
Varianta Delta scade eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech, arată datele unui studiu desfășurat în Israel. Serul rămâne efectiv în prevenirea spitalizărilor
Vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech ar putea fi mai puțin eficient în prevenirea cazurilor de COVID-19, arată datele unui studiu bazat pe experiența Israelului. Deși în continuare demonstrează o eficiență înaltă în ce privește evitarea spitalizărilor, serul devine mai puțin eficient în cazul prevenirii infectării propriu-zise, scrie POLITICO.
・
Potrivit datelor unui studiu realizat în baza indicatorilor epidemiologici din Israel înregistrați între 6 iunie și 2 iulie, serul celor de la Pfizer/BioNTech a demonstrat o eficiență de doar 64% în cazul prevenirii infectărilor și de 94% în cazul prevenirii spitalizărilor, spre deosebire de datele anterioare.
Mai exact, conform datelor colectate în perioada 2 mai – 5 iunie, eficiența vaccinului a fost de 94% în cazul infectărilor și de 98% în cazul spitalizărilor. Potrivit autorilor studiului, în perioada cercetată, Israelul a trecut de la restricții dure la anularea unora dintre acestea, ceea ce a coincis cu apariția variantei Delta, care este mult mai transmisibilă.
Acestea afirmații sunt susținute și de cercetările efectuate în Marea Britanie, unde la 2 iulie, ministrul sănătății a anunțat că vaccinurile înregistrează o eficiență mai scăzută în cazul variantei Delta. Astfel, o doză poate oferi o protecție de până la 70%. În același timp, imunizarea completă cu două doze, oferă o protecție de până la 90%.