Profesori, istorici și diplomați: Catalogul complet al profesiilor candidaților Partidului Unității Naționale (INFOGRAFIC)

Profesori, istorici și diplomați: Catalogul complet al profesiilor candidaților Partidului Unității Naționale (INFOGRAFIC)

Spre deosebire de majoritatea formațiunilor politice, în Partidul Unității Naționale predomină profesorii, care sunt urmați de ingineri, juriști și istorici. În total, pe listele formațiunii candidează 92 de persoane. Ce profesii au și cu ce se ocupă în prezent membrii PUN, vezi în analiza AGORA, bazată pe datele furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Această analiză face parte dintr-o serie de materiale, în care îți arătăm componența listelor electorale ale concurenților înscriși în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Partidul profesorilor

Publicitate

23 dintre candidații incluși în listele Partidului Unității Naționale sunt profesori. Printre aceștia se numără și Ana Guțu, ex-secretară de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în Guvernul României. De altfel aceasta a fost și prima președintă a Partidului condus de Octavian Țîcu. Guțu a fost membră a Partidului Liberal, însă a ieșit din formațiunea condusă pe atunci de Mihai Ghimpu, alegând să se unească cu Anatol Șalaru și să creeze Partidul Unității Naționale, a cărui președinte de onoare a fost ex-președintele român Traian Băsescu.

Valeriu Sainsus este un alt nume cunoscut din lista PUN. În prezent, Sainsus este expert în probleme demografice, autor al mai multor studii din acest domeniu.

Ingineri, juriști și istorici

Inginerii sunt al treilea cel mai numeros grup de candidați din cadrul listei electorale a formațiunii, fiind 12 la număr. Aceștia sunt urmați de cei 10 juriști ai formațiunii, dintre care cel mai cunoscut este profesorul universitar de drept constituțional și deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova, Alexandru Arseni. Acesta a mai fost și membru al Comisiei care s-a ocupat de elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova., dar și consilier în Consiliul Municipal Chișinău între 1999 și 2003, după care - membru al Consiliului Superior al Magistraturii între 2009 și 2013.

Cei șase istorici din cadrul formațiunii, dintre care unul este arheolog iar altul arhivist, sunt de asemenea bine cunoscuți opiniei publice. Astfel, liderul formațiunii Octavian Țîcu, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2019, fiind ales pe listele blocului ACUM. Țîcu a fost anterior membru al Partidului Popular European din Moldova și ministru al tineretului și sportului în anul 2013.

Un alt istoric este Vladimir Mischevca, fondator al Comisiei Naționale de Heraldică a Republicii Moldova, demis ulterior de președinta Maia Sandu. Mischevca este autor al mai multor lucrări din domeniu. Pe listele formațiunii este și actualul deputat, fost ambasador al Republicii Moldova la București, Iurie Reniță.

Mai sunt pe listele formațiunii patru economiști, specialiști în marketing și relații cu publicul, trei jurnaliști, politologi, medici, doi actori, agronomi, matematicieni, etc. În același timp, printre candidați se numără un antrenor de fotbal, un inspector ecologic, o bibliotecară, un geolog, un specialist IT, un asistent social, expert analiză de date, mecanic și specialist în științe politice, administrație publică și tehnologii informaționale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal