Cresc temperaturile arzătoare în Europa. Care sunt țările cu cel mai mare risc la incendii

Cresc temperaturile arzătoare în Europa. Care sunt țările cu cel mai mare risc la incendii

Mai multe zone din Europa centrală și din bazinul Mării Mediterane vor fi expuse unor temperaturi extrem de ridicate în următoarele săptămâni, ceea ce crește riscul expunerii la incendii a țărilor din aceste regiuni, scrie Digi24.

Primele temperaturi caniculare au fost înregistrate în Europa în acest sezon la mijlocul lunii iunie, când în multe regiuni termometrele au urcat la 35 de grade Celsius. Temperaturile arzătoare au fost resimțite, de asemenea, de locuitorii din țările balcanice, cum ar fi Bosnia, Kosovo și Serbia, care au făcut cu greu față vremii neobișnuit de calde de la începutul verii.

Odată cu creșterea temperaturilor în emisfera nordică, există un risc crescut de incendii. Țările nordice se confruntă în ultimele zile cu temperaturi anormal de mari. În locuri unde maximele rareori trec de 20 de grade, au fost înregistrate temperaturi-record, chiar și dincolo de Cercul Polar. În Laponia, duminică, s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din ultimii 107 ani, termometrele ajungând la 33,5 grade Celsius.

Publicitate

Țările europene expuse riscului de incendii forestiere

În ultimii ani, impactul incendiilor forestiere asupra oamenilor și a naturii a crescut în toată Europa. În ciuda eforturilor de reducere a impactului acestora, peste 400.000 de hectare de arii naturale au ars în UE în octombrie 2020 - dublu față de media din ultimii 12 ani.

Cipru

Sâmbătă, 3 iunie, un incendiu imens a distrus pădurile de la poalele munților Troodos din Cipru. Coloane de fum se vedeau din capitala Nicosia, la 75 de kilometri distanță.

Patru persoane au murit, numeroase case au fost distruse și numeroase localități au fost evacuate, în timp ce vânturile puternice au întreținut și extins flăcările. Peste 50 de kilometri pătrați de pădure și terenuri agricole au fost avariate, potrivit Ministerului Mediului din Cipru.

Valurile extinse de căldură și seceta au devenit mai frecvente în ultimii ani, crescând riscul de incendii. Regiunea a înregistrat foarte puține ploi din aprilie, iar temperaturile au atins 40 de grade Celsius săptămâna trecută.

Pompierii au reușit să țină flăcările sub control, după ce au primit ajutor din Marea Britanie, Israel și mai multe țări ale UE. Directorul Departamentului Pădurilor, Charalambos Alexandrou, l-a descris ca fiind „cel mai grav incendiu forestier din istoria Ciprului”.

Președintele Nicos Anastasiades a declarat că a fost o zi foarte dificilă pentru țară și a promis că guvernul va oferi ajutor imediat victimelor.

Grecia

Canicula din Grecia a adus temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Săptămâna trecută, agenția de protecție civilă a țării a emis o hartă cu avertizări pentru mai multe regiuni în care exista un risc ridicat de incendii. Șase din cele 13 regiuni administrative ale Greciei, inclusiv Marea Egee de Sud, Tesalia și Attica, au avut un risc foarte mare de incendiu joia trecută.

După 10 zile de temperaturi extreme și secetă, insula Kefalonia a fost cuprinsă sâmbătă de incendii de proporții. Pompierii au intervenit cu avioane pentru stingerea flăcărilor și au evacuat mai multe sate după ce focul s-a extins în sud-estul insulei.

Având în vedere că vânturile puternice și temperaturile ridicate vor continua în zilele următoare, riscul de incendiu rămâne ridicat, potrivit serviciilor de urgență din Grecia.

Spania

În 29 iunie, a izbucnit un incendiu în apropierea orașului Casabermeja din Malaga. Din fericire, lipsa vânturilor puternice a facilitat intervenția celor 30 de pompieri care au reușit să țină focul sub control. Este puțin probabil însă ca acest incendiu să fie ultimul, întrucât regiunea este una dintre cele mai expuse din Spania în privința riscului de incendii forestiere.

Pompierii din Andaluzia au intervenit deja la 138 de incendii forestiere în acest an, 1.360 de hectare de teren fiind arse.

Italia

De sâmbătă, incendiile au cuprins 11 zone din estul Siciliei. Cele mai afectate au fost Scordia, Siracuza și Catania.

Departamentul de Protecție Civilă a comunicat că doar în 4 iulie, 34 de incendii majore au devastat hectare de teren. Deși cauza incendiilor nu a fost încă stabilită, în Sicilia există o istorie a incendiilor provocate de disputele funciare. Directorul Departamentului Protecției Civile, Salvo Cocina, a spus că mulți „infractori profită de temperaturile ridicate”.

La mijlocul lunii iunie, temperatura din Lascari a ajuns la aproape 44 de grade Celsius, fiind una dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate în Europa până acum în acest an. Valul de căldură înregistrat de două săptămâni face ca regiunea să fie expusă unui risc ridicat de incendii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal