*Categoria „Tribuna partidelor” este una care reflectă activitatea diferitor formațiuni politice. Materialele nu sunt știri publicate de redacția AGORA. Acest material este sponsorizat.

Iulian Lőrincz, deputat USR PLUS în Parlamentul României: Eliminarea tarifelor de roaming nu mai poate fi amânată la nesfârșit

Iulian Lőrincz, deputat USR PLUS în Parlamentul României: Eliminarea tarifelor de roaming nu mai poate fi amânată la nesfârșit

Relația României cu Republica Moldova este una bazată pe pragmatism, pornind de la interesul legitim al Bucureștiului de a vedea cel de-al doilea stat românesc înscris pe un făgaș ireversibil al integrării europene și de a asigura românilor de peste Prut acțiuni de sprijin în beneficiul direct al acestora. Este de părere deputatul USR PLUS în Parlamentul României Iulian Lőrincz.

În contextul celor două coordonate majore al acestor relații bilaterale – caracterul special determinat de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții, precum și cel al dimensiunii europene – Guvernul și Parlamentul României depun eforturi pentru avansarea proiectelor omnilaterale strategice, mai ales a celor cu rol de interconectare (interconexiunea energetică și a infrastructurii rutiere).

Totuși, dincolo de aceste priorități, există nevoia urgentă de a elimina tarifele de roaming dintre cele două state românești. Problema a fost semnalată de cetățeni ani la rând, însă de la negocierile din noiembrie 2018 între Chișinău și București și până în prezent, semnarea unui acord interguvernamental între cele două părți nu s-a materializat.

Dacă în privința datelor s-ar putea ajunge rapid la o înțelegere, problemele apar la eliminarea tarifelor de voce, deoarece acestea ajung în Republica Moldova să fie de 20 de ori mai mari decât în România. Eliminarea acestor tarife ar fi decizia logică și corectă, având în vedere faptul că ambele state ar avea mult mai mult de câștigat. Dacă operatorii de telefonie din România ar fi dispuși să renunțe la tarifele de roaming cu Republica Moldova, cei de peste Prut nu se grăbesc să facă acest lucru, pentru că astfel ar pierde mai mulți bani. Să ne uităm doar peste câteva cifre.

Tarifele practicate pentru convorbirile telefonice între cele două țări pot fi comparate cu tarifele convorbirilor pentru zone din afara UE (SUA, China, Georgia, Armenia, sau chiar state de pe continentul african):

Compania 1 (Republica Moldova): 1,09 euro/minut

Compania 2 (Republica Moldova): 4,50 MDL/min pentru apeluri de intrare și 7 MDL/min pentru apeluri de ieșire (tarif practicat și pentru SUA)

Compania 3 (România): 6 RON/minut

Compania 4 (România): 7,50 RON/minut

Compania 5 (România): 8 RON/minut

Compania 6(România): 6,5 RON/minut

Sumele sunt prea mari pentru buzunarul cetățenilor ambelor țări, în condițiile în care ultimii ani au adus cu sine nu numai o intensificare a legăturilor directe, dar și o creștere a numărului de convorbiri telefonice. Este un proces inevitabil și de la sine înțeles.

România continuă să fie principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât la exporturi, cât și la importuri. Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, volumul exporturilor moldovenești în România în anul 2020 a însumat 706,67 milioane de dolari (28,4% din totalul exporturilor). Apoi, din cei 19,8 mii de turiști și excursioniști străini care au vizitat Republica Moldova în anul 2019 și au beneficiat de serviciile agențiilor de turism, 17,4% au fost din România (locul I printre turiștii sosiți din străinătate). În același timp, România se află în topul țărilor ca destinație turistică pentru cetățenii Republicii Moldova. Nemaivorbind de numărul semnificativ de cetățeni în legături de diferite grade de rudenie sau prin alianță în cele două state românești, formând chiar adevărate comuniuni transfrontaliere de familie. Totuși, conform ultimelor estimări oficiale, avem circa 274 mii de cetățeni români cu domiciliul în Republica Moldova și peste 642 mii de cetățenii redobândite de românii moldoveni de peste Prut în ultimii 20 de ani.

Consider că aceste tarife sunt exorbitante, nedrepte și discriminatorii pentru Republica Moldova, stat semnatar al Acordului de Asociere cu UE, unde limba română este recunoscută ca limbă oficială de comunicare. Așa că, în calitate de deputat USR PLUS pentru Diaspoa, am trimis o întrebare către Guvernul României pentru a preciza dacă ideea eliminării tarifelor de roaming se mai regăsește pe agenda discuțiilor bilaterale purtate între București și Chișinău, și dacă această temă va fi luată în considerare la următoarea ședință comună cu Guvernul Republicii Moldova.

România a rămas, în cea mai mare parte, fără tarife de roaming cu Uniunea Europeană, iar includerea Republicii Moldova în rândul țărilor unde se va putea vorbi fără a fi suprataxat este o idee de proiect bilateral strategic esențial de interconectare informațională și comunicațională cu România. Aceste obiective au fost trasate în Programul de guvernare 2020-2024, iar la următoarea ședință comună între guvernele de la Chișinău și București, eliminarea tarifelor de roaming poate deveni o realitate.

Pentru a duce la bun sfârșit această inițiativă, nu este nevoie decât de voință politică din partea decidenților și de ancorare în realitate din partea operatorilor de telefonie mobilă din România și Republica Moldova.

P.

Vezi și aceste știri
Mold-street: Gazprom obţine cel mai mare profit din istorie, iar datoria Moldovagaz creşte cu 420 milioane USD

Mold-street: Gazprom obţine cel mai mare profit din istorie, iar datoria Moldovagaz creşte cu 420 milioane USD

ISTORIE! Leo Messi primește balonul de aur pentru a 7-a oară

ISTORIE! Leo Messi primește balonul de aur pentru a 7-a oară

De pensionare anticipată vor beneficia în jur de 5.000 de persoane anul viitor. Criticile aduse acestei facilități

De pensionare anticipată vor beneficia în jur de 5.000 de persoane anul viitor. Criticile aduse acestei facilități

Advertoriale
INTERVIU | E-semnătura, serviciile online și votul electronic. Despre digitalizare, cu vicepremierul Iurie Țurcanu (VIDEO)

INTERVIU | E-semnătura, serviciile online și votul electronic. Despre digitalizare, cu vicepremierul Iurie Țurcanu (VIDEO)

Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu, Igor Dodon și Ilan Șor, în topul celor mai de încredere politicieni. Andrei Spînu, la același nivel de activitate cu Ion Ceban
 • 2
  Anchetă internă la Moldovagaz. Distribuitorii au inclus în facturi mii de metri cubi de gaz care nu au fost consumați
 • 3
  O nouă solicitare a lui Robu, amânată. CSM nu a eliberat acordul pentru urmărirea penală în privința unui judecător
 • 4
  Explicația Maiei Sandu pentru creșterea bugetului pentru președinție (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.