ANI: O deputată socialistă riscă să nu poată deține funcții publice în următorii trei ani. Ar fi încălcat regimului juridic al incompatibilităților

ANI: O deputată socialistă riscă să nu poată deține funcții publice în următorii trei ani. Ar fi încălcat regimului juridic al incompatibilităților

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unei deputate din Parlamentul R. Moldova pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Aceasta ar fi socialista Alla Dolința. Socialista riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de trei ani.

În cadrul controlului inițiat în baza unei autosesizări, inspectorul de integritate a stabilit că deputata a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de deputat, în perioada anilor 2014-2019.

Prima incompatibilitate de funcție a fost constatată la deținerea concomitentă de către deputată și a calității de administrator în cadrul unei firme private.

Publicitate

În această funcție, deputata s-a aflat în incompatibilitate din momentul validării primului său mandat, în anul 2014 până în aprilie 2015, când în baza deciziei de eliberare din funcție a Adunării generale a asociațiilor societății, în Registrul de Stat al Unităților de Drept au fost operate informațiile opozabile terților cu privire la conducătorul persoanei juridice. În situația dată, Dolința și-a soluționat starea de incompatibilitate, doar că peste termenul admis de lege.

Inspectorul de integritate a mai depistat că deputata nu s-a conformat legislației speciale și în alte două situații. Mai exact, începând cu anul 2011, subiectul a fost numit în funcții administrative în organul deliberativ și executiv al unei fundații de binefacere. În aceste funcții, subiectul s-a aflat în cele două mandate de deputat, care au fost validate în anii 2014 și 2019, fără a intreprinde vreo acțiune în sensul soluționării acestor stări de incompatibilitate.

Conform legii, persoana care accede în funcție de deputat are termen de 30 de zile pentru a renunța la una din funcțiile incompatibile, sub sancțiunea încetării de drept a mandatului.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, deputata a invocat că funcția deținută în cadrul fundației de binefacere este compatibilă, deoarece nu a fost remunerat pentru exercitarea acesteia, iar din momentul obținerii mandatului de deputat a executat acțiunile necesare pentru soluționarea stării de incompatibilitate pentru funcția deținută în cadrul societății private.

Totuși, inspectorul de integritate a acceptat parțial argumentele deputatei precizând că în spiritul legii demnitarul nu era în drept să desfășoare după bunul său plac orice altă activitate pasibilă de remunerat, cu excepția activităților didactice și științifice.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Alla Dolința a deținut concomitent funcția de deputat și funcția de președintă a fundaţiei de binefacere, „Soluția”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal