Dincolo de voluntariat: Lector universitar și mama lui Matei

Atunci când munca, care i-a devenit mai degrabă mod de viață, e în pauză, Anna tot cu oameni interacționează. În acest an de studii 2020-2021, a fost lector la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la USM. Este aceeași facultate pe care chiar ea a absolvit-o.

„A fost o experiență în care am împărtășit ceea ce practic eu de 10 ani cu studenții anului doi, și anume, am ținut un curs de comunicare socială”, ne explică tânăra.

...

În varietatea de emoții pe care le trăiește, Anna a cunoscut un sentiment deosebit -dragostea de mamă. De șapte ani este mama lui Matei.

...

„Încerc să fie relaxare și sursa mea de inspirație tot ceea ce reușesc să fac cu familia mea, cu copilul meu”, spune mama.

...

Anna mai are o pasiune. Deși nu prea dispune de timp, îi place să scrie. Îi reușește mai cu seamă să redea poveștile de viață pe care le cunoaște zilnic.

„Să fii ziarist nonprofit înseamnă să știi și să faci mai multe domenii. Adică nu-ți vin pozele de-a gata, sau textele de-a gata, sau poveștile. Tu ești cel care caută poveștile, caută donatorii”, spune Anna.

Cu ochii pe poveștile de viață și exemplele de succes în presă

AGORA a câștigat atenția Anei încă înainte de a lansa opțiunea de abonamente. Tânăra spune că urmărește cu deosebită plăcere istoriile umane și știrile sociale pe care le documentează redacția noastră.

„În virtutea profesiei pe care o am e important să fiu la curent cu anumite evenimente mai ales pe zona de social. Mie îmi plac foarte mult poveștile de viață, de asta ori de câte ori scrieți ceva despre un om care, fie susține proiectele voastre, fie pe care-i cunoașteți din teritoriu, din diasporă sau din Moldova, îmi place mult să citesc despre oamenii aceștia și modul în care voi redați asta. La fel, zona de economic, în special afacerile lansate noi sau idei de afaceri, și anume ce fac tinerii antreprenori”, spune Anna.

Newsletter-ul. „Am înțeles că cineva muncește special pentru mine și îmi scrie acest mesaj”

Acum, Anna se numără printre abonații AGORA. S-a gândit să susțină presa pentru că a simțit o tangență cu ceea ce face și ea- mobilizează comunități pentru o cauză.

„Mi-amintesc că era începutul pandemiei și toți vorbeau despre izolare, despre stați acasă. Noi cu echipa am avut colegi care nu au avut parte asta de izolare pentru că erau zilnic la birou alături de beneficiari. Dar pe partea de comunicare dezvoltam tot felul de campanii sociale menite să învingă cumva izolarea aceasta, pentru că a fi izolat în casă și cu mâncare e una și a fi izolat și singur și uitat e cu totul altceva.

Și în momentul când am văzut această inițiativă AGORA legată de formarea comunității și acest newsletter prin care înțelegeam că cineva adună pentru mine informații și mi le trimite zilnic, adică e ca și cum cineva muncește special pentru mine și îmi scrie acest mesaj, m-am gândit că e cazul să sprijin astfel de inițiative, mai ales știind cât de dificil e să formezi o comunitate și cât de important e să o păstrezi”, spune tânăra.

„Să munciți cu gândul la cei care citesc mesajul”

Tot ce pot să mă doresc este să munciți cu profesionalism și cu gândul la cei care citesc mesajul și în momentul în care personalizați toate mesajele care ies din echipă și voi oamenii aveți cumva personalitatea voastră pusă în fiecare material, pentru că uneori știu și cine a scris articolul respectiv, cred că asta vreau să vă doresc în continuare. Și desigur creșterea acestei comunități, care, din experiența mea, nu e lucru deloc ușor”, urează Anna Ceban.

Hai și tu în comunitatea AGORA!

AGORA a lansat, la 30 aprilie 2020, opțiunea de abonamente SUSȚINĂTOR, FAN sau AMBASADOR. Până acum, 245 de persoane fizice sau juridice au ales să ne susțină. Pentru că de curând am marcat un an de când simțim, la propriu, susținerea comunității, ne-am propus să vă dedicăm vouă atenția și timpul nostru. Venim să vă arătăm cine sunt o parte dintre #prieteniiAGORA.

Devino membru al comunității AGORA. Susține jurnalismul independent din Republica Moldova. Ajută-ne să continuăm să scriem despre cele mai importante evenimente din țară și din afara ei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal