Puterea Oamenilor, la primul scrutin: Între „glodul nu are culoare politică” și „nu suntem de-ai lui Plahotniuc” (VIDEO)

Puterea Oamenilor, la primul scrutin: Între „glodul nu are culoare politică” și „nu suntem de-ai lui Plahotniuc” (VIDEO)

Partidul Puterea Oamenilor este unul dintre cele mai tinere formațiuni participante la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Acesta a fost fondat la 21 februarie curent, de către fostul primar general interimar al Chișinăului – Ruslan Codreanu, ales și președinte al partidului în cadrul Congresului de constituire. Despre inițiativa de a crea un nou partid politic, Codreanu a anunțat cu o lună mai devreme.

„Ne dorim un partid bazat pe obiective foarte clare și pe probleme foarte clare ale omului. Noi am spus și credem cu fermitate că glodul nu are ideologie de stânga sau de dreapta. Și glodul și sărăcia e despre noi”, a declarat atunci Ruslan Codreanu.

Tot atunci, în susținerea fostului primar interimar a venit și medicul pediatru Mihai Stratulat, fost candidat în alegerile parlamentare din 2019 din partea Partidului Democrat. 

Publicitate

Ulterior în spațiul public au apărut mai multe acuzații la adresa noului partid, precum ar fi oamenii lui Plahotniuc. Codreanu a negat acuzațiile. Formațiunea număra în prezent peste 1.000 de membri.

Cine e Ruslan Codreanu

Ruslan Codreanu a activat în diverse funcții publice, iar în 2015, odată cu plecarea ex-premierului Iurie Leancă din PLDM, a decis să-l urmeze în noua lui formațiune politică - PPEM. A fost ales vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, formațiune pe care la acel moment o vedea cu tineri profesioniști și cu perspective.

La localele din 2015 a fost ales consilier municipal în capitală, iar în 2017 a fost numit, printr-o decizie contestată ulterior, în funcția de viceprimar de Chișinău. După scrutinul câștigat de Andrei Năstase în 2018, dar anulat în instanță, administrația urbei este preluată de ex-consilierul popular european. Mai multe voci acuzau atunci că în spatele manevrei ar fi fost liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Deține această funcție până la 4 iulie 2019, când este demis cu voturile a 36 de consilieri din Partidul Liberal, Partidul Socialiștilor, Partidul Nostru, un consilier al Partidului Popular European din Moldova și patru neafiliați.

Oponenții politicii îi amintesc lui Ruslan Codreanu de o licitație pentru procurarea de autobuze câștigată de o companie din regiunea separatistă Cipru de Nord, asta în ciuda faptului că anterior Codreanu pleda ca firmelor din zone off shore să le fie interzis să participe la concursuri publice. Cazul autobuzelor fusese anchetat și de oamenii legii, fără a avea însă o finalitate. „Sunt speculații”, a comentat fostul primar interimar al Chișinăului.

La alegerile generale locale din octombrie 2019, Ruslan Codreanu a depus actele pentru înregistrare în calitate de candidat independent, dar nu a fost înregistrat în cursă pe motiv că listele de subscripție conțineau mai multe erori. 

Lansarea PPO în prima campanie electorală

În acutalul scurtin, Partidul Puterea Oamenilor s-a lansat online. Membrii formațiunii spuneau că pentru ei Educația, Sănătatea și Justiția sunt principalele priorități. Reprezentanții PPO susțin că este nevoie de o reformă profundă a sistemului de educație și sănătate, întrucât, în opinia lor, aceste două domenii ar fi fost neglijate constant în ultimii 30 de ani.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, partidul va fi pe poziția 17 pe buletinul de vot. Pe lista partidului sunt înscriși 57 de candidați, 29 de bărbați și 28 de femei, cu vârsta medie de 35 de ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal