Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)

Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)

Înainte de alegerile anticipate parlamentare din această duminică s-a discutat mult despre numărul de partide înregistrate și promisiunile lor. Puțini însă știu că cei 23 de concurenți înseamnă 1.791 de persoane care vor să fie deputați. Aproape 18 persoane pe un loc, ca în vremurile cele bune la Drept, la USM. E posibil ca acești doritori să nu știe că meseria de deputat nu este chiar atât de „gramurnaia” (n.r. - glamuroasă) pe cât cred ei. În această ediție de podcast, jurnaliștii Ștefan Grigorița de la Radio Europa Liberă și Felicia Nedzelschi de la AGORA „de-glamurizează” această profesie, alături de fostul deputat din partea PLDM, Vadim Pistrinciuc, în prezent director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și doctor în sociologie. Cu el vorbim despre lobby, despre influențele făcute asupra deputatului, despre programul care uneori te face să nu ai weekend și, desigur, ce metode are un deputat de opoziție să oprească puterea, în afară de a rupe microfoanele de la tribuna centrală.

Dacă vă place ceea ce facem, dar și munca zilnică a întregii redacții AGORA, deveniți membrul comunității noastre, susținându-ne printr-un abonament. În acest fel, vom putea continua să criticăm și să analizăm, rămânând liberi și independenți. 

Toate episoadele de până acum pe găsiți pe Anchor.fm. La fel, ne puteți asculta pe Apple Podcast și Google Podcast.

Publicitate

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1082431786&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Cele mai importante momente ale ediției:

0:55 - Circa 18 persoane candidează pentru un loc de deputat. E un pic ca la facultatea de Drept altă dată.

5:16 - Programul deputatului și anumite file din regulamentul Parlamentului.

9:10 - Interviul cu Vadim Pistrinciuc începe aici.

16:04 - Despre cum unii deputați fac orice numai ca să rămână deputați.

19:44 - Despre mișmașurile din Parlament și cum nu poți face mișmașuri, că oricum se află.

24:30 - Pistrinciuc: Trebuie de reglementat cumva activitățile de lobby sănătos

28:32 - Ce „armă în dotare” are un deputat de opoziție dacă vrea să oprească o inițiativă a puterii?

31:11 - Dacă există sau nu înțelegere mai mare între „adversarii ideologici” atunci când nu filmează camerele.  

37:09 - Cât de în serios iau persoanele vizate investigația unei „comisii de anchetă” și dacă, în general, nu avem noi prea multe comisii de anchetă în ultima vreme.

38:33 - Nici el nu știe de ce în Parlament încă se votează cu mâna, deși este tehnologia pentru a vota electronic, cu o cartelă, ca la casele mai mari.

41:23 - Cine plătește salariul asistentului/asistentei/consilierului?

42:53 - Concluzii și îndemn la vot.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal