Reprezentanții Asociațiilor Patronale din domeniul transportului rutier, reprezentate în Consiliul Consultativ al MInisterului Economiei și Infrastructurii, lansează un apel public în adresa autorităților centrale, printre care președintele țării și Cabinetul de miniștri. Aceștia sesizează problemele cu care se confruntă, inclusiv urmare a pandemie de COVID-19, și solicită aplicarea unui șir de soluții.
„Ramura transporturilor rutiere generează locuri de muncă pentru peste trei mii de manageri de transport rutier și 83 mii conducători auto, precum și zeci de mii de locuri de muncă pentru personal auxiliar.Transportul rutier este una dintre principalele ramuri ale economiei naționale exportatoare de servicii, fapt ce generează un iport semnificativ de valută străină în țară - de circa 3000 milioane de euro și contribuie decisiv la stabilizarea financiară a țării. În ultimii doi ani, pandemia a afectat din plin mobilitatea umană subminând dezvoltarea eficientă a ramurii transporturilor rutiere”, notează în adresarea lor transportatorii.
Aceștia menționează că la nivel european operatorii de transport ar beneficia de o serie de mecanisme de suport oferite de stat, fapt ce i-ar plasa pe aceștia în poziții favorizante în raport cu operatorii de transport din Moldova.
Transportatorii spun că este nevoie de o serie de măsuri din partea statului pentru a oferi o perspectivă de dezvoltare a ramurii transporturilor rutiere internaționale și pentru a face operatorii de transport național „concurenți în raport cu transportatorii iliciți din țară”.
Astfel, propun un șir de soluții la problemele cu care se confruntă:
Pe dimensiunea administrării ramurii:
- Crearea unui minister specializat de administrare a ramurii – Ministerul Transporturilor și Infrastructurii;
- Evaluarea Parteneriatului Public-Privat în domeniul autogărilor;
- Aducerea în concordanță a actelor normative naționale în domeniul transporturilor cu prevederile aquis-ului comunitar din UE.
În aspect de competitivitate :
- Crearea unor mecanisme viabile de combatere a transportului ilicit;
- Crearea unor mecanisme de control și prevenire a încălcării de către organele de control a Legii 131 privind controlul de stat;
- Ajustarea anuală a tarifelor reglementate în domeniul transportului rutier conform costurilor operaționale reale;
- Diminuarea costului autorizațiilor de transport rutier de marfă în trafic internațional cel puțin la nivelul practicat în regiune;
- Instituirea unui mecanism de stabilire a nivelului de acciz diferențiat pentru combustibilul utilizat de vehicule rutiere destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri cu o greutate maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone și transportului rutier de persoane regulat, conform practicilor țărilor din UE;
- Instituirea unui mecanism de deducere imediată a costurilor investițiilor (vehiculelor rutiere);
- Crearea unor mecanisme de reînnoire a parcului de vehicule în vederea reducerii emisiilor CO2 și ridicării gradului de confort;
- Anularea taxei vamale de import pentru autobuze și autotractoare;
- Reglementarea activității de expediție în domeniul transportului rutier de marfă în trafic internațional.
Digitalizare și Debirocratizare:
- Implementarea sistemelor informaționale automatizate (e-autorizații, e-tir, e-cmr, registre electronice);
- Implementarea conceptului de autorizații de transport rutier electronice (fără suport de hârtie);
- Majorarea cotelor de autorizații de transport rutier în trafic international; Liberalizarea transporturilor rutiere de marfa în trafic internațional (Ucraina, Rusia și Turcia).