Austria și Germania au inclus R. Moldova în lista statelor sigure în contextul pandemiei de COVID-19. totuși, un șir de restricții la traversarea hotarului de intrare în statele respective se mențin. Iată modificările.
Austria: Cetățenii veniți din Moldova nu vor sta în carantină
Începând cu 8 iulie, Austria a inclus R. Moldova în categoria statelor sau zone cu risc epidemiologic scăzut pentru care este permisă sau există posibilitatea de a efectua un test în decurs de 24 de ore de la intrare în țară.
Astfel, persoanele care pot furniza dovezi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul unuia dintre statele din categoria menționată, pot intra în Austria fără înregistrare prealabilă și fără să intre în carantină, cu prezentarea unei dovezi de risc epidemiologic redus, astfel:
- Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen (valabilitatea să nu depășească 48 de ore de la data prelevării probelor);
- Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria:
- au trecut cel puțin 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 90 de zile;
- imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă;
- în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;
- dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 270 de zile în urmă.
- Dacă a fost confirmată o infecție pentru COVID-19 în ultimele 180 de zile și poate fi prezentat un certificat medical de vindecare sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 90 de zile.
În situația în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile de mai sus, trebuie efectuată înregistrarea prealabilă călătoriei (cu cel mult 72 de ore în avans) pe platforma Pre Travel Clearance (PTC) și, în 24 de ore de la intrarea în Austria, să fie efectuat un test biologic molecular pentru COVID-19 sau un test antigen, costurile fiind suportate din bugetul personal.
Germania: Rămâne obligatorie dovada vaccinării sau testului negativ
La fel și Germania, începând cu 4 iulie, a introdus R. Moldova în lista statelor sigure. Astfel, moldovenii care vin din R. Moldova nu se mai aplică regulile de intrare în țară specifice zonelor de risc.
Totodată, rămâne în continuare obligatorie prezentarea dovezii testării sau vaccinării ceea ce înseamnă că urmează să fie prezentat un test PCR negativ pentru infecția COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior deplasării în Germania sau un test de tip antigen al cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore și care urmează a fi prezentat în limba germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.
Dovada vaccinării și condițiile prealabile sunt:
- persoana să fi primit ultima doză de vaccinare necesară;
- să fi trecut cel puțin 14 zile de la ultima vaccinare;
- vaccinul să fie omologat la nivelul UE și să se regăsească pe pagina web al Institutului Paul Ehrlich La intrare în Germania, urmează a fi prezentat un certificat digital COVID al UE sau o dovadă comparabilă de vaccinare în germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.
Certificatul trebuie să conțină în mod obligatoriu:
a. datele personale ale persoanei vaccinate (cel puțin numele, prenumele și data nașterii);
b. data vaccinării și numărul de vaccinări;
c. denumirea vaccinului;
d. denumirea bolii împotriva căreia s-a făcut vaccinarea;
e. numele și adresa persoanei/instituției responsabile pentru efectuarea vaccinării
f. confirmarea în scris sau în format electronic cu o semnătură electronică sau un sigiliu electronic calificat de către persoana responsabilă pentru efectuarea vaccinării;
În cazul în care o astfel de indicație nu este posibilă din motive practice de ordin administrativ, eliberarea de către persoana/instituția responsabilă trebuie să fie evidențiată în mod corespunzător, în special prin intermediul ștampilelor sau al simbolurilor de stat.
Persoanele cu vârsta sub 12 ani, chiar dacă nu sunt încă vaccinate, pot intra cu un certificat de testare negativ (PCR) și însoțite de cel puțin un părinte complet vaccinat.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
