Contabilitatea în lei a Sheriff-ului, controversele din jurul finanțatorilor și reacția Federației Moldovenești de Fotbal. De ce victoria tiraspolenilor a provocat atât de multe dispute

Contabilitatea în lei a Sheriff-ului, controversele din jurul finanțatorilor și reacția Federației Moldovenești de Fotbal. De ce victoria tiraspolenilor a provocat atât de multe dispute

Victoria echipei Sheriff Tiraspol în fața Real Madrid, deținătoarea a 13 titluri de campioană a UEFA Champions League, a uimit atât la nivel național, cât și internațional. Imediat după meciul de pe Santiago Bernabeu opinia publică s-a împărțit în două tabere. Dacă unii s-au bucurat de victorie, alții au ținut să amintească de unde vin sursele de finanțare ale echipei din stânga Nistrului, dar și de legăturile ei cu regimul nerecunoscut de la Tiraspol. Pe de altă parte, Federația Moldovenească de Fotbal a sugerat că fotbalul este în afara politicului, iar într-o declarație pentru AGORA a anunțat că FMF a făcut mai multe demersuri oficiale pentru a permite CF Sheriff înregistrarea tuturor activităților financiare exclusiv la Chișinău. 

În vara anului 1996, echipa de fotbal Tiras a debutat în Divizia B a campionatului de fotbal din Republica Moldova, iar sponsorul general al acesteia a fost compania Sheriff. Ulterior, la 4 aprilie 1997, a fost fondat clubul sportiv cu același nume, condus de președintele companiei, Victor Gușan. În 1999, echipa a câștigat pentru prima dată Cupa Moldovei, reușită repetată de 19 ori de-a lungul celor 22 de ani de competiții.

În august 2021 Sheriff Tiraspol ajunge să fie prima echipă din istoria Moldovei care se califică în faza grupelor la UEFA Champions League, iar de aici începe calea spre cea mai mare surpriză din acest sezon. Știrea despre victoria Sheriff Tiraspol în fața Real Madrid a ținut prima pagină a publicațiilor din toată lumea, jurnaliștii notând că echipa vine dintr-un stat nerecunoscut. Acum, Sheriff Tiraspol ocupă prima poziție în grupa D a optimilor de finală.

Publicitate

Reacții contradictorii

Victoria Sheriff Tiraspol a fost apreciată de mulți lideri de opnie. Deputatul PAS, Radu Marian, a ținut să felicite echipa, menționând că acesta este „cel mai mare șoc din fotbalul european în istoria recentă”.

...

Au fost, însă, și reacții reticente. Fostul prim-ministru Ion Sturza a declarat într-o postare pe Facebook că „fotbalul este o mega-spălătorie de bani”.

„Exemple? Cine sunt „proprietarii” cluburilor de top? Arabii, rușii, chinezii și reprezentanții mafiei. Se vând campionate, locuri pe podium, olimpiade? Evident, cu amănuntul și angro. Și potul cel mare - pariurile! Industria de zeci de miliarde de dolari. E o excepție ce am văzut aseară? Nu! Sunt bani murdari „albiți” în văzul tuturor. Și în uralele noastre patriotice”, a declarat fostul politician.

Totodată, expertul Dionis Cenușă a criticat faptul că unii politicieni de la Chișinău sărbătoresc succesul tiraspolenilor, declarând că „victoria celor de la Sheriff doar încurajează separatismul transnistrean, care primește astfel validare”.

...

Spiritele s-au încins și mai mult atunci când pe rețelele sociale a apărut ediția unui buletin de știri din stânga Nistrului, în care nu se pomenește în niciun moment că echipa reprezintă de fapt Republica Moldova la UEFA Champions League.

Astăzi, la echipa Sheriff Tiraspol sunt legitimați cinci fotbaliști cetățeni ai Republicii Moldova, câte trei jucători din Grecia și Brazilia, câte doi din Mali, Columbia și Ghana și câte un jucător din: Serbia, Malawi, Bosnia și Herțegovina, Trinidad Tobago, Peru, Macedonia de Nord, Luxemburg, Slovenia, Uzbekistan, Guineea și Coasta de Fildeș. Cetățenia unuia dintre jucători nu este indicată pe site-ul oficial al echipei.

De menționat, însă, că în partidele disputate până acum în cadrul Ligii Campionilor, pentru tiraspoleni nu a jucat niciun cetățean moldovean.

În prezent, clubul are un jucător cotat la 1 milion de euro. Este vorba despre columbianul Frank Castañeda, care are două goluri la activ în UEFA Champions League. Costul total al jucătorilor este, potrivit site-ului transfermarkt.com, de 12,3 milioane de euro, adică de 64 de ori mai puțin decât al celor de la Real Madrid.

...

Președinte al clubului este omul de afaceri Victor Gușan, iar director este Vaja Tarhnișvili. Cel din urmă este și membru al Comitetului Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal.

Contabilitate în lei

În 2020, clubul de fotbal a raportat cheltuieli în valoare de peste 50 de milioane de lei pentru salariile jucătorilor, în creștere cu 2,5 milioane de lei față de 2019 și cu 13 milioane de lei față de 2018. De menționat că în documentele contabile publicate pe site-ul oficial al clubului, toate veniturile și cheltuielile sunt indicate în lei.

...

De notat că în documentele contabile figurează și sume care provin de la UEFA, pentru diferite categorii de plăți, cum ar fi drepturi de transmisie, activitate comercială, premii sau plăți de solidaritate. Pentru 2020, FC Sheriff a raportat încasări de 29,8 milioane de lei, din plăți de solidaritate din partea UEFA. Potrivit site-ului UEFA, plățile de solidaritate sunt distribuite cluburilor prin intermediul asociațiilor naționale pentru a investi în programele de dezvoltare a tineretului și/sau în programe comunitare locale. Cu alte cuvinte, acești bani de la UEFA ar fi ajuns mai întâi pe conturile Federației Moldovenești de Fotbal, iar de acolo la club.

Premiile bănești pentru evoluția în competițiile intercluburi sunt distribuite de UEFA direct echipelor. Drept exemplu vezi evoluția echipelor din România, în preliminariile Ligii Campionilor și Europa League din 2017 și încasările de la UEFA.

...

Din aceleași rapoarte publicate pe site-ul clubului aflăm că pentru anul 2020, Sheriff ar fi plătit impozite în valoare de 4,1 milioane de lei, însă nu este clar dacă aceste plăți au fost efectuate către autoritățile fiscale de la Chișinău sau către pretinsele autorități din stânga Nistrului.

Pe site-ul clubului este menționat faptul că „FC Sheriff respectă cerințele regulamentelor Federației de Fotbal din Moldova și UEFA privind licențierea cluburilor și Fair Play-ul financiar. Clubul aderă la principiile de transparență și de îmbunătățire a guvernanței prin publicarea de rapoarte cu indicatori”.

Regulamentului de atestare a cluburilor de fotbal FMF – Licența UEFA, stabilește mai multe criterii de oferire a licenței. Astfel, solicitantul trebuie să ofere toate informațiile financiare, inclusiv suma impozitelor și fluxurile de trezorerie din alte activități.

Reacția Federației Moldovenești de Fotbal

Am solicitat o reacție din partea FMF cu privire la discuțiile care au apărut în spațiu public, în special cele legate de aspectele financiare. Într-un răspuns pentru AGORA, FMF menționează că: „Clubul de fotbal Sheriff este înregistrat în stânga Nistrului, de unde și vin investițiile în club, nefiind rezident fiscal al Moldovei. Clubul achită toate taxele conform prevederilor legale și în conformitate cu reglementările UEFA, fapt pentru care CF Sheriff a primit Licența UEFA. Banii de la UEFA sunt distribuiți și achitați de către UEFA, nu de FMF, însă prin intermediul nostru, în funcție de evoluția echipei în cupele europene, conform tarifelor de remunerare a performanței stabilite de UEFA. Totul se face după principiul sportiv. Totul depinde de evoluția fiecărui club în parte. Federația de fotbal nu este o structură de drept abilitată de stat să verifice modalitatea de cheltuire a banilor. FMF se ocupă cu organizarea competițiilor de fotbal și de promovarea fotbalului în țară, contribuind în paralel la dezvoltarea infrastructurii sportive”.

În același timp, Federația Moldovenească de Fotbal a venit cu câteva precizări. Potrivit acesteia, „Republica Moldova, oficial, este constituită inclusiv din UTA din stânga Nistrului. Atâta timp cât suntem același stat, echipele din UTA din stânga Nistrului vor face parte din fotbalul moldovenesc, așa cum a fost și este încă de la apariția fotbalului în Moldova, de peste un secol, fără întrerupere. Faptul că fotbalul de pe ambele maluri ale Nistrului activează sub drapelul Republicii Moldova, onorat fiind imnul de Stat, a fost dintotdeauna un element de mândrie și de unitate națională. Fotbalul este unul dintre puținele domenii care leagă cele două maluri ale Nistrului. Este inexplicabil cum am ajuns ca în momentul unei performanțe de excepție a fotbalului nostru o parte a mediului politic să aibă o reacție negativă”, a declarat FMF.

Totodată, Federația susține că „La solicitarea CF Sheriff, campioana Republicii Moldova la fotbal, FMF a făcut mai multe demersuri oficiale către organele abilitate pentru a permite CF Sheriff înregistrarea tuturor activităților financiare exclusiv la Chișinău, cu scopul evitării dublei impozitări”.

La final, FMF a venit cu un îndemn pentru iubitorii fotbalului. „Invităm toată societatea moldovenească să ne bucurăm împreună de fotbal și de faptul că tot mapamondul a vorbit în aceste zile despre țara noastră. Fotbalul este cel mai bun ambasador și este ÎN AFARA POLITICULUI”, se mai spune în răspunsul oferit pentru AGORA.

Imperiul Sheriff din stânga Nistrului

În stânga Nistrului, denumirea „Sheriff” nu-i duce pe oameni neapărat cu gândul la echipa de fotbal care a făcut furori în UEFA Champions League. Sherriff este un holding format din mai multe companii care dețin monopolul în diverse domenii. Acesta a luat naștere în 1993, iar trei ani mai târziu pe teritoriul din stânga Nistrului a apărut o rețea de magazine, care numără astăzi 26 de supermarket-uri cu același nume. În 1998, activitatea companiei s-a extins. Au apărut benzinăriile Sheriff, astăzi 15 în total. Holding-ul Sheriff mai deține două depozite de petrol și două centre auto.

...

Șeful Sheriff Tiraspol este Victor Gușan, care e co-fondator al Sheriff SRL. Potrivit rise.md, pe lângă dezvoltarea imperiului Sheriff pe teritoriul din stânga Nistrului, Victor Gușan a mai fondat companii și pe malul drept, dar și în Ucraina, în țări membre ale Uniunii Europene, precum și în jurisdicții off-shore. Pentru asta, Gușan ar fi folosit actele de identitate eliberate de trei țări – Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă.

...

sursa: fc-sheriff.com, Victor Gușan

În 2015, fiecare a treia rublă care a intrat în bugetul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene a fost virată de companiile controlate de Victor Gușan și Ilya Kazmaly, toate parte a holdingului Sheriff.

O altă afacere importantă a lui Gușan și Kazmaly este singurul operator de telefonie fixă și mobilă din stânga Nistrului, care prestează și servicii de televiziune și internet. Cu sediul la Tiraspol, compania a fost fondată în 1998 și avea un capital social iniţial de 888 de miliarde de ruble transnistrene (n.r. aproximativ 1,6 milioane de dolari la acea dată).

Totodată, reprezentanți ai companiilor care fac parte din holding-ul Sheriff s-au perindat în diverse funcții de conducere, ajungând și în așa zisul soviet suprem din regiune.

Un site din stânga Nistrului scria în 2015 că Sheriff ar fi primit beneficii fiscale ilegale în valoare de un miliard de dolari de la așa zisele autorități între 2006 și 2011. Compania ar fi primit dreptul exclusiv de a importa țigări, alcool, fier vechi, metale neferoase, piese auto, bunuri de consum, inclusiv produse alimentare, bere. De asemenea, societății i s-ar fi permis să vândă toate grupele de mărfuri de mai sus fără certificare vamală obligatorie, singura excepție fiind produsele alimentare.

În septembrie 2016, fostul lider al regiunii Evghenii Șevciuk a expediat așa-zisului soviet suprem un proiect de lege prin care cere holdingului Sheriff și companiilor afiliate acesteia „să returneze la bugetul de stat 25% din ajutorul pe care l-au primit sub formă de privilegii și facilități economice, în anii 2006 și 2011”.

Până la urmă, proiectul a fost aprobat, însă cu modificări esențiale, iar Șevciuk s-a răzgândit și a refuzat să promulge propria inițiativă.

Gușan nu este o figură publică, deși are o avere mare, iar în presă nu există interviuri cu participarea acestuia. La începutul anilor 90, mașina lui Victor Gușan ar fi fost aruncată în aer chiar în centrul Tiraspolului. Omul de afaceri a fost singurul supraviețuitor dintre cei patru oameni aflați în automobil. După aceasta, Gușan ar fi părăsit stânga Nistrului pentru o vreme, temându-se pentru viața sa.

„Sheriff este o instituție centrală în această regiune”, a declarat pentru dw.com experta Sabine von Löwis de la Centrul pentru Studii Est-Europene și Internaționale (ZOiS) din Berlin, care a petrecut timp cercetând teritoriul din stânga Nistrului. „Ei nu doar finanțează clubul de fotbal, ci controlează efectiv regiunea din punct de vedere economic și politic”.

„Într-adevăr, companii transnistrene precum producătorul de textile Tirotex și distileria Kvint exportă atât în Uniunea Europeană, cât și în Rusia, profitând de Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană care există din 2014. Dar alte întreprinderi au o reputație mai puțin bună și, în condițiile în care Moldova nu își poate controla propria frontieră estică, contrabanda și corupția sunt foarte răspândite”, mai notează publicația germană.

Ce urmează?

Pe 19 octombrie și 3 noiembrie, Sheriff Tiraspol urmează să înfrunte Inter Milano, iar pe 24 noiembrie își vor revedea adversarii de la Real Madrid într-un meci care se va defășura pe stadionul din stânga Nistrului.

Între timp, șapte jucători ai Sheriff-ului au ajuns în top 50 ai FedEx Performance Zone, clasament întocmit de UEFA în baza prestațiilor fiecărui fotbalist în meciurile jucate în actuala ediție a Ligii Campionilor.

Cel mai bine clasat jucător al campioanei Moldovei este Fernando Constanza.

...

Fundașul brazilian ocupă locul 10 cu 64 de puncte. El este urmat de conaționalul și colegul Cristiano Leita da Silva și portughezul Cristiano Ronaldo (Manchester United), ambii cu același punctaj.

Gustavo Dulanto se află pe poziția a 19-a cu 55 de puncte, cu unul mai mult chiar decât Lionel Messi (PSG).

Totodată, portarul Sheriffului, Georgios Athanasiadis, a fost ales „Cel mai bun jucător al săptămânii” în Liga Campionilor, în urma unui sondaj efectuat de site-ul UEFA. Pentru acest titlu, el i-a întrecut pe Leroy Sane (Bayern), Milan Shkrinjar (Inter) și Darwin Nunez (Benfica).

În meciul cu Real Madrid, goalkeeperul elen a reușit 11 intervenții providențiale, fiind lider la acest capitol în actuala ediție a Ligii Campionilor (15).

Totodată, Moldova a ajuns la cel mai mare coeficient - 10.500 - în clasamentul întocmit de UEFA în baza rezultatelor participării cluburilor din țară în competițiile continentale. Anterior, cel mai mare coeficient (10.375) a fost înregistrat în sezonul 2013-2014.

Fiecare echipă participantă la ediţia 2021-2022 a UEFA Champions League are şansa de a câştiga doar pe baza rezultatelor un maximum de 85,1 milioane de euro. Această sumă ar fi alocată în cazul în care o echipă ar câştiga toate meciurile din faza grupelor şi ar ajunge să ridice trofeul la Sankt Petersburg, în luna mai a anului viitor.

O sumă totală de 1,1 miliarde de euro va fi distribuită celor 32 de echipe, de-a lungul întregului sezon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal