
Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte solicită repetat CEC-ului să aprobe o hotărâre privind transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare
Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) solicită repetat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să aprobe o hotărâre privind transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua anticipatelor din 11 iulie. Pe lângă aceasta, organizațiile semnatare, membre CALC, solicită și asigurarea publicării hotărârii date în timp util în Monitorul Oficial al R. Moldova.
・
O primă solicitare în acest sens a fost făcută de CALC la 31 mai 2021, când a expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale un demers, în care a îndemnat autoritatea electorală să adopte pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021 o hotărâre care să prevină transportul organizat al alegătorilor în ziua votării. Atunci, autorii demersului au amintit de hotărârea CEC nr. 4390 din 20 octombrie 2020 cu privire la unele aspecte ce țin de transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.
„Subliniem că hotărârea CEC nr. 4390 din 20 octombrie 2020 a avut un caracter disuasiv, având drept rezultat diminuarea numărului de incidente de transportare organizată a alegătorilor, constatate de observatorii naționali comparativ cu scrutinul parlamentar din 2019. Potrivit rapoartelor Misiunii de Observare Promo-LEX, la alegerile parlamentare din 2019 au fost constatate 123 de incidente, comparativ cu primul tur al scrutinului prezidențial din 2020, când au fost identificate 50 de cazuri și, respectiv, 37 de incidente în turul doi”, se arată în apelul CALC.
Semnatarii acestuia mai precizează că hotărârea CEC a dus la sporirea vigilenței forțelor de ordine privind monitorizarea tuturor aspectelor legate de transportarea organizată a alegătorilor în ziua alegerilor și la simplificarea probării acestor incidente de către poliție. Potrivit misiunii internaționale OSCE/ODIHR, din cele 300 de incidente raportate de poliție pe 1 noiembrie 2020 și din alte 325 înregistate în timpul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, majoritatea incidentelor au fost legate de acuzațiile de transportare organizată în legătură cu cumpărarea voturilor.
„Cu regret, problema transportului organizat de alegători nu a fost reglementată de către Parlament nici după scrutinul prezidențial din 2020. În aceste condiții aprobarea de către CEC a unei Hotărâri pe subiectul monitorizării și împiedicării transportului ilicit al alegătorilor se prezintă drept o soluție optimă pentru asigurarea unui scrutin electoral liber și corect. De asemenea, hotărârea va contribui la consolidarea premiselor legale pentru pronunțarea unor hotărâri ale instanțelor de judecată sau la constatarea unor încălcări de către organele de drept”, susțin membrii CALC.
În același timp, constatările Misiunii de Observare Promo-LEX la alegerile prezidențiale din 2020, arată că au fost înregistrate cazuri de transportare organizată atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotare. Cea mai mare parte din situații s-au produs în contextul organizării alegerilor pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Spre exemplu, în primul tur al alegerilor transportarea organizată a reprezentat circa 74% din cazuri, iar în turul doi – circa 57%.
„Transportarea organizată a alegătorilor poate fi o sursă de corupere și influență nejustificată asupra votului acestora, în special în cazul alegătorilor din stânga Nistrului, care sunt privați de posibilitatea de a se informa liber despre ofertele electorale ale concurenților electorali, despre modalitatea de exercitare a dreptului de vot, despre drepturile și obligațiile electorale”, se menționează în apelul adresat CEC.